GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Άρχισαν τα όργανα” στα Μουσικά Σχολεία της Θράκης

-Με το καλημέρα προβλήματα με τη μεταφορά, τη σίτιση και τους καθηγητές -Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών, αλλά δεν δίνονται λύσεις στα π...

-Με το καλημέρα προβλήματα με τη μεταφορά, τη σίτιση και τους καθηγητές
-Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών, αλλά δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα 

Υπό τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σίτιση τις αμέσως επόμενες ημέρες βρίσκονται οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, με γονείς και καθηγητές να χτυπούν το κουδούνι του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Την ίδια στιγμή οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης γυρίζουν νωρίτερα στο σπίτι, περιμένοντας την τοποθέτηση καθηγητών μουσικής εκπαίδευσης για την κάλυψη περίπου 400 διδακτικών ωρών.

Σίτιση με ημερομηνία λήξης! 
Λύση στο πρόβλημα της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής αναζητούν γονείς και καθηγητές, οι οποίοι επισημαίνουν πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση από πλευράς της πολιτείας οι μαθητές θα μείνουν άμεσα νηστικοί. 

Το πρωί της Τετάρτης μάλιστα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, εκθέτοντας το πρόβλημα. «Υπάρχει ένα κενό, το οποίο εκτιμώ ότι δημιουργήθηκε εντέχνως, και αυτό αφορά τη σίτιση των μαθητών» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Σ. Νταντανίδης, εξηγώντας πως «στο ΦΕΚ με το οποί περνά η μεταφορά των μαθητών από τους Δήμους στην Περιφέρεια δεν υπάρχει μέριμνα και για τη σίτιση. Προς το παρών αυτή πραγματοποιείται με ένα μικρό υπόλοιπο που υπάρχει από πέρσι, ωστόσο αυτό έχει ημερομηνία λήξης και εάν δεν βρεθεί λύση τα παιδία θα μείνουν χωρίς φαγητό. Δεν μπορεί ένα παιδί που πάει το πρωί στο σχολείο και φεύγει μετά τις 15.30 το μεσημέρι να μην σιτίζεται».

Υπολειτουργεί το Μουσικό Ξάνθης
Σε κατάσταση υπολειτουργίας βρίσκεται το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Κακάρα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών μουσικής παιδείας που δημιουργούν ένα διδακτικό κενό της τάξεως των 400 ωρών. «Και πέρσι είχαμε πάλι αντίστοιχα προβλήματα με τους καθηγητές, κάποια λύθηκαν μέσα στη χρονιά και κάποια άλλα όχι» εξηγεί ο κ. Κακάρας, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή το σχολείο υπολειτουργεί. Τα παιδιά σχολάνε νωρίτερα γιατί φροντίζουμε να μην έχουν κενά και να φεύγουν πιο νωρίς μέχρι να βρεθεί μια λύση». 

Στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης προσωρινά οι μαθητές δεν σιτίζονται ωστόσο αυτό αναμένεται να λυθεί άμεσα, καθώς ο Δήμος έχει προχωρήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Όλα της μεταφοράς δύσκολα
Τόσο στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης όσο και σε αυτό της Κομοτηνής καταγράφονται προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών και πρωτίστως αυτών που ταξιδεύουν από τις απομακρυσμένες περιοχές των Νομών για να φτάσουν στα σχολεία τους. «Υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών, αυτό είναι κάτι το γνωστό» σημειώνει ο κ. Νταντανίδης, ενώ από τη μεριά του ο κ. Κακάρας εκτιμά πως θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα σε όλους τους μαθητές της περιοχής να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο χωρίς να σκέφτονται το θέμα της μεταφοράς τους.

«Ένα παιδί πρέπει να μπορεί να έρθει και να φύγει στην ώρα του. Φανταστείτε όμως ένα παιδί το οποίο έρχεται από την ορεινή περιοχή και ξυπνάει στις 6.00 το πρωί και γυρίζει πάλι στο σπίτι του στις 6.00 το απόγευμα. Πολύ δύσκολα αυτό το παιδί θα έρθει στο Μουσικό Σχολείο, παρά το ότι μπορεί να θέλει όντως πραγματικά να φοιτήσει εδώ» επισημαίνει ο κ. Κακάρας, εξηγώντας πως «και αυτό γιατί υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες. Πρέπει η πολιτεία να δει το Μουσικό ως ένα σχολείο που αφορά όλο τον Νομό. Να μην μπαίνουν «τρικλοποδιές» στους μαθητές και στη λειτουργία του σχολείου. Για να συμβεί όμως αυτό δεν πρέπει να κυριαρχεί η λογική των αριθμών αλλά να δουν το σχολείο ως ένα εργαλείο που θα πάει μπροστά τον τόπο». 

Δεν αναγνωρίζονται οι μουσικές σπουδές! 
Ανικανοποίητο παραμένει το χρόνιο αίτημα της αναγνώρισης των μουσικών σπουδών, τις οποίες λαμβάνουν οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων, οι οποίοι μετά το πέρας της φοίτησής τους λαμβάνουν ένα κοινό απολυτήριο στο οποίο απλώς αναφέρονται τα μουσικά μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει. 

«Δεν αναγνωρίζονται οι μουσικές σπουδές των παιδιών» σημειώνει ο κ. Νταντανίδης, εξηγώντας πως «τα παιδιά λαμβάνουν ένα απλό πτυχίο και δεν αναγνωρίζεται το πιάνο και η αρμονία που κάνουν. Θα πρέπει να πληρώσουν σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο για να αναγνωριστούν οι σπουδές τους». 

Από τη μεριά του ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης τονίζει πως «θα έπρεπε είτε να δίνεται μια πριμοδότηση στους μαθητές των Μουσικών να συνεχίσουν σε αντίστοιχα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα είτε να γίνονται έστω κάποιες εξετάσεις μέσω του Υπουργείου Παιδείας για να λαμβάνουν τα παιδιά τουλάχιστον μια πιστοποίηση για την αρμονία και τις μουσικές σπουδές που τόσα χρόνια λαμβάνουν». 

Αυξάνονται οι μαθητές των Μουσικών
Παρά τα διαρκή και χρόνια προβλήματα των Μουσικών Σχολείων, τόσο της Θράκης όσο και όλης της χώρας, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε αυτά αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής φοιτούν 200 μαθητές, ενώ στην Ξάνθη 164. «Πέρσι στην πρώτη τάξη είχαμε δύο τμήματα των 20 μαθητών, φέτος όμως έχουμε τρία» σημειώνει ο κ. Νταντανίδης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια