-Τραγική η κατάσταση με τα δεκάδες αδέσποτα ζώα. Επικίνδυνα τα περισσότερα εξ αυτών -Γίνονται προσπάθειες για δημιουργία κοινωνικού κυν...
-Γίνονται προσπάθειες για δημιουργία κοινωνικού κυνοκομείου, από τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής
-Υπάρχει ο χώρος, υπάρχει και ο σχεδιασμός αλλά απουσιάζουν τα χρήματα για τη δημιουργία
Σε ένα απέραντο κυνοκομείο έχει μετατραπεί η πόλη της Ξάνθης με τα δεκάδες αδέσποτα ζώα να κυκλοφορούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, και σε πολλές των περιπτώσεων να επιτίθενται σε μεγάλους και παιδία.
«Με το θέμα των αδέσποτων η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τραγική» παραδέχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Θεοδωρίδης, με το δημοτικό κυνοκομείο να παραμένει ακόμη μια καλό σχεδιασμένη ιδέα στα χαρτιά. Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος αλλά και έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου, αυτό παραμένει ακόμη στο συρτάρι λόγω έλλειψης πόρων.
Την ίδια στιγμή ωστόσο το πρόβλημα διογκώνεται με τον δήμο αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να προσπαθούν με παροδικά μέτρα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. «Ο χώρος υπάρχει, έχουν βγει οι σχετικές άδειες και ο όλος σχεδιασμός αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα» εξηγεί ο κος Θεοδωρίδης, αναφέροντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο γίνονται ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένα “κοινωνικό” κυνοκομείο με τη συνδρομή εθελοντών και χορηγιών, και την παραχώρηση από πλευράς του δήμου ρεύματος και νερού.
«Γίνονται κάποιες προσπάθειες σε συνεργασία με τον φιλοζωικό σύλλογο ΦΟΞ ώστε να λειτουργήσει ένα κυνοκομείο, με εθελοντές και δωρεές και φυσικά τον δήμο να διαθέτει το ρεύμα και το νερό» επισημαίνει ο κος Θεοδωρίδης, τονίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο.
«Εμείς έχουμε προχωρήσει σε ευθανασία σε όσα περιστατικά απαιτήθηκε, ώστε να μην υπάρχουν θέματα δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα έχουμε κάνει και εμβόλια λύσσας» συμπληρώνει ο ίδιος. Ήδη από τα τέλη του 2012 ο δήμος προμηθεύτηκε τον απαραίτητο εξοπλισμό εμβολίων για την προληπτική αντιμετώπιση της λύσσας, ενώ ταυτοχρόνως ζήτησε από τους πολίτες να πράξουν το ίδιο για τα οικόσιτα ζώα τους.
«Ο δήμος δεν μπορεί να μαζέψει όλα τα επιθετικά σκυλιά. Ωστόσο προσπαθούμε και κάνουμε στειρώσεις όπου και όταν χρειάζεται» υπογραμμίζει ο κος Θεοδωρίδης. Το πρόβλημα ωστόσο που δημιουργείται είναι ορατό και προς το παρόν παραμένει άλυτο, με τα περιστατικά επίθεσης αδέσποτων σκύλων να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας για το σύνολο των πολιτών της Ξάνθης.