GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τέλος εποχής για την Sprider Stores και τους 800 υπαλλήλους της

«Κλείσαμε λόγω της αδιάλλακτης στάσης των τραπεζών», λέει η διοίκηση Από την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτω...

«Κλείσαμε λόγω της αδιάλλακτης στάσης των τραπεζών», λέει η διοίκηση

Από την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων Sprider Stores, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. 

Η εταιρεία λιανικών πωλήσεων ειδών ένδυσης και υπόδησης είχε κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αλλά δεν έγινε δεκτή. Στην ανακοίνωσή της  καταγγέλει τις τράπεζες ως τη βασική αιτία του λουκέτου υποστηρίζοντας πως «η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αδιάλλακτη στάση και την άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση».

Οι περίπου 800 εργαζόμενοι αλλά και οι πιστωτές και οι προμηθευτές στους οποίους η εταιρεία χρωστά περί τα 90 εκατ. ευρώ αγωνιούν για τις αποζημιώσεις τους και τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει στην εταιρεία, σύμφωνα με Το Βήμα. 

«Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η καθ΄ όλα σημαντική πάγια περιουσία της εταιρείας με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εργαζομένων και των λοιπών πιστωτών όπως ο νόμος ορίζει», επισημαίνει η Sprider Stores.

Το δίκτυο των καταστημάτων της εταιρείας είχε φθάσει μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρόνια να αριθμεί  110 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία και Πολωνία. Η εταιρεία στις καλές εποχές πραγματοποιούσε πωλήσεις 160 εκατ. ευρώ, είχε περίπου 15 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και απασχολούσε 2.000 εργαζόμενους.

Η οικονομική κρίση όμως είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα η Sprider από το 2009 και μετά να εμφανίζει ζημίες. Επιχειρήθηκε γενναία αναδιάρθρωση του δικτύου (σταμάτησαν οι δραστηριότητες σε Ρουμανία, Κύπρο, Πολωνία, Σερβία) το οποίο περιορίστηκε στα 50 καταστήματα, έγιναν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό αλλά η πορεία δεν αντεστράφη. 

Αντιθέτως, το Φεβρουάριο του 2012  συνέβη ένα καθοριστικό γεγονός για τη μετέπειτα πορεία του ομίλου. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά,  η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία στην Ανθούσα Αττικής, αποθηκευτικούς χώρους αλλά και εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μείνει χωρίς αποθέματα στη μέση της σεζόν. Το ύψος των ασφαλιστικών απαιτήσεων σε επίπεδο ομίλου από την πυρκαγιά ανήρχετο  σε 10,4 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας κ.κ. Αθανάσιος και Σάββας Χατζηιωάννου κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία και η όλη διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η εταιρεία, μαζί με τη μητρική Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ τον Ιανουάριο του 2013 υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αλλά όπως προαναφέρθηκε οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές 

«Η  αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στην συγκεκριμένη απόφαση», αναφέρει η διοίκηση και προσθέτει:

«Έχοντας καταφέρει να αναδιαρθρώσουμε ουσιαστικά το δίκτυο πωλήσεων μας, αλλά και το κόστος λειτουργίας μας, διαθέταμε όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Δυστυχώς η ταμειακή ασφυξία στην οποία καταδικαστήκαμε δεν κατέστησε δυνατή την ομαλή τροφοδότηση των καταστημάτων μας με εμπόρευμα και έθεσε τα θεμέλια για την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 77 εκατ. ευρώ, ζημίες 41 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 17,7 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 95 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1971 από την οικογένεια Αργυρού. Το 1999 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου. Ακολούθησε μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης αφού από 20 καταστήματα το 1999 έφτασε τα 110. Το 2004 πραγματοποιήθηκε δημόσια εγγραφή για την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Η Sprider λάνσαρε ένα πετυχημένο μοντέλο «οικονομικής μόδας», δηλαδή ποιοτικά ρούχα σε πολύ φθηνες τιμές για όλη την οικογένεια, μέσα από τεράστια σε μέγεθος καταστήματα. 
Η κρίση όμως σάρωσε το οικογενειακό εισόδημα και τις πωλήσεις του δικτύου και σε συνδυασμό με το ακριβό κόστος χρήματος επήλθε το οριστικό λουκέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια