-Αδειοδοτούνται και ξεκινούν σε 4 μήνες ΚΔΑΥ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο -4.000 μπλε κάδοι και 36 απορριμματοφόρα… Από σαράν...
-4.000 μπλε κάδοι και 36 απορριμματοφόρα…
Από σαράντα κύματα περνάει το σχέδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών απορριμμάτων κατά μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο όπως φαίνεται μπαίνει μετά από χρόνια στο τελικό στάδιο εφαρμογής του. Ήδη σε περιφερειακό επίπεδο έχουν αποκτηθεί 4.000 επιπλέον μπλε κάδοι ανακύκλωσης, που έρχονται να προστεθούν στους 1.000 υπάρχοντες, καθώς και 36 απορριμματοφόρα ενώ μέσα στον επόμενο 4μήνο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου που έχουν λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας.
«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ο περιφερειακός σχεδιασμός και οι δυσκολίες μπορεί να ξεκινάνε γιατί αντιδρά η τοπική κοινωνία σε ένα ΣΜΑ ή ένα κέντρο διαλογής μέχρι και σε ένα ΧΥΤΥ» αναφέρει ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας, εξηγώντας πως «κανένας δεν θέλει λέει τα σκουπίδια στην αυλή του. Μια έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ένα έργο πχ τον ΧΥΤΥ της Χρυσούπολης ξεκίνησε το 2011 και πήρε εγκρίσεις τον Ιανουάριο του 2013. Πως μπορεί να κατασκευαστεί ένα έργο όταν μόνο η ΜΠΕ χρειάζεται πάνω από 1,5χρόνο;»
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας παρουσιάζεται ιδιαίτερα απαιτητικός, ενώ χαρακτηριστικά σημειώνει πως «ξαφνικά εκεί που δεν είχαμε ποδήλατο πήγαμε να οδηγήσουμε διαστημόπλοιο. Σχεδιάσαμε φαραωνικά ένα έργο. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία».
Στο πρώτο στάδιο του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση μπλε και πράσινων κάδων, με τους πρώτους για ανακυκλώσιμα υλικά και τους δε δεύτερους για οργανικά. «Σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει ευαισθητοποίηση των πολιτών, παρότι δεν εφαρμόζεται ανακύκλωση στους δήμους μας» τονίζει ο κ. Χαρακίδης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται η λειτουργία ενός ΚΔΑΥ σε κάθε νομό, με το ΚΔΑΥ Δράμας να έχει ήδη δημοπρατηθεί και ανατίθεται στον ανάδοχο, ενώ αυτά της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου θα λειτουργήσουν με το ίδιο καθεστώς όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης. «Μέσα σε 4 μήνες θα είναι λειτουργικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και ο εξοπλισμός και τα ΚΔΑΥ» προσθέτει ο κ. Χαρακίδης. Όπως μάλιστα σημειώνει ο ίδιος, μέχρι τα δύο νησιά της Περιφέρειας, η Θάσος και η Σαμοθράκη δεν διαθέτουν χωματερές και εξυπηρετούνται από την Καβάλα και την Κομοτηνή αντίστοιχα, ενώ προγραμματίζεται και η δημοπράτηση του ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης.
Ο δήμος Δράμας μάλιστα έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα της Αστικής Αναγέννησης ένα κονδύλι της τάξης των 60.000 ευρώ, το οποίο και έχει εγκριθεί και θα δαπανηθεί για τις ανάγκες προβολής και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα θέματα της ανακύκλωσης. Τα γραφειοκρατικά κωλύματα έχουν καθυστερήσει δραματικά την έναρξη του προγράμματος, ενώ λάθη εντοπίζονται και στον ευρύτερο σχεδιασμό, κάποιοι δήμοι ωστόσο της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν αναλάβει μεμονωμένα πρωτοβουλίες και δράσεις παρουσιάζοντας δείγματα διαχείρισης των απορριμμάτων τους, προσπάθειες ωστόσο που δεν φαίνεται να ακολουθούν επεκτατική πορεία και σε αδρανείς στο τομέα αυτόν δήμο της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια