Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε ποσοστό της τάξης του 18%, με τις ρυθ...
Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε ποσοστό της τάξης του 18%, με τις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα, δηλαδή τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων ηλεκτροδότησης που θα προβλέπουν ότι ο Διαχειριστής θα μπορεί να περιορίζει το φορτίο ή και να σταματά την ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, υαλουργίες κ.ά.) σε περιόδους έκτακτης ανάγκης υψηλής ζήτησης κλπ. με αντάλλαγμα τις μειώσεις στα τιμολόγια.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους υψηλής ζήτησης, οπότε και οι τιμές είναι αντίστοιχα υψηλές, με αντάλλαγμα τις μειωσεις των τιμολογίων που θα κυμαίνονται σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο 18 %. Η μείωση του κόστους της ενέργειας αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας και μια από τις αιτίες που επηρεάζουν αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα ιδιως των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα ποσοστά επιμερισμού της χρηματοδότησης της διακοψιμότητας θα εξειδικευθούν μετά την ψήφιση του νόμου με σχετική υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο. "Περαιτέρω, τονίζεται, η αναδιάρθρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ο εξορθολογισμός της εγχώριας αγοράς ενέργειας σε συνδυασμό και με τις νέες επενδύσεις θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και στην ανακούφιση των τελικών καταναλωτών από το ενεργειακό κόστος".΄
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι τόσο η απόδοση ποσοστού στους Δήμους από τα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων, όσο και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν από 1/1/2013 και η είσπραξή τους θα γίνει αναδρομικά και απολογιστικά, αφού αφορούν δραστηριότητες που έγιναν κατά το προηγούμενο κάθε φορά έτος. Η απόδοση του ποσοστού σε οικείους Δήμους από μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπονταν στον Μεταλλευτικό Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια.
Μετά την ψήφιση του νόμου, θα υπογραφεί άμεσα και η ΚΥΑ που προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού των τελών για τα ιδιωτικά μεταλλεία.
'Αλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές, στοχεύουν στην αποσαφήνιση της χορήγησης παράτασης αδειών εγκατάστασης, στην αποσαφήνιση ζητημάτων για την αδειοδότηση μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, στην απόδοση στους δικαιούχους (οικιακούς καταναλωτές) των ποσών που αντιστοιχούν στην εισφορά 1%, στη δημιουργία του πλαισίου για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών στην δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μεταφορά θέσης εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ. Τέλος με τις ρυθμίσεις παρέχεται δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς και λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή υπεραποζημιώσεων στην παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια και συνεπώς την αποφυγή αναίτιας επιβάρυνσης του καταναλωτή.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, επισημαίνει: «Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στο χώρο της αγοράς ενέργειας τόσο για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή της όσο και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την απλοποίηση, αποσαφήνιση και κυρίως την επιτάχυνση διαδικασιών στους διάφορους τομείς της Ενέργειας και του Ορυκτού Πλούτου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εισάγονται δυο σημαντικές καινοτομίες για την ελληνική Οικονομία. Η δυνατότητα της Διακοψιμότητας για την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και ο τρόπος είσπραξης εσόδων για το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες».
Δεν υπάρχουν σχόλια