Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδηςκαι Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στον Υπ. Υγείας με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία τ...
Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδηςκαι Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στον Υπ. Υγείας με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης και στην οποία αναφέρουν τα εξής:
«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του, ενώ παράλληλα απειλείται με λουκέτο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους φορείς που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σκέφτεται να καταργήσει.
Το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, είναι ΝΠΙΔ και ιδρύθηκε το 1979 με σκοπό τη στήριξη και πρόοδο των ατόμων με νοητική υστέρηση στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στην καθημερινή ζωή. Είναι ένα από τα λίγα που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα να έρχονται σε αυτό παιδιά από τις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες. Σήμερα ο αριθμός των παιδιών που εξυπηρετεί ανέρχεται στα 52 και αυτών που φιλοξενεί στο οικοτροφείο που διαθέτει φτάνουν τα 17.
Το ίδρυμα επιχορηγείται σε ποσοστό πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του από το κράτος, όμως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία του.
Την ίδια ώρα οι ελλείψεις του κέντρου σε προσωπικό είναι μεγάλες, αφού τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από τα δύο τρίτα των εργαζόμενων, χωρίς να γίνουν στη συνέχεια νέες προσλήψεις. Σήμερα όλες οι ειδικότητες καλύπτονται από μόλις 10 εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τα παιδιά ενώ σε κάθε τμήμα έπρεπε να είναι 7, σήμερα ανέρχονται σε 12 ή 13 επιβαρύνοντας υπέρμετρα το έργο των παιδαγωγών, ενώ κάνει αδύνατη την εισαγωγή άλλων παιδιών, παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.
Για να ολοκληρωθεί η εικόνα της εξαντλητικής απασχόλησης των εργαζομένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, αλλά και στην παραβίαση των ορίων ασφαλούς παραμονής παιδιών με νοητική στέρηση σε τέτοιο κέντρο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για την φροντίδα των 17 οικότροφων, υπάρχει απογευματινή βάρδια και βραδινή βάρδια μόνο με δύο άτομα η κάθε μία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα οικότροφα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια ήταν περισσότερα, αλλά μειώθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας των γονέων να καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης το τριήμερο που δεν λειτουργεί το οικοτροφείο.
Ενδεικτικό του σχεδίου διάλυσης του κέντρου είναι το ότι οι 10 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει παραμένουν απλήρωτοι από τον Φλεβάρη του 2013.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα ιδρύματα πρόνοιας και κέντρα ειδικής αγωγής λόγω της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής και μιας κοινωνικής πολιτικής που θα απευθύνεται πλέον στους πιο εξαθλιωμένους φορτώνοντας το κόστος περίθαλψης των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των ηλικιωμένων στην ίδια την οικογένεια ή αφήνοντας τους έρμαια στην εκμετάλλευση των διαφόρων ιδιωτών.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής επιλογής κεφαλαίου τρικομματικής κυβέρνησης και των προηγούμενων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν από κοινού συνδιαμορφώσει για να ρίξουν την τιμής της εργατικής δύναμης, να μεταφέρουν κονδύλια από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες που έτσι κι’ αλλιώς ήταν περιορισμένες για να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να ανοίξουν τον χώρο για να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δράση.
Έτσι εξασφαλιστικών από τις κυβερνήσεις τα 200.δις€ που χαρίστηκαν στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, έτσι άνοιξε ο χώρος στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.
Ενώ οι οικογένειες των αναπήρων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση από την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και από τις περικοπές στις διάφορες παροχές για τα ΑΜΕΑ, και την διάλυση των όποιων δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών.
Επειδή η διαφύλαξη της ύπαρξης και λειτουργίας του Κέντρου καθώς και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του είναι αναγκαίες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
1. Την χορήγηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των απαραίτητων και αναγκαίων ποσών για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του, να περάσει στο δημόσιο και το σύνολο των αναγκών του να καλύπτονται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και την εξασφάλιση της πλήρους κάλυψης του Ψ.Κ.Ξ. με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για να μπορούν να εκπαιδεύονται με όρους σύγχρονους και να φιλοξενούνται με όρους ασφάλειας περισσότερα παιδιά με ναυτική στέρηση.
3. Να καλύπτει το κέντρο 100% το κόστος μετακίνησης των παιδιών όταν θέλουν να πάνε σπίτι τους και λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου με βάση τις ανάγκες.
4. Να μη μείνει κανένας ανάπηρος, κανένας χρονίως πάσχοντας από τα φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες επειδή η οικογένεια του δεν έχει να πληρώσει, ν’ αναλάβει το κράτος να τα εξασφαλίσει προς όλους και δωρεάν.
5. Να μη γίνει καμία κατάσχεση σπιτιού, διακοπή ρεύματος, νερού ή σταθερού τηλεφώνου στους εργαζόμενους του κέντρου και στις οικογένειες των ΑΜΕΑ, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια