Με φωνές που ακούγονταν μέχρι το ισόγειο του κτιρίου της Βουλής ολοκλήρωσε η προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λα...
Με φωνές που ακούγονταν μέχρι το ισόγειο του κτιρίου της Βουλής ολοκλήρωσε η προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την συνεδρίαση την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρός της κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης με αντικείμενο την συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος.
Ωστόσο, κείμενο πορίσματος δεν παρουσιάστηκε στα μέλη της επιτροπής τα οποία, παρά ταύτα, κλήθηκαν από τον πρόεδρο να τοποθετηθούν δια της ψήφου τους. Η ένταση και οι αντεγκλήσεις ήταν οξύτατες, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι δεν δέχονται υπό αυτές τις συνθήκες την λήξη των εργασιών της προανακριτικής και να καταγγέλλουν την πλειοψηφία (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) ότι ζητούν από τα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν ένα ανύπαρκτο έγγραφο το οποίο δεν τέθηκε καν σε διαβούλευση ώστε τα κόμματα να τοποθετηθούν.
Πάντως το πόρισμα της πλειοψηφίας κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και σύμφωνα με πληροφορίες παραπέμπει τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για δυο κακουργήματα (νόθευση εγγράφου και απιστία) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ζήτησαν να δοθεί παράταση για την υποβολή του πορίσματος κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Δεν έλειψαν οι σφοδρές συγκρούσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας», ενώ ο ίδιος διέκοψε για άλλη μια φορά την συνεδρίαση.
Δικό του πόρισμα κατέθεσε το ΚΚΕ
Εν τω μεταξύ, το ΚΚΕ κατέθεσε ήδη δικό του πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει και αυτό τρία αδικήματα για τον κ. Παπακωνσταντίνου (νόθευση εγγράφου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος), ενώ αποδίδει «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου «ο οποίος γνώριζε την ύπαρξη της λίστας» καθώς και στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο «για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας».
Για τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι δεν αξιοποίησε τη «λίστα Λαγκάρντ» κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και για τον κ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και συνεπώς δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να «γίνουν τα δέοντα».
Σημειώνεται ότι, το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνη στα τρία κόμματα (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) επειδή η διερεύνηση περιορίστηκε μόνον στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μόνον για τα αδικήματα που σχετίζονταν με τη διαγραφή από τη λίστα των τριών συγγενικών του προσώπων, για να προστεθεί εκ των υστέρων το αδίκημα της απιστίας σχετικά με τη ζημία από τη μη αξιοποίηση της λίστας.
Σύμφωνα με το πολιτικό σκεπτικό του ΚΚΕ, η έρευνα έχει επικεντρωθεί με ευθύνη εκτός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επειδή η έρευνα περιορίστηκε στη φοροδιαφυγή (εάν υπήρξε πρόθεση να καλυφθεί) και όχι στο βασικό πρόβλημα που είναι η συνολική στρατηγική για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την πολιτική φοροαπαλλαγής της πλουτοκρατίας που αξιοποιεί φορολογικούς παραδείσους με δεδομένη και την πρωτοφανή δυσκινησία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια