-Στον ουρανό τους ψάχνανε στη… Διαβούλευση τους βρήκαν -Μετά από επανειλημμένες προσκλήσεις βρέθηκε ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για ν...
-Μετά από επανειλημμένες προσκλήσεις βρέθηκε ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για να συγκροτηθεί η Επιτροπή
-Στην πρώτη θητεία υπερπληθώρα αιτήσεων ενώ στη δεύτερη με τα βίας 24!
Τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το απόγευμα της Τετάρτης, εγκρίνοντας τις 24 αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά από επανειλημμένες προσκλήσεις – εκδήλωσης ενδιαφέροντος και οι οποίες αποτελούν τον ελάχιστο αριθμό μελών που απαιτούνται κατά τον νόμο για τη λειτουργία του οργάνου.
«Τελικά κάποιοι φορείς ανταποκρίθηκαν και έχουμε σήμερα τον ελάχιστον αριθμό φορέων για να συγκροτηθεί η Επιτροπή» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος εξηγώντας πως «στην προηγούμενη θητεία λόγω ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης είχαμε τον μέγιστο αριθμό συμμετοχών. Ωστόσο είχαμε πληθώρα απουσιών παρά το αρχικό ενδιαφέρον», με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστο Πούλιο να επισημαίνει πως «αυτό δεν σας κάνει εντύπωση; Εάν δεν πιστεύουμε στον θεσμό και τον κάνουμε μόνο και μόνο επειδή είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο τότε αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε».
Η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης συνεδρίασε ελάχιστες φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας, με τα μέλη αυτής να γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη στον θεσμό αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του, το περιεχόμενο αλλά και την εν γένει λειτουργίας του καθώς και του ρόλου που διαδραμάτισαν τα ίδια τα μέλη τα οποία κυρίως καλούνταν απλώς να συνταχθούν με τα προς συζήτηση κάθε φορά θέματα της Επιτροπής με τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους να πέφτουν στο κενό.
«Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής διαπιστώνουμε ότι η τωρινή δημοτική αρχή αντιμετώπισε με καθαρά γραφειοκρατικό τρόπο την Επιτροπή και για αυτό σήμερα είμαστε οριακά για τη συγκρότηση του οργάνου» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης.
«Έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και είναι ο αντίλογος σε μια δημοτική αρχή. Αυτή όμως η δημοτική αρχή λειτουργεί κεκλισμένων των θηρών και δεν δέχεται αντίλογο» ανέφερε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πατσίδου, τονίζοντας πως «το αποτέλεσμα αυτών είναι οι άδειες καρέκλες της Επιτροπής Διαβούλευσης. Λυπάμαι που δεν κινητοποιήστε ώστε να ενεργοποιήσετε φορείς και πρόσωπα, μάλλον σας βολεύει αυτή η κατάσταση».
Από τη μεριά του ο κ. Θανάσης Ξυνίδης από τους Πολίτες για την Αλλαγή ανέφερε πως «ένας καινούργιος θεσμός που λειτούργησε έρχεται σήμερα να μπούμε στη δεύτερη φάση λειτουργίας του και δεν έχουμε μια έκθεση πεπραγμένων για να δούμε τι έκανε αυτή η Επιτροπή. Θεωρώ αδιανόητο το να μην έχει έρθει ο πρόεδρος της Επιτροπής να μας πει απολογιστικά τι έγινε».
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Μούρκας ανέφερε πως από την πλευρά των φορέων δεν υπήρχε ενδιαφέρον λόγω των συνθηκών, ενώ ο τρόπος που έμπαιναν τα θέματα θεσμικά δεν έδινε περιθώρια για ανάπτυξη περαιτέρω θεμάτων. Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως παρά το γεγονός πως τα μέλη της αντιπολίτευσης κλήθηκαν να συμμετάσχουν αρκετές φορές αυτοί δεν το έπραξαν ποτέ. «Στο όργανο το οποίο προοδεύατε δεν χωράει καμία παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αφορά φορείς και πολίτες. Αν και καλεστήκαμε δεν θα έπρεπε να εμφανιστούμε γιατί εμείς σαν παράταξη παρεμβαίνουμε στο Δ.Σ. και εκεί είναι πεδίο για να παρέμβουν οι συμπολίτες μας» απάντησε ο κ. Νίκος Ανταμπούφης επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή απαντώντας με τη σειρά του στα όσα ανέφερε ο κ. Μούρκας τόνισε πως «διαπιστώσαμε ότι αυτός ο θεσμός δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Αλλά σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Διαβούλευση είναι για τους πολίτες όχι για εμάς. Δεν κάνετε για αυτή τη δουλεία αυτή είναι η γνώμη μου. Παίζει ρόλο και το ποιος είναι πρόεδρος μιας Επιτροπής, πως συμπεριφέρεται και πως αγκαλιάζει τον κόσμο».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μέλη της Αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική και στο γεγονός ότι στον δήμο Ξάνθης δεν υφίσταται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη, σε αντίθεση με άλλους δήμους της χώρας. «Εμείς θεωρούμε βασικό όργανο την Επιτροπή Διαβούλευσης και ήταν πολύ πιθανόν να μη λειτουργούσε. Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο γιατί χάρη στις προσωπικές του παρεμβάσεις σήμερα έχουμε μια λίστα 24 συλλόγων που είναι το ελάχιστο, ώστε σε αυτούς να προσθέσουμε το 1/3 των δημοτών που θα πρέπει να επιλεγούν με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους και να λειτουργήσει ο θεσμός. Έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν και μην πυροβολείται τον δήμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια