Το «Όναρ-μέσω τέχνης» σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής (παράρτημα Ξάνθης), το ΚΕΔΔΥ , την Διεύθυνση α΄θμιας και β΄θ...
Το «Όναρ-μέσω τέχνης» σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής (παράρτημα Ξάνθης), το ΚΕΔΔΥ , την Διεύθυνση α΄θμιας και β΄θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, την ΕΛΜΕ, τον Διδασκαλικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Δασκάλων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσ/νίκης, την Παιδιατρική Γ.Ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, διοργανώνει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, από τις 18:00 έως τις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», εργαστήριο με θέμα:
«Η αφήγηση και η γραφή των παραμυθιών στην Εκπαιδευτική και στην Νοσηλευτική διαδικασία».
Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του μικρού ασθενή, καθώς η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υγείας του.
Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής, Αβούρης Δημήτρης.
Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων εδώ και δώδεκα χρόνια θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς προσεγγίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά, τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε να κάνουμε, πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιόν τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση.
Στο εργαστήριο αναλύονται επίσης τα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, και να μεταδώσει γνώσεις.
• Πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη δική μας ομάδα αφήγησης.
• Πώς μπορούμε να γράψουμε το δικό μας παραμύθι και ποιοι είναι οι κανόνες.
• Πώς μπορούμε να γράψουμε παραμυθοτράγουδα.
• Πώς μπορούμε να διδάξουμε με το παραμύθι.
Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας νέας επιστήμης αυτή της Παραμυθιολογίας με διαχρονικές αξίες και αναφορές.
ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων, τηλ.: 25410 29282, fax.: 25410 62086
Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9, τηλ.:25410 26635, fax.: 25410 84647 Τ.κ. 67 100, Ξάνθη
Δεν υπάρχουν σχόλια