GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σκληρή επιστολή εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ για ΣΕΚΕ και Αλέξανδρο Κοντό

-Ανοίγουν μέτωπο με τον πρώην Υπουργό αλλά και τη ΣΕΚΕ, μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώτου -Ζητούν να τους καταθέσει η ΣΕΚΕ, εφόσ...

-Ανοίγουν μέτωπο με τον πρώην Υπουργό αλλά και τη ΣΕΚΕ, μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώτου
-Ζητούν να τους καταθέσει η ΣΕΚΕ, εφόσον υπάρχει, η έγγραφη δέσμευση του Σαββίδη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους 

Κατά του πρώην Υπουργού και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ξάνθη κ. Αλέξανδρου Κοντού αλλά και της ΣΕΚΕ ΑΕ στρέφονται από κοινού τα δύο σωματεία εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ τα οποία προσυπογράφουν μακροσκελή επιστολή στην οποία αναφέρονται με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κοντού αλλά και στη γενικότερη στάση που διατήρησε στη διαδικασία πώλησης της ΣΕΚΑΠ η ΣΕΚΕ.

Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως αναμένουν από τους Βουλευτές του Νομού «να στιγματίσουν, να καταδικάσουν και να αντισταθούν  στις άδικες απολύσεις και διαθεσιμότητες» και όχι να «αναφέρονται στο παρελθόν και σε γεγονότα άσχετα». Παράλληλα, αναφέρονται εκτενώς στις διαδικασίες πώλησης της ΣΕΚΑΠ στον νέο ιδιοκτήτη, αλλά και στις σχετικές δεσμεύσεις της ΣΕΚΕ, μέσω ανακοίνωσής της μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών της, περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας. 

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι εφόσον ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΣΕΚΕ και υπάρχει έγγραφη δέσμευση από τον νέο ιδιοκτήτη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τότε αυτή πρέπει να κατατεθεί στους εργαζόμενους ώστε να τη χρησιμοποιήσουν στον δικαστικό τους αγώνα κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας. «Εάν όμως δεν υπήρξε σχετική διαβεβαίωση από την πλευρά της Donskoy Tabak συμφερόντων του κ. Σαββίδη τότε η ΣΕΚΕ έδωσε εσφαλμένες προσδοκίες τόσο στο λαό της Ξάνθης, όσο και στους εργαζομένους, γεγονός, το οποίο είναι πολιτικό» επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης τω ν εργαζομένων:  
Σε απάντηση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις θέσεις του κ. Κοντού έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε τα εξής: 
1. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Αθήνα προβλέπεται αυστηρά στο νόμο και συγκεκριμένα στο άρθρο 3Α Ν. 3996/2011 την οποία λογικά γνωρίζει ο ανωτέρω βουλευτής. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 «Κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας μπορούν να παρίστανται συνολικά μέχρι πέντε (5) εκπρόσωποι από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, πέραν των νομικών συμβούλων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται κατ’ επιλογήν του κάθε μέρους εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ή της δευτεροβάθμιας ή της ομοιοεπαγγελματικής τοιαύτης  ή του Εργατικού Κέντρου της περιοχής ή της ΓΣΕΕ εκ μέρους των εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης εκ μέρους του εργοδότη ή των εργοδοτών». Όταν πήραμε από τον Υπουργό την πρόσκληση λίγες μέρες πριν, μας γνωστοποιήθηκε ότι από το νόμο μόνο τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να παρασταθούν. Δεν ορίζουμε εμείς τη διαδικασία και δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτή. Μάλιστα ο Υπουργός έκανε έκκληση στην εργοδοσία να σταματήσει τις απολύσεις και εάν υπάρχει παράπονο από το βουλευτή, γιατί δεν προσκλήθηκε, ως τοπικός παράγοντας, να απευθυνθεί στον Υπουργό.  

2. Για να ξεκαθαρίσουμε πλέον τα πράγματα με τις αναφορές του: Εμείς γνωστοποιήσαμε στο λαό της Ξάνθης ότι η εταιρεία απολύει άδικα εργαζόμενους και θέτει κόσμο σε διαθεσιμότητα. Εμείς λοιπόν θέλουμε οι βουλευτές μας αντί να αναφέρονται στο παρελθόν και σε γεγονότα άσχετα, όπως εάν ήταν νόμιμη η πώληση ή όχι της ΣΕΚΑΠ, να στιγματίσουν, καταδικάσουν, και αντισταθούν στις άδικες απολύσεις και διαθεσιμότητες. Είπαμε λοιπόν ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία δεν προχώρησαν γιατί αυτή ήθελε να απολύσει κόσμο και να μειώσεις τις θέσεις εργασίας και όχι γιατί εμείς δεν θέλαμε μείωση του μισθού μας. Εμείς θα υπογράφαμε σχετική επιχειρησιακή σύμβαση εάν λαμβάναμε διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μας την οποία δεν λάβαμε ποτέ και μάλιστα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας με τις απολύσεις που λαμβάνουν χώρα. Δεν ενδιαφέρει επί του παρόντος τους εργαζόμενους οι άσκοπες αναφορές εάν έφταιγαν τα κόμματα, τοπικοί παράγοντες ή συγκεκριμένα άτομα που διορίζονταν με πολιτικά κριτήρια, για την κατάντια της ΣΕΚΑΠ για την οποία δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. 

3. Εμείς θέλαμε λοιπόν να καταδικασθούν οι άδικες απολύσεις και διαθεσιμότητες και να λάβουμε συμπαράσταση για τον αγώνα μας σε αυτό το θέμα και όχι να ακούμε πράγματα τα οποία εμμέσως υπερασπίζουν τέτοιο δικαίωμα του εργοδότη, όπως λόγια για εξυγίανση και αναδιοργάνωση και αναφορές ότι δήθεν εμείς δείξαμε σκληρή στάση με απεργίες και ήμασταν απόλυτοι στις θέσεις μας. Σκληρή στάση έδειξε η διοίκηση που δεν διασφάλισε τις θέσεις εργασίας. Σκληρή στάση δείχνουν και αυτοί που δεν υποστηρίζουν τον αγώνα μας κατά των άδικων απολύσεων, οι οποίοι δεν μπορούν στη συνέχεια να παραπονούνται ότι οι εργαζόμενοι δεν τους προσκαλούν. Όποιος θέλει ας βοηθήσει. 

4. Ακόμη θέλουμε να γνωρίσουμε στο Λαό της Ξάνθης ότι πανηγυρικά η ΣΕΚΕ είχε αναφέρει με ανακοίνωση της ότι στις 16 Μαρτίου 2013 ότι «Με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΕ Α.Ε. ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης... Με βάση τους όρους της συμφωνίας διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολο τους οι θέσεις εργασίας...». Το ανωτέρω μάλιστα δελτίο τύπου είναι ακόμη αναρτημένο σε πλήθος ιστοσελίδων τοπικών ΜΜΕ αλλά και πανελληνίων. Εδώ και τώρα τίθεται για εμάς το πολιτικό ζήτημα. Εάν η ΣΕΚΕ και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ πούλησαν τη ΣΕΚΑΠ και έλαβαν γραπτές διαβεβαιώσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας τότε δεν τηρήθηκαν αυτές και η  Donskoy Tabak  αντισυμβατικά απολύει εργαζομένους και πρέπει η ΣΕΚΕ και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ να μας δώσει τα έγγραφα για να τα χρησιμοποιήσουμε στα δικαστήρια. Μάλιστα καλούμε και το βουλευτή να επικοινωνήσει με την πλευρά της εργοδοσίας μας και να διαμαρτυρηθεί για την αντισυμβατική (αφού μιλάμε για όρους συμφωνίας και όχι για ευχές ή επιθυμίες) συμπεριφορά του επενδυτή. Οι όροι μάλιστα της συμφωνίας αυτής, εάν έχουν τεθεί, έχουν νόημα μόνο εάν αφορούσαν τις δικές μας θέσεις εργασίας και όχι γενικά και αόριστα κάποιες θέσεις εργασίας γιατί και πάλι τότε αφήνουν περιθώρια για αυθαιρεσία και μάλιστα το χειρότερο δείχνουν ότι υπήρχε γνώση για τις απολύσεις μας  (π.χ. θα μπορούσε να θεωρηθεί εσφαλμένως ως διασφάλιση θέσεων εργασίας και αναδιάρθρωση η απόλυση όλων των εργαζομένων και η πρόσληψη αντίστοιχων αλλοδαπών εργαζομένων με διακόσια ΕΥΡΩ το μήνα). Αλήθεια αυτό θέλουμε; 

5. Εάν όμως δεν υπήρξε σχετική διαβεβαίωση από την πλευρά της Donskoy Tabak συμφερόντων του κ. Σαββίδη τότε η ΣΕΚΕ έδωσε εσφαλμένες προσδοκίες τόσο στο λαό της Ξάνθης, όσο και στους εργαζομένους, γεγονός, το οποίο είναι πολιτικό. 

6. Συνοψίζοντας και ολοκληρώνοντας, σας γνωρίζουμε ότι εμείς θέλουμε στο πλευρό μας, όλα τα κόμματα και όλους τους παράγοντες και όλο το λαό της Ξάνθης με σκοπό να μη γίνουν απολύσεις και να μη συνεχιστούν οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων και στη συνέχεια να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται σε συνεντεύξεις, παρεμβάσεις και αναφορές εκτρέπουν τον ωραίο και δίκαιο αυτό αγώνα μας, δικαιώνουν με τον τρόπο που αποτυπώνονται τη διοίκηση της επιχείρησης, μας αδικούν και τελικά δικαιολογούν τις άγριες απολύσεις και τις άδικες διαθεσιμότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια