GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καμπάνες για μαύρη εργασία στην Ξάνθη – Βροχή οι νέες προσλήψεις!

-Τσουχτερά τα πρόστιμα, αναποτελεσματικό το μέτρο εκτιμούν οι επιχειρηματίες -Σπεύδουν να ασφαλίσουν τους ανασφάλιστους υπό τον φόβο προ...

-Τσουχτερά τα πρόστιμα, αναποτελεσματικό το μέτρο εκτιμούν οι επιχειρηματίες
-Σπεύδουν να ασφαλίσουν τους ανασφάλιστους υπό τον φόβο προστίμων, επισημαίνουν οι ελεγκτές 

Μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται πως αρχίζουν να λαμβάνουν οι περιπτώσεις εργοδοτών στην περιοχή της Ξάνθης, και ευρύτερα της Θράκης, που “συλλαμβάνονται” να απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία τους επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ. 

Αν και από πλευράς των ελεγκτών διατηρείται σιγή ιχθύος αναφορικά με τον αριθμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην περιοχή, με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες αυτά ξεπερνούν τα 50, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και πραγματοποιούνται πλέον σε καθημερινή βάση. 

Το πρόστιμο είδος δεν κοιτά!
Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου άρχισαν να βεβαιώνονται τα τσουχτερά πρόστιμα στην Ξάνθη, εξοντωτικά κατά το σύνολο των εργοδοτών, με τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να αποτελούν την πρώτη επιλογή των ελεγκτικών επιδρομών. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των προστίμων που επεβλήθησαν σε μια ταβέρνα, σε κεντρικό σημείο της Ξάνθης, αλλά και σε ένα ταχυφαγείο στις ανατολικές παρυφές της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις οι ελεγκτές βεβαιώσαν από έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο, ενώ οι επιχειρηματίες άσκησαν ένσταση επί των προστίμων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε καθημερινή πλέον βάση, και με εντατικούς ρυθμούς ανεξάρτητα από το είδος των επιχειρήσεων. Πρόστιμο 10.500 ευρώ επεβλήθη και σε ένα κατάστημα ένδυσης στο κέντρο της πόλης, όπου εντοπίστηκε ανασφάλιστη πωλήτρια. 

Σπεύδουν να ασφαλίσουν τους ανασφάλιστους
«Επί μια ολόκληρη εβδομάδα πραγματοποιούμε εντατικούς καθημερινούς ελέγχους» επισημαίνει η προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης κ. Χρυσάνθη Νικάκη τονίζοντας ωστόσο πως ο ακριβής αριθμός των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί δεν είναι προς ανακοίνωση, αλλά κοινοποιείται στο Υπουργείο Εργασίας. Από την πλευρά του Τμήματος Προγραμματισμού του Υπ. Εργασίας γίνεται γνωστό πως τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον αριθμό των ελέγχων και των αντίστοιχων προστίμων κοινοποιούνται με απόφαση του Υπουργού. 

«Το σίγουρο είναι ότι το 90% των εργοδοτών που είχαν ανασφάλιστους εργαζόμενους σπεύδουν να τους ασφαλίσουν υπό τον φόβο των τσουχτερών προστίμων» σημειώνει η κα Νικάκη, εξηγώντας πως συγκριτικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν, όταν το αντίστοιχο πρόστιμο άγγιζε τα 500 ευρώ, πλέον εντοπίζονται πολλοί λιγότεροι ανασφάλιστοι, κάτι που κατά την ίδια αποδίδεται ακριβώς στο ύψος των νέων προστίμων. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ στην Ξάνθη από εργοδότες που σπεύδουν να προσλάβουν νέο προσωπικό, το οποίο φυσικά εκτιμάται ότι απασχολούταν υπό το καθεστώς της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των 10.500 ευρώ ασφαλίζεται. 

Αναποτελεσματικό το μέτρο 
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για ένα αποτελεσματικό μέτρο, εκτιμώντας πως τα τσουχτερά πρόστιμα οδηγούν στον οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στο κλείσιμό τους. 

«Περάσαμε από τον μη έλεγχο και τους σποραδικούς ελέγχους σε αυτούς τους τόσο αυστηρούς πλέον ελέγχους» τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, εκτιμώντας «πρέπει να γίνονται έλεγχοι και είμαστε υπέρ των ελέγχων φυσικά αλλά όχι με τέτοιου είδους πρόστιμα. Στο παρελθόν ήταν πολλοί αυτοί που βλέποντας το πρόστιμο στα 500 ευρώ και τους ελέγχους να γίνονται σποραδικά προτιμούσαν να έχουν ανασφάλιστους. Μάλιστα ακόμη και οι συνετοί βλέποντας τους άλλους να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο επέλεγαν και αυτοί να έχουν ανασφάλιστο προσωπικό.

Κατ’ εμέ η καλύτερη λύση θα ήταν να έμενε το πρόστιμο στα 500 ευρώ αλλά να γίνονταν περισσότεροι έλεγχοι. Τώρα με το πρόστιμο στις 10.500 ευρώ θα κλείνουν επιχειρήσεις και θα μειώνεται φυσικά, αντί να αυξάνεται, η εργασία. Ούτε εισπρακτικά αποτελεσματικό μπορεί να είναι το μέτρο καθώς κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο βάρος. Εμείς λέμε ναι στους συχνούς ελέγχους αλλά με τα προηγούμενα πρόστιμα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια