GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έτσι θα πάρετε το επίδομα τέκνων – Πως θα συμπληρώσετε το Α21

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχει «ανέβει» στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο πρέπει να συμπληρώσουν μαζί με τη φορολογική δήλωση όσο...

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχει «ανέβει» στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο πρέπει να συμπληρώσουν μαζί με τη φορολογική δήλωση όσοι δικαιούνται να πάρουν επίδομα τέκνων. 

Αφού ελέγχουν τα φορολογικά στοιχεία από τον ΟΓΑ, τότε θα χορηγηθεί το επίδομα. «Ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει άμεσα στις απαιτήσεις για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και τη χορήγηση του επιδόματος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός.

Φέτος, για πρώτη φορά το επίδομα τέκνων θα χορηγείται από το πρώτο παιδί αλλά με βάση εισοδηματικά κριτήρια. .

Για τη συμπλήρωση του Α21 απαιτούνται:
ο αριθμός οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).
ο αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα /δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να δικαιωθεί και να εισπράξει τα επιδόματα.
Σε περίπτωση κατοικίας στην Ελλάδα, την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/ Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.

Διευκρινήσεις για τη συμπλήρωση του εντύπου

Επίσης για τη χορήγηση του επιδόματος είναι απαραίτητη η μόνιμη και συνεχής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012) και αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί το αντίστοιχο έντυπο, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά, ικανά να αποδείξουν τη διαμονή του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά.

Τα πεδία «Χώρα Γέννησης», «Χώρα Διαμονής» και «Χώρα Υπηκοότητας» συμπληρώνονται ως εξής:

α) για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, επιλέγεται το ακριβές όνομα της χώρας
β) για τις υπόλοιπες χώρες, επιλέγεται η κατηγορία «Τρίτη Χώρα»
• Το πεδίο «Βαθμίδα εκπαίδευσης» συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.
• Το πεδίο «Ποσοστό αναπηρίας» δε συμπληρώνεται, εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο
• Τα πεδίο «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» συμπληρώνονται όταν ο αιτών είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν.
• Η ερώτηση 4 («Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;») απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

Το επίδομα τέκνων καταβάλλεται ανά τρίμηνο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου, με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ. του δικαιούχου. Η καταβολή του πρώτου τριμήνου κάθε έτους πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού. Ειδικά για φέτος η καταβολή της των δυο πρώτων τριμήνων θα γίνει αρχές Ιουλίου.

Το επίδομα δικαιούται η οικογένεια:
- Από 1-1-2013, για τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2012 και
- Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου της γέννησης, για τέκνα που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν εντός του έτους 2013.

Για ένα παιδί και με εισόδημα ως τις 9.000 ευρώ το επίδομα καθορίζεται στα 480 ευρώ, από 9.000 ως 18.000 ευρώ εισόδημα το επίδομα είναι 320 ευρώ, εν΄.ω για εισοδήματα από 18.000 ως 27.000 ευρώ το επίδομα καθορίζεται στα 160 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά το επίδομα καθορίζεται στα 960 ευρώ για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Για εισόδημα από 10.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ το επίδομα καθορίζεται στα 640 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 20.000 ευρώ ως και 30.000 ευρώ το επίδομα είναι στα 320 ευρώ.

Για όσους έχουν τρία παιδιά το επίδομα είναι στα 1.400 ευρώ για εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ. Στα 960 ευρώ καθορίζεται το επίδομα για εισοδήματα ως 22.000 ευρώ και στα 480 ευρώ το χρόνο για εισοδήματα από 22.000 ως 33.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια