GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην κατάψυξη η Β. Ελλάδα: Δυσβάστακτο το κόστος του πετρελαίου

Που καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στο κόστος πετρελαίου στην Ελλάδα. Τι σχολιάζει ο δήμαρχος Νευροκοπίου Μπορεί μέχρι πριν από λί...

Που καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στο κόστος πετρελαίου στην Ελλάδα. Τι σχολιάζει ο δήμαρχος Νευροκοπίου

Μπορεί μέχρι πριν από λίγες μέρες οι θερμοκρασίες να κινούνταν ακόμα σε θερινά επίπεδα, αλλά στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θράκη, το κρύο χέρι του χειμώνα έχει ήδη κάνει αισθητό το άγγιγμά του. Μαζί του, έχουν φουντώσει και οι ανησυχίες των κατοίκων για το κόστος θέρμανσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή", έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και με την ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα να ξεπερνά τον εφιαλτικό εθνικό μέσο όρο –τα υψηλότερα ποσοστά έχουν Δυτική Μακεδονία (32,9%) και Κεντρική Μακεδονία (30,1%)– τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει αφόρητα.


Ο δήμαρχος Νευροκοπίου, στη Δράμα, Μελέτης Μαυρίδης λέει ότι πριν από δύο εβδομάδες, η θερμοκρασία τη νύχτα στον τόπο του έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου. Εν τω μεταξύ, έχουν μείνει μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τις 15 Οκτωβρίου, όταν ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα μορφή που θα λάβει το επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Μαυρίδης χαρακτηρίζει το επίδομα θέρμανσης «όνειρο θερινής νυκτός», σημειώνοντας ότι «στο Νευροκόπι έχουμε 8 μήνες χειμώνα» και ότι «θα έπρεπε κάθε νοικοκυριό να παίρνει τουλάχιστον 600-800 ευρώ επιδότηση, αντί για τα 250 ευρώ που παίρνουν οι περισσότεροι τώρα». Ο βετεράνος δήμαρχος αναφέρει ότι το μέσο κόστος για μία οικογένεια στον δήμο του που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης είναι 4.500 ευρώ ετησίως, έναντι περίπου 2.500 ευρώ για πέλετ και μόλις 1.200 ευρώ για καυσόξυλα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πλέον πολύ αργά για να εισαχθεί στη νέα εκδοχή του επιδόματος θέρμανσης το στοιχείο της προκαταβολής, η απουσία της οποίας αποθάρρυνε πολλούς δικαιούχους πέρυσι. «Θα πρέπει να βρουν τον μηχανισμό αποστολής του κουπονιού στον καταναλωτή αλλά και τη μέθοδο είσπραξης. Το όλο πράγμα θα πήγαινε πολύ πίσω» σημειώνει στην «Κ» ο Ανδρέας Πετριανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος. Ο ΣΕΕΠΕ, αντ’ αυτού, έχει προτείνει την κατάργηση των περιουσιακών κριτηρίων που συνοδεύουν το επίδομα, τη σημαντική χαλάρωση των εισοδηματικών κριτηρίων και την επιτάχυνση στην αποζημίωση των δικαιούχων.

Πέρυσι, ο χειμώνας ήταν ασυνήθιστα ήπιος και οι ανάγκες για θέρμανση ανάλογα περιορισμένες. Η φύση άμβλυνε τις συνέπειες του νέου προϋπολογισμού. Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας (και όχι μόνο) θα καταλήξουν πάλι να εξαρτώνται από τη Θεία Πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια