Στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, και σε μια αίθουσα γεμάτη ατέλειες και προβλήματα, συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο το...
Στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, και σε μια αίθουσα γεμάτη ατέλειες και προβλήματα, συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης με το πολύπαθο έργο της διάνοιξης της οδού Σάρδεων να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και να πυροδοτεί εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη του οργάνου.
Παρήλθε το χρονικό όριο παράδοσης του έργου
Όπως έγινε γνωστό από την προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Αικατερίνη Μανά, το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΣΑΡΔΕΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ» και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία η σύμβαση οδηγείται σε ματαίωση. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφανθεί αρχικά για τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τις αιτιάσεις του εργολάβου για την καταβολή αποζημίωσης, ενώ ακολούθως θα κληθεί να λάβει απόφαση για το εάν θα ματαιωθεί ή όχι η σύμβαση με τον εργολάβο του έργου.
Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς της Αντιπολίτευσης, με τον κ. Θανάση Ξυνίδη, αρχικά, να ζητά εξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους το έργο δεν ολοκληρώθηκε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικό όρια. «Παρήλθε η οριακή προθεσμία γιατί τον πρώτο καιρό δεν υπήρχε το έργο ελεύθερο ώστε να δουλέψει ο ανάδοχος. Υπαιτιότητα του φορέα δεν μπορούσαμε να έχουμε ανοιχτό το έργο προκειμένου να δουλέψει ο εργολάβος, ωστόσο η υπηρεσία το προγραμμάτισε όσο μπορούσε καλύτερα» σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Μανά, με τον Δήμαρχο να παρεμβαίνει και να αναφέρει πως υπάρχουν ευθύνες και του Στρατού.
Ζητά αποζημίωση ο εργολάβος
Ο εργολάβος του έργου ζητά την καταβολή αποζημίωση ύψους 231.000 ευρώ για τις θετικές ζημίες που έχει υποστεί, με το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό του μέρος. «Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα πάρει την κατάσταση με τις ζημίες όπως τις παρουσιάζει ο εργολάβος και θα τις ελέγξει για να αποφασίσει για το τελικό ποσό» εξήγησε κα Μανά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της κα. Μπ. Πατσίδου.
«Το θέμα που έρχεται σήμερα είναι τόσο απλό όσο και επικίνδυνο. Θα πρέπει να είμαστε εκατό φορές προσεκτικοί. Δεν περπάτησε η εργολαβία σωστά γιατί ο μελετητής δεν έκανε καλά τη δουλεία του. Όλα αυτά όφειλε να τα λάβει υπόψη του ο μελετητής. Εάν διαλυθεί η εργολαβία το έργο μπορεί να διαλυθεί, να βγει από το ΕΣΠΑ και να επιβαρυνθεί ο δήμος το κόστος, να χαθούν ακόμη και όλες οι πιστώσεις. Πάτε να μεταφέρεται το βάρος στις πλάτες του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ευθύνη τη δική σας για μια μη σωστή διαχείριση χρημάτων να τη μετακυλήσετε στις πλάτες μας» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Θανάσης Ξυνίδης για να συμπληρώσει πως «δεν έχετε βαρεθεί να κάθονται οι δημοτικοί σύμβουλοι στο σκαμνί επειδή κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλεία τους;».
Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης Βορίδης πρότεινε στο σώμα να συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους το έργο δεν ολοκληρώθηκε στον χρόνο που έπρεπε, αλλά και το ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτό. Πρόταση ωστόσο που έπεσε στο κενό, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία.
«Είμαι 15 χρόνια στον δήμο, τέτοιο θέμα πρώτη φορά συζητάμε και είναι άδικο να ρίχνουμε βέλη και να θίγουμε υπολήψεις για τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το έργο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και αυτά έχουν να κάνουν και με τον στρατό. Υπήρχαν πραγματικά γεγονότα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν και τα οποία δεν μπορούσε να προβλέψει ο μελετητής» επισήμανε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, για να προσθέσει πως «όταν φτάσαμε στην εκτέλεση του έργου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν. Το έργο έχει εκτελεστεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του. Η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί τη διάλυση της εργολαβίας, αλλά το Δ.Σ. μπορεί να αποφανθεί και για το ύψος των θετικών ζημιών αλλά και να εισηγηθεί για το εάν θα πρέπει να διαλυθεί ή όχι η σύμβαση από αυτή την επιτροπή. Να δούμε ποιες ήταν αυτές οι ζημίες και αυτές να καταβληθούν από τη διαχειριστική αρχή που εκτελεί αυτό το έργο ώστε το όποιο βάρος να μην πέσει στα ισχνά οικονομικά του δήμου».
Παίρνοντας τον λόγο, μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου, ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή κ. Χρίστος Πούλιος τόνισε πως «όσο απλό φάνηκε στην αρχή με τις επίμονες ερωτήσεις προέκυψαν σοβαρά ζητήματα και εμείς το καταψηφίζουμε. Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Δεν θέλουμε να θίξουμε υπολήψεις όμως στο συγκεκριμένο έργο κάποιοι άνθρωποι φταίνε γιατί δεν είδαν σωστά». Σοβαρές αντιρρήσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης, με το θέμα να περνά τελικά κατά πλειοψηφία, μετά από μια πολύωρη διαλογική διαδικασία, με το πνεύματα να οξύνονται και τους τόνους να ανεβαίνουν.
«Απέχω από την ψήφιση του θέματος γιατί δεν είχα ενημέρωση και έχω βαρεθεί τη μυστικοπάθεια της δημοτικής αρχής και το ότι μαθαίνουμε πράγματα εκ των υστέρων» σημείωσε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η κα Μπ. Πατσίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια