GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αρκούδες κατασπαράζουν ζωικό κεφάλαιο στον Λειβαδίτη Ξάνθης

-«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να αντικαθίσταται το ζωικό κεφάλαιο» αναφέρουν οι κάτοικοι -Ζητούν καλύτερα ανακλαστικά από την πολιτε...

-«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να αντικαθίσταται το ζωικό κεφάλαιο» αναφέρουν οι κάτοικοι
-Ζητούν καλύτερα ανακλαστικά από την πολιτεία για την αποζημίωσή τους 

Έντονο πρόβλημα στους ελάχιστους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του Λειβαδίτη στην ορεινή Ξάνθη έχουν δημιουργήσει οι συχνές επιδρομές αρκούδων στην περιοχή, οι οποίες κατασπαράζουν το ζωικό κεφάλαιο των κατοίκων προκαλώντας παράλληλα και φθορές στις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Οι αρκούδες ξυπνώντας από το χειμερινό τους λήθαργο αρχίζουν την αναζήτηση τροφής με τις αγελάδες των κατοίκων να αποτελούν την πρώτη επιλογή. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά παρατηρείται εδώ και χρόνια, με τους κατοίκους ωστόσο να ζητούν άμεση αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.  

«Μέχρι στιγμής οι αρκούδες μου έχουν φάει τρεις αγελάδες» αναφέρει στο ThrakiToday.com ο κ. Πορφυλλίδης Πορφύριος, μόνιμος κάτοικος του Λειβαδίτη από το 1961 που εκτρέφει αγελάδες στην περιοχή. «Δεν είναι σωστό να χτυπήσεις την αρκούδα ή να την κυνηγήσεις και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι χάνουμε ζώα τα οποία δεν αντικαθίστανται» προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας πως όταν κάποιο ζώο τους δεχθεί επίθεση από αρκούδα ακολουθείται μια διαδικασία που απαιτεί από πλευράς τους τη δήλωση απώλειας ζωικού κεφαλαίου έτσι ώστε να τους καταβληθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν χάνεται το ζωικό μας κεφάλαιο μειώνονται και οι επιδοτήσεις που λαμβάνουμε» επισημαίνει ο ίδιος. 

Αυτή τη στιγμή οι μισοί περίπου κάτοικοι του Λειβαδίτη εκτρέφουν ζώα, τα οποία αποτελούν και τη βασική πηγή εσόδων για τους ίδιους. «Εχθές μια αρκούδα έφαγε ένα μοσχαράκι ενός έτους που βοσκούσε με τη μητέρα του. Τις προάλλες μια άλλη μπήκε σε ένα μαντρί» εξηγεί ο κ. Πρόδρομος Γεκτίδης μόνιμος κάτοικος του Λειβαδίτη. 

Όπως είναι γνωστό οι αρκούδες προστατεύονται από τη Μ.Κ.Ο. Αρκτούρος, μέλη της οποίας επισκέφθηκαν προσφάτως το χωριό όπως σημειώνουν οι κάτοικοι. Μιλώντας στο ThrakiToday.com ο εκπρόσωπος τύπου του Αρκτούρου κ. Πάνος Στεφάνου σημειώνει πως από την πλευρά του ο Αρκτούρος δεν καταβάλει χρηματική αποζημίωση στους πληγέντες από τις επιδρομές των αρκούδων, καθώς δεν είναι τέτοιος ο ρόλος του, αλλά αντιθέτως χορηγεί ελληνικούς ποιμενικούς σκύλοι που εκτρέφονται αιώνες τώρα για τη φύλαξη κοπαδιών, κυρίως στις ορεινές περιοχές της χώρας. Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά ωστόσο πως ο αριθμός των σκύλων δεν επαρκεί για όλους τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, λόγω της μεγάλης ζήτησης από πλευράς των τελευταίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια