GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χτύπησε την πόρτα της Ξάνθης η ευλογιά των προβάτων – Τρία ύποπτα κοπάδια

-Σε καραντίνα για 20 ημέρες οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης. Τους απαγόρευσαν να βγάζουν έξω τα κοπάδια τους  Τρεις εστίες ευλογιάς εντοπίστ...

-Σε καραντίνα για 20 ημέρες οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης. Τους απαγόρευσαν να βγάζουν έξω τα κοπάδια τους 

Τρεις εστίες ευλογιάς εντοπίστηκαν σε κοπάδια στην περιοχή της Εξοχής στο κάμπο της Ξάνθης, σημαίνοντας συναγερμό στους κτηνοτρόφους της περιοχής και χτυπώντας το κουδούνι του κινδύνου για τα κοπάδια τους. 

Όπως αποκάλυψε το ThrakiToday.com τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την εξάπλωση της ευλογιάς στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης, ενώ τα πρώτα ύποπτα δείγματα έχουν σταλθεί για εργαστηριακή επιβεβαίωση. Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις που εντοπίζονται στην Εξοχή, ενώ κλιμάκια κτηνοτρόφων πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες ενημερωτικές εξορμήσεις στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης ζητώντας τους να μην βγάζουν για τις επόμενες τουλάχιστον είκοσι ημέρες τα ζώα τους από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες εφιστώντας τους παράλληλα την προσοχή ακόμη και για τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων από τη μια μονάδα στην άλλη. 

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων εντοπίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες σε ένα κοπάδι στον Βόρειο Έβρο, θέτοντας σε καραντίνα την περιοχή και εντείνοντας τον φόβο και την αγωνία των κτηνοτρόφων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η νόσος, που προέρχεται κυρίως από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, επεκτάθηκε τάχιστα οδηγώντας στη μαζική θανάτωση χιλιάδες αιγοπρόβατα της περιοχής.

Ήδη η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Ξάνθης είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για μια νόσο που οδηγεί στη γενοκτονία και τον αποδεκατισμό των κοπαδιών. 

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αναφέρει για την εξέλιξη αυτή πως τα χτυπήματα συνεχίζονται. Είχαμε προ 2 μηνών εκφράσει την εντονότατη ανησυχία μας για τις ζωονόσους στην Περιφέρειά μας και ειδικότερα για την ευλογιά στα πρόβατα. Είχαμε ζητήσει να ληφθούν άμεσα τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Σε μία εποχή που η κτηνοτροφία στενάζει πληροφορούμαστε δυστυχώς ότι λόγω μη λήψης των μέτρων που έπρεπε, εντοπίζεται ευλογιά σε σημεία του Νομού Ξάνθης. Το πλήγμα είναι τεράστιο για τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα, του κ. Γιαννακίδη και της παρέας του.Σε μία περίοδο που οι κτηνοτρόφοι φυτοζωούν, απειλούνται πλέον και με στραγγαλιστικά μέτρα, τα οποία είναι δυστυχώς επιβεβλημένα, για να μην επεκταθεί η νόσος.

Η ζημιά θα είναι τεράστια και πολυεπίπεδη. Τα ερωτήματά μας είναι:
Γιατί η Περιφέρεια δεν πήρε τα μέτρα που επιβάλλονταν για την μη μετάδοση της νόσου;

Γιατί η Περιφέρεια ξεκίνησε να λειτουργεί τις λεκάνες απολύμανσης από την πληγείσα περιοχή προς την υπόλοιπη Περιφέρεια μόλις πριν λίγες μέρες;

Γιατί ακόμη και σήμερα φερόμενα σημεία απολύμανσης δεν λειτουργούν και δεν έχουν απολυμαντικό νερό και υγρό (π.χ. Μέστη);

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Τα καταστροφικά χτυπήματα στον τόπο συνεχίζονται. Τώρα επεκτείνεται ανεξέλεγκτα και η ευλογιά στην κτηνοτροφία, πέρασε την ζώνη επιτήρησης και έφθασε σε μονάδες της Ξάνθης. Οι ζημιές θα είναι τεράστιες. Δεν έφθανε ο κατάλογος των αποτυχιών στα μεγάλα έργα και προγράμματα, αποτυγχάνουν και στα μικρά. Ζούμε τις τεράστιες επιπτώσεις σε συνανθρώπους μας από τον Ιό του Νείλου. Ο κίνδυνος για τη λύσσα σε συνδυασμό με τα χιλιάδες αδέσποτα είναι ορατός. 

Οι υπεύθυνοι όμως στην Περιφέρεια σε ό,τι προέκυψε ως τώρα απέτυχαν και τρομάζουμε γι’ αυτά που έρχονται. Τους καλούμε να πάρουν μέτρα παντού, να αφήσουν τις φιέστες για μικροπράγματα και να σεβαστούν επιτέλους τους πολίτες. Όσο για την ευλογιά, έχουν ευθύνες, όχι μόνον για τον Έβρο αλλά και την επέκτασή της στη Ξάνθη. Επιτέλους ας αφυπνιστούν και ας κάνουν αυτά που πρέπει.»

Τι αναφέρει η Κτηνιατρική Υπηρεσία: 
Κατόπιν της από 24/10/2013 υπόνοιας και της από 25/10/2013 επιβεβαίωσης της παρουσίας της νόσου της  ευλογιάς στην περιοχή του Κοσσού και Εξοχής Ξάνθης καλούνται οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων να εφαρμόσουν τα παρακάτω για τουλάχιστον 21 ημέρες από σήμερα:
-Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων 
-Δημιουργία στη είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του
-Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι κλπ.) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης 
-Παύση αγοράς-πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή
-Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών
-Άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς

Η προστασία της υγείας του ζωικού πληθυσμού αποτελεί συνολική ευθύνη των κτηνοτρόφων, Κρατικών Υπηρεσιών, ιδιωτών κτηνιάτρων, και λοιπών εμπλεκομένων στις διαδικασίες διαχείρισης κι εμπορίας ζώων και σχετικών προϊόντων.

Για κάθε πληροφορία απευθύνεστε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε Ξάνθης στα τηλέφωνα 2541350372, 2541350375, 2541042131(Αγροτικό Κτηνιατρείο Αβάτου), 2541023071(Αγροτικό Κτηνιατρείο Ξάνθης), 2542022223(Αγροτικό Κτηνιατρείο Σταυρούπολης)

Δεν υπάρχουν σχόλια