Είναι γεγονός ότι λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών με τις οποίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυρι...
Είναι γεγονός ότι λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών με τις οποίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών , παρατηρείται εντονότερα από ότι στο παρελθόν, το φαινόμενο να καθυστερείται η πληρωμή των δόσεων των δανείων προς τις τράπεζες ή των οφειλών προς το δημόσιο.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων κάτι τέτοιο δεν γίνεται σκόπιμα, αλλά είναι το φυσικό επακόλουθο μιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω των δεδομένων οικονομικών συγκυριών που βιώνουμε, και μιας κοινωνίας η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις πολυάριθμες υποχρεώσεις της, από φόρους και δόσεις δανείων με μειωμένους πλέον μισθούς, ενώ καλείται πρωταρχικά να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοποριστικές της ανάγκες.
Ως αποτέλεσμα , τα περιστατικά κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για χρέη είτε προς τα πιστωτικά ιδρύματα, είτε προς το δημόσιο να έχουν πολλαπλασιαστεί. Λόγω της συχνότητας του φαινομένου αποτελεί και ένα επίκαιρο πολυσυζητημένο θέμα στα ΜΜΕ, όπου πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Τι ισχύει λοιπόν, είναι προστατευμένοι οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί ή όχι;
Η άγνοια για τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία, μας κάνει πολλές φορές, ανήμπορους να αντιδράσουμε σε όσα διαδραματίζονται χωρίς εμάς, για εμάς. Στην συνεχή προσπάθεια για ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις μας ως καταναλωτές η ΕΝ.ΚΑ Ροδόπης , σας γνωρίζει ότι:
• Σύμφωνα με τον Ν.4161 οι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1500€), και των δύο χιλιάδων ευρώ(2000€) σε περίπτωση κοινού λογαριασμού . Με δήλωσή του προς το τραπεζικό ίδρυμα, ο καταθέτης προσδιορίζει τον λογαριασμό για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο. Καταθέσεις που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως τέτοιες και κατά το υπερβάλλον του ποσού και καταλαμβάνονται από τις οι διατάξεις του άρθρου 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δηλαδή παραμένουν ακατάσχετες στο σύνολό τους, εκτός εάν η απαίτηση για την οποία επιβάλλεται η κατάσχεση είναι απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στον νόμο, ή σε διάταξη τελευταίας βούλησης, ή για συνεισφορά στις ανάγκες της οικογένειας , οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση έως το μισό, αφού ληφθούν υπόψη τα ποσά που εισπράττει ο υπόχρεος, το μέγεθος των υποχρεώσεων που του δημιουργεί ο γάμος για την αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και ο αριθμός των δικαιούχων.
• Στην περίπτωση που δανειστής είναι το Δημόσιο, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 31 ν.δ 356/1974,βάσει του οποίου "Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ."
Η ΕΝ.ΚΑ Ροδόπης έγινε αποδέκτης ανάλογων καταγγελιών, από οφειλέτες που κατασχέθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα μέρος ή και το σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμών (καταθετικών ή μισθοδοσίας) και τα χρήματα που παρανόμως κατασχέθηκαν, επιστράφηκαν στους δικαιούχους.
Για καταγγελίες, απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 25310 35222
Δεν υπάρχουν σχόλια