-Έντονες αντιδράσεις από φορείς και την τοπική κοινωνία εναντίον της εισαγγελικής απόφασης για κατεδάφιση των παραπηγμάτων που χρησιμοποιο...
-Έντονες αντιδράσεις από φορείς και την τοπική κοινωνία εναντίον της εισαγγελικής απόφασης για κατεδάφιση των παραπηγμάτων που χρησιμοποιούν οι ψαράδες και οι κυνηγοί
-Οι καλύβες που εξυπηρετούν εδώ και δεκαετίες τους αλιείς και τους κυνηγούς της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα μικρό αυθαίρετο χωριό
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται φορείς και κάτοικοι του νομού Έβρου μετά και την έκδοση εισαγγελικής πράξης για την κατεδάφιση των 167 παραπηγμάτων που βρίσκονται στο Δέλτα του ποταμού.
Οι διάσπαρτες καλύβες που εξυπηρετούν εδώ και δεκαετίες του αλιείς και τους κυνηγούς της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα μικρό αυθαίρετο χωριό μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα. Η εισαγγελική απόφαση κατεδάφισης στηρίζεται στην έλλειψη οποιασδήποτε νομιμότητας για την ύπαρξη αυτών των κατασκευών μέσα σε μια από τις σημαντικότερες φυσικές περιοχές της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες και μεγάλο μέρος της κοινωνίας του Έβρου ζητούν μετ’ επιτάσεως την ακύρωση της εισαγγελικής απόφασης για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων, προτάσσοντας τη σημασία που έχουν οι καλύβες για την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, των Φερών και των υπολοίπων γειτονικών οικισμών, αλλά και για την ελληνικότητα του Δέλτα του Έβρου.
«Ζητούμε οι καλύβες αυτές να περάσουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και να υπάρξει κυβερνητική απόφαση για να μην εκτελεστεί η εισαγγελική πράξη κατεδάφισης» λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, μιλώντας στην Εφ. Real, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι της αντίθεσης με την υλοποίηση της εισαγγελικής απόφασης είναι κυρίως εθνικοί. «Οι καλύβες αυτές εξυπηρετούν επαγγελματίες, κυρίως στις Φέρες, οι οποίοι βασίζουν το εισόδημά τους στις δραστηριότητες ποτ αναπτύσσουν στην περιοχή. Εκτός από αυτό όμως, η ύπαρξη τους είναι η μόνη απόδειξη της ελληνικότητάς της περιοχής, καθώς κανείς άλλος – ούτε ο Στρατός – μπορεί να δημιουργήσει τα εχέγγυα για την προστασία της περιοχής από τυχόν καταπατήσεις». Ο ίδιος επισημαίνει πως η τουρκική πόλη Ενέζ απέχει μόλις 200 μέτρα από το Δέλτα του Έβρου, ενώ ο κοντινότερος ελληνικός οικισμός πάνω από 10 χιλιόμετρα.
«Οι καλύβες μας είναι απαραίτητες λόγω των καιρικών συνθηκών στο Δέλτα του Έβρου. Υπάρχουν περισσότερες από 100 οικογένειες που στηρίζουν το εισόδημα τους στην αλιεία, ενώ κάποιοι ψαράδες ζουν εκεί για πολλούς μήνες τον χρόνο. Αν δεν υπήρχαν οι καλύβες θα είχαμε θρηνήσει θύματα», σημειώνει ο κ. Γιώργος Σωτηρίου από τον κυνηγετικό σύλλογο Έβρου, αναφέροντας επίσης ότι κυνηγοί και αλιείς σέβονται απόλυτα το περιβάλλον της περιοχής. «Ζούμε από αυτό το μοναδικό περιβάλλον και είμαστε οι πρώτοι που θα το προφυλάξουμε. Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και δεν έχουμε προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Η δίκη μου παράγκα είναι εκεί από τη δεκαετία του 1960».
Αυτοψίες
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου τονίζουν ότι αντιλαμβάνονται απόλυτα τις αντιδράσεις, είναι όμως υποχρεωμένοι να επιβάλουν την απόφαση του εισαγγελέα.
«Έχει ήδη γίνει η πρώτη αυτοψία και στα παραπήγματα τοιχοκολλήθηκαν οι πράξεις κατεδάφισης. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνει και η δεύτερη αυτοψία και έπειτα από αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στις κατεδαφίσεις», αναφέρει ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης κ. Ζαχαρίας Μπακλαγής, δηλώνοντας παράλληλα πως το ιδανικότερο για την περιοχή θα ήταν να αναπτυχθεί με ήπιο τρόπο. «Το κυριότερο είναι το Δέλτα να είναι προστατευμένο αλλά και επισκέψιμο».
Φτιάχνουν οικολογικό καταφύγιο από το 2000
Από τα μέσα της δεκαετίες του 1990, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου έχει προτείνει ως λύση την αντικατάσταση των παραπηγμάτων από ένα οργανωμένο αλιευτικό καταφύγιο. «Υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία μικρών καταφυγίων 20 τετραγωνικών μέτρων, που θα είναι φτιαγμένα από θερμομονωτικό ξύλο και οικολογικά υλικά, ώστε να μην προκαλούν αισθητική όχληση στην περιοχή. Είχε ενταχθεί στο σχέδιο δράσης του φορέα από το 2000, ουδέποτε όμως υλοποιήθηκε» αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα κ. Ανδρέας Αθανασιάδης και προσθέτει «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βασίζουν το εισόδημά τους στην περιοχή. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πρέπει να υπάρχουν και άλλες καλύβες. Πρέπει να υπάρχει στήριξη της νομιμότητας. Ας αναρωτηθούμε πόσες πια τέτοιες παράγκες μπορεί να αντέξει το ευαίσθητο Δέλτα του Έβρου. Αν παραμείνει αυτή η κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ανέγερση και νέων παραπηγμάτων».
Υπέρ του καταφυγίου, με εντελώς διαφορετικούς όρους όμως τάσσονται και οι δημοτικές αρχές. «Ο μόνος τρόπος να δεχθούμε την κατεδάφιση των υπαρχόντων κτισμάτων είναι να υπάρξει σχέδιο αντικατάστασης τους, το οποίο θα προβλέπει περίπου ίδιο αριθμό καταφυγίων, που θα είναι τόσο διάσπαρτα όσο είναι και σήμερα οι καλύβες, ώστε να μπορούν να περιφρουρούν την περιοχή» δηλώνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια