«Κρυφή» διάταξη στο νέο νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα όρια θα υπολογίζονται πια με βάση «το συνολικό οικογενειακό εισόδημα» Διάταξη «μαχα...
«Κρυφή» διάταξη στο νέο νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα όρια θα υπολογίζονται πια με βάση «το συνολικό οικογενειακό εισόδημα»
Διάταξη «μαχαιριά» για χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων ΕΛΤΕ, αναμόρφωση του οργανισμού ΝΣΚ και άλλες διατάξεις» που συζητείται αυτή την ώρα στην Βουλή καθώς κάνει πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις καταβολής του σχετικού επιδόματος.
Πιο αναλυτικά, με το νέο νομοσχέδιο τα σχετικά όρια θα υπολογίζονται με βάση «το συνολικό οικογενειακό εισόδημα» αντί του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που ίσχυε έως σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό θα συνυπολογίζονται ως έσοδα που θα κρίνουν εάν μια πολύτεκνη οικογένεια δικαιούται να λαμβάνει επίδομα τέκνου, τυχόν επιδόματα ανεργίας, αναπηρίας κ.α. Το ίδιο θα ισχύει και για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
Ειδικότερα το άρθρο 65 αναφέρει «Συμπλήρωση της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του ν. 4093/2012 και του άρθρου 40 του ν.4141/2013
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ 1 του άρθρου 40 του ν. 4141/2013 (Α’81) οι λέξεις «το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα» αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσε η διάταξη αυτή με τις λέξεις «το συνολικό οικογενειακό εισόδημα»
2. Το τέταρτο εδάφιο της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του ν. 4093/2012 (Α’222) οι λέξεις «οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα)» αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσε η διάταξη αυτή με τις λέξεις «το συνολικό οικογενειακό εισόδημα».
Να σημειωθεί ότι το σχετικό απόσπασμα του 4141/2013 είχε ως εξής :
«§1. Καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το ως άνω όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα».
Να σημειωθεί ότι η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην σχετική της έκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση δεν είναι Συνταγματικώς επιτρεπτή.
Αντιδράσεις κομμάτων
Να σημειωθεί ότι η διάταξη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε «στο άρθρο 65 τι κάνετε; Δυσκολεύετε ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το επίδομα τέκνων, προσθέτοντας στο σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και τα διάφορα επιδόματα τα οποία μπορεί κανείς να παίρνει είτε επειδή είναι άνεργος, είτε επειδή έχει άτομο με ειδικές ανάγκες, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αρα δυσκολεύετε τα πράγματα περισσότερο για αυτές τις περιορισμένες ελάχιστες κατηγορίες που μπορούν να πάρουν το επίδομα τέκνου».
Η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με το άρθρο και εξήγησε ότι «δεν είναι δυνατόν για αυτά τα ισχνά επιδόματα να προσθέσουμε στο εισόδημα τα προνοιακά επιδόματα που παίρνουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι. Δεν χρειάζεται τόση μιζέρια, είναι απαράδεκτο».
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε της διάταξης και είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην προστίθενται τα προνοιακά επιδόματα στο εισόδημα. Τα προνοιακά επιδόματα είναι μόνιμο εισόδημα και πρέπει να υπολογίζεται ως τέτοιο».
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια