GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κριτική ΚΚΕ Ξάνθης για τους αποκλεισμούς στους παιδικούς σταθμούς

Όπως αναμενόταν, εκατοντάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα που συνεπάγεται μια θέση στον παιδικό σταθμό για το παιδί και απαλλαγή ...

Όπως αναμενόταν, εκατοντάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα που συνεπάγεται μια θέση στον παιδικό σταθμό για το παιδί και απαλλαγή των γονιών από το βραχνά των τροφείων. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, 1 στα 3 παιδιά έχουν αποκλειστεί στο Νομό Ξάνθης. 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δυσοίωνη. Ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε φέτος τις 879, πράγμα που σημαίνει πως 337 παιδιά έχουν μείνει εκτός προγράμματος στο Νομό Ξάνθης. Ανάμεσα στις αιτήσεις που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, εκτός από αυτές που έχουν απορριφθεί, υπάρχουν πάνω από 200 που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των επιλαχόντων, αλλά δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν επειδή δεν επαρκούν οι πόροι. Για την ακρίβεια, ενδέχεται να ικανοποιηθούν εάν βρεθούν πρόσθετοι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ακόμη κι αν εξασφαλιστούν με ποιες υποδομές, διδακτικό προσωπικό, με υλικοτεχνική υποδομή που είναι ελλιπέστατες θα φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα από χρόνο σε χρόνο χειροτερεύει, και εκτός των άλλων σήμερα υπάρχει, αύριο μπορεί και να μην υπάρχει αυτό το πρόγραμμα. Και εκείνο που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική η οποία να έχει στο νου της την κατασκευή, την ίδρυση νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών, που να ικανοποιεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. 

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά και στην ουσία, η συζήτηση που περιορίζεται στον αριθμό των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα, αφού οι όροι που τίθενται έχουν εκ των προτέρων αποκλείσει χιλιάδες γονείς, που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να καταθέσουν την αίτησή τους. 

Για παράδειγμα, το όριο για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έχει «χαμηλώσει» σημαντικά σε σύγκριση με πέρσι. Πλέον, το οικογενειακό εισόδημα των γονιών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, όταν πρόκειται για οικογένειες με δύο παιδιά, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι το ύψος του εισοδήματος βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2012, αφορά δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011. Με άλλα λόγια πρόκειται για εισοδήματα που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά: Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί μέσα από τις διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς, άλλοι έχουν μείνει άνεργοι ή παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα τα δικαιολογητικά που απαιτεί το πρόγραμμα να μην ανταποκρίνονται στο πραγματικό εισόδημα με το οποίο επιβιώνει σήμερα η οικογένεια. 

Όμως, μπροστά στη σχολική χρονιά που ξεκινά, το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ μοιάζει με «σανίδα σωτηρίας» όχι μόνο για τις οικογένειες εργαζομένων και ανέργων, αλλά και για τις διοικήσεις των δήμων. Φέτος, οι πιθανότητες να βρεθούν οι δήμοι σε αδυναμία να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, είτε εξασφάλισαν μια θέση μέσα από το πρόγραμμα, είτε δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, δεν πρέπει να χάσουν χρόνο. Μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς να διεκδικήσουν να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να παλέψουν για να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές. Να οργανώσουν την πάλη τους για να μην κλείσει κανένας σταθμός, να μη γίνει καμιά απόλυση αλλά να προσληφθεί προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες, να δοθεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα κάθε παιδιού στην προσχολική αγωγή, για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, κατάλληλες υποδομές, πλήρη και ποιοτική διατροφή για τα βρέφη και τα νήπια, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. . Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια