GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μια τεράστια αγκαλιά για τους Ασπροπάρηδες της Θράκης

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ενεργές φωλιές Ασπροπάρη που έχουν απομείνει σʼ ολόκληρη τη Θράκη. Ένα είδος που πριν λίγες μόλι...

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ενεργές φωλιές Ασπροπάρη που έχουν απομείνει σʼ ολόκληρη τη Θράκη. Ένα είδος που πριν λίγες μόλις δεκαετίες αριθμούσε στην Ελλάδα εκατοντάδες ζευγάρια δε φτάνει πλέον ούτε τα είκοσι, κατατάσσοντας το δυστυχώς στην ομάδα των ζώων που απειλούνται περισσότερο στη χώρα μας. 

Αυτοί λοιπόν οι εναπομείναντες θύλακες παρουσίας Ασπροπάρη στη Θράκη φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού, με την ελπίδα ότι, μέσα από τις δράσεις του... προγράμματος LIFE "Η Επιστροφή του Ασπροπάρη", θα μπει μια τελεία στην κατρακύλα του ελληνικού πληθυσμού και θα δοθεί μια ευκαιρία αναζωογόνησης του είδους. 

Σύμμαχοι στις προσπάθειες αυτές οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ζώντας στη γειτονιά αυτών των πουλιών πλάθουν καθημερινά τις συνθήκες εντός των οποίων επιβιώνουν οι τελευταίοι Ασπροπάρηδες. Από φέτος λοιπόν ξεκίνησαν, με τη συνεργασία του WWF Ελλάς και των ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας, πιλοτικά δράσεις συμβολικής υιοθεσίας ζευγαριών Ασπροπάρη από σχολεία κοντά στις περιοχές φωλιάσματος του στη Θράκη. Στόχος η δημιουργία ομάδων προστασίας Ασπροπάρη που θα έχουν ως ρόλο την ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας για την παρουσία αυτού του είδους στη γειτονιά τους και την ανάληψη δράσεων που θα καταδεικνύουν την ανάγκη καταπολέμησης πρακτικών που τον απειλούν, με κυριότερη όλων τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων η οποία είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους Ασπροπάρηδες της χώρας. 

Η προσπάθεια αυτή ευελπιστούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες να ενισχύουν τις δράσεις τους και με καινούργιες ομάδες να παίρνουν μέρος στη μάχη για την προστασία αυτού του μοναδικού είδους.

Φέτος 103 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου από 4 σχολεία της περιοχής (το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Δημοτικό Τυχερού, το Δημοτικό Σαπών και το Γυμνάσιο Ιάσμου) αγκάλιασαν, με την θετική ενέργεια τους, τη δημιουργικότητα τους και την αγάπη τους για το περιβάλλον της περιοχή τους, 4 ζευγάρια Ασπροπάρη που φωλιάζουν στη γειτονιά τους. Κάθε μέλος των ομάδων ανέλαβε και από έναν ρόλο (ομάδα κινδύνου, ομάδα ονομασίας, ομάδα αγγελιοφόρων, ομάδα δημοσιογραφίας, ομάδα καλλιτεχνικών, ομάδα ορνιθολογίας) ώστε να μπορέσει η ομάδα να φέρει σε πέρας το σημαντικό στόχο της που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στους Ασπροπάρηδες «μας» ένα ασφαλές και φιλόξενο σπίτι, μέχρι να ξαναφύγουν τον Σεπτέμβρη για το νότο. 

Κάθε ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή όπου φωλιάζει το ζευγάρι της. Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Σουφλίου «Το Δέντρο της Ζωής και Το Ποτάμι της Επικοινωνίας» επισκέφτηκε τα βράχια στην περιοχή του Διαβολορρέματος του Δάσους της Δαδιάς για να δει την Ιόλη και τον Πάρη (ονόματα που διάλεξε η ομάδα για τα πουλιά), η 6η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού τα βράχια της Γερακίνας για να δει την Ήρα και τον Ερμή, το Γυμνάσιο Ιάσμου τα Θρακικά Μετέωρα στην Κοιλάδα του Κομψάτου για να δει την Πηνελόπη και τον Μενέλαο και τέλος η 4η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σαπών τα βράχια Μαυρόπετρα κοντά στον οικισμό της Ν. Σάντας για να δει τη Λευκοθέα και τον Ερμή. 

Η συνάντηση τους με τα σπάνια αυτά πουλιά ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια σειρά δράσεων: παρουσιάσεις για τον Ασπροπάρη σε άλλα σχολεία της περιοχής, δημιουργία σχετικών αφισών, ενημερωτικών φυλλαδίων, κονκάρδων και σελιδοδεικτών που διανεμήθηκαν στις πόλεις τους, διεξαγωγή δημοσκοπήσεων, ενώ ζωγράφισαν πανό τα οποία και ανήρτησαν σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους. 

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με τα σχολεία της περιοχής αποτελεί σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες για τη διάσωση του ασπροπάρη στην περιοχή. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Δίχως αυτές δε μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη βελτίωση της ολοένα και πιο ανησυχητικής κατάστασης του μοναδικού αυτού είδους», δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς στη Δαδιά.

«Με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση για συνεργασία του WWF Ελλάς στη Δαδιά και πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα προστασίας του Ασπροπάρη θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως και την τοπική κοινωνία, θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλουν αντίστοιχοι φορείς για την διατήρηση της βιοποικιλότητας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και θα ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ας γίνουν τα παιδιά κιβωτός για τα πουλιά», δήλωσε ο Γιώργος Σερμπέζης, υπεύθυνος του ΚΠΕ Μαρώνειας.

«Η συνεργασία των ΚΠΕ Σουφλίου, WWF Ελλάς, Γυμνασίου Σουφλίου, Δημοτικού Σχολείου Τυχερού πιστεύω πως υπήρξε άψογη και ότι έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το επίκαιρο θέμα της προστασίας του φτερωτού μας φίλου, του Ασπροπάρη. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές του Γυμνασίου Σουφλίου και του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού για τη ζωντάνια και την εφευρετικότητα τους σε ιδέες και συνθήματα ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας στο φλέγον αυτό ζήτημα κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής δράσης στα παζάρια των δύο πολιτειών μας. Πιστεύω πως η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα αποτελέσματα. Εύχομαι καλό καλοκαίρι σʼ όλους τους συνεργάτες, μικρούς και μεγάλους», δήλωσε ο Αποστόλης Ιωαννίδης, από το ΚΠΕ Σουφλίου.

Περισσότερες πληροφορίες: Καφετζής Άλκης, Επιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς, Δαδιά, τηλ: 2554032210, email: a.kafetzis@wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια