-Επιδρομές αθίγγανων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ… από κλέφτες τους έκαναν φύλακες επί πληρωμή Την απαλλαγή των κατοίκων του οικισμ...
-Επιδρομές αθίγγανων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ… από κλέφτες τους έκαναν φύλακες επί πληρωμή
Την απαλλαγή των κατοίκων του οικισμού Δροσερού στην Ξάνθη από τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης και τη μελλοντική παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας από μέρους της ΔΕΥΑΞ για τη σύνδεση των παροχών αποχέτευσης στα πλαϊνά φρεάτια στο πλαίσιο του έργου «Ολοκλήρωση Δικτύων Υποδομής οικισμού Δροσερού» ενέκρινε με την υπ. αριθμό 114 απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ.
Σύμφωνα μάλιστα με το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης το κόστος κατασκευής των πλαϊνών φρεατίων σύνδεσης με την αποχέτευση από μέρους της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. είναι υψηλό και δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη προς χρηματοδότηση, ενώ οι κάτοικοι του οικισμού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του εφ’ άπαξ τέλους σύνδεσης αποχέτευσης. Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η απαλλαγή των κατοίκων από την καταβολή των τελών σύνδεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο Περιφερειακό πρόγραμμα που στόχο έχει τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως αυτή των κατοίκων του Δροσερού.
Από κλέφτες… τους έκαναν φύλακες!
Στους ίδιους τους Δροσερίτες ανέθεσε η ΔΕΥΑΞ τη φύλαξη των γεωτρήσεων της στην περιοχή του αεροδρομίου που τροφοδοτούν το παρακείμενο αντλιοστάσιο και δεξαμενή, που έπεσαν θύματα κλοπής και λεηλασίας από τους κατοίκους… του Δροσερού!
Με την πάροδο των χρόνων από την κατασκευή των παραπάνω υποδομών ύδρευσης ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει η Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. ήταν η φύλαξη των εγκαταστάσεων καθ’ όσον, η όλο και αυξανόμενη μετεγκατάσταση Αθίγγανων στο παρακείμενο οικισμό Δροσερού είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση γειτνίαση των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. με τα οικίσματά τους.
Ως γνωστόν, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υποβαθμισμένο και προβληματικό οικισμό, με απόρροια ενέργειας καταστροφών και βανδαλισμών από μέρος των κατοίκων του οικισμού προς τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπ. αρθιμ. 116 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, με την οποία ανατίθεται σε κατοίκους του Δροσερού η φύλαξη του χώρου.
Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην ίδια απόφαση, η κατά καιρούς εγκατάσταση υπαλλήλων της Επιχείρησης ως φύλακες δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα καθ’ όσον καθημερινά δεχόταν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα τόσο οι ίδιοι όσο και οι δαπανηρές από πλευράς κόστους επισκευή εγκαταστάσεις (φίλτρα, μονάδα κροκίδωσης, UN Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος κ.τ.λ.).
Η μετέπειτα φύλαξη από Ομάδα Ασφάλειας (security) είχε τα ίδια προβλήματα με αποτέλεσμα την άρνηση ανάληψης της φύλαξης από οποιαδήποτε παρόμοια εταιρία. Τα τελευταία χρόνια απασχολήθηκαν άτομα για τη φύλαξη του αντλιοστασίου και των γεωτρήσεων από τον ίδιο χώρο του οικισμού (Αθίγγανοι), με εντυπωσιακά αποτελέσματα και με μηδενισμό των βανδαλισμών, με δίμηνες συμβάσεις.
«Επειδή η φύλαξη του χώρου πρέπει να είναι ανελλιπής καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, και οι δίμηνες συμβάσεις είναι χρονοβόρες από πλευράς γραφειοκρατίας, εισηγείται την ανάθεση ετήσιας φύλαξης των παραπάνω εγκαταστάσεων με την χρήση κατοίκων του οικισμού Δροσερού, με την μορφή Παροχής Υπηρεσιών έναντι του πόσου 15.000,00 €» καταλήγει η ίδια απόφαση.
Ευπαθής ομάδα στα χέρια ψηφοθηρών
Σίγουρα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, οι συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και η εν γένει παραβατική δράση που αναπτύσσουν.
Αυτό ωστόσο που ευκόλως μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι οι “καλές” προθέσεις των κατά καιρούς ψηφοθηρών που μέσω της πολιτικής που εφαρμόζουν δεν προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής της (οδικές υποδομές, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, δομές κοινωνικής υποστήριξης κ.λπ.) και η εν γένει παρουσία της μέσα στο σύνολο της κοινωνίας, με στόχο φυσικά την πλήρη ενσωμάτωσή της μέσα σε αυτή και όχι την γεωγραφική αποξένωσή της – θυμίζοντας εποχές όπου οι λεπροί οδηγούνταν στην εξορία και την απομόνωση.
Αντιθέτως επιλέγουν ουσιαστικά την προσφορά τμηματικών παρεμβάσεων, που δύσκολα μπορούν να αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, που στόχο από τη μια έχουν τη διατήρηση ενός χαμηλού βιοτικού επιπέδου της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας και από την άλλη την άμεση χειραγώγησή της και την καθοδήγησή της προς όφελος πάντα των δικών τους κομματικών συμφερόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια