-Έχει χαρακτηριστεί φθίνων και αδιάφορος οικισμός από το 1987 με απόφαση Νομάρχη Την ενεργοποίηση του Δήμου Αβδήρων ώστε να προβεί σε...
Την ενεργοποίηση του Δήμου Αβδήρων ώστε να προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για να τροποποιηθεί η να καταργηθεί η αριθ. 3479/9-9-1986 απόφαση του τότε Νομάρχη Ξάνθης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 140Δ/1987 και κατατάχθηκε ο οικισμός της Μάνδρας στην κατηγορία των αδιάφορων και φθινουσών οικισμών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, από το 1987 ο οικισμός της Μάνδρας έχει καταταχθεί στις κατηγορίες α) ούτε περιαστικός, ούτε παραλιακός, τουριστικός, β) αδιάφορος, γ) φθίνων, δ)συνεκτικός και μεσαίος.
Η κατηγοριοποίηση αυτή θεωρήθηκε ως άδικη από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρώντας ότι με την είσοδο των γειτονικών χωρών (Βουλγαρίας, Ρουμανίας) στην Ε.Ε. άλλαξαν τα δεδομένα για την περιοχή, καθώς μετά και την κατασκευή της Εγνατίας οδού και των κάθετων αξόνων με την Βουλγαρία διαπιστώνεται ενδιαφέρον από πολίτες των χωρών αυτών για επενδύσεις κυρίως στον τουρισμό στην παραλιακή ζώνη της Τοπικής Κοινότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Οικισμός της Μάνδρας ο οποίος δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία ήταν αρχικά πολύ μεγάλος με πληθυσμό που άγγιζε τους 2.000 κατοίκους περίπου, την δεκαετία του 60 με την έξαρση της μετανάστευσης εσωτερικής και εξωτερικής ο πληθυσμός μειώθηκε και έφθασε περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι. Από την δεκαετία του 1990 (1990-2000) παρατηρείται η αύξηση του πληθυσμού με την εγκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών, επιστροφή αρκετών, κυρίως συνταξιούχων, που μετανάστευσαν οπότε και αυξήθηκε η κατασκευή νέων κατοικιών αλλά και επισκευή παλαιών κατοικιών με αποτέλεσμα ο Οικισμός σήμερα να μετρά άνω των 700 κατοίκων και να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Στις 8 Αυγούστους 2012 το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μάνδρας αξιολογώντας τα ως άνω στοιχεία αποφάνθηκε πως πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από πλευράς του δήμου ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, και να υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση του οικισμού, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια