-Ανησυχούν οι γονείς των παιδιών που εκπαιδεύονται στο Ψ.Κ. Ξάνθης που φιγουράρει στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων -Έχει λάβει δεσμε...
-Ανησυχούν οι γονείς των παιδιών που εκπαιδεύονται στο Ψ.Κ. Ξάνθης που φιγουράρει στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων
-Έχει λάβει δεσμεύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη ο Μητροπολίτης Ξάνθης
Έντονη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στους γονείς των παιδιών που εκπαιδεύονται στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης μετά την αναμόχλευση της είδησης πως το ίδρυμα βρίσκεται στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων που εξετάζει η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων την περασμένη βδομάδα μετά και τη δημοσιοποίηση της λίστας, υπήρξε κινητοποίηση από πλευράς του και συναντήσεις με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης, κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, από τους οποίους έλαβε δεσμεύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης. Ωστόσο, το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη διάψευση της είδησης περί κατάργησης του ιδρύματος εντείνει την αγωνία των γονέων και των τροφίμων του ιδρύματος.
«Τα χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή το Ψυχολογικό Κέντρο παίρνει από το δημόσιο είναι γύρω στις 180.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι το μοναδικό το οποίο είναι στην Β. Ελλάδα και στην Περιφέρεια μας και φιλοξενεί παιδία από τον Έβρο μέχρι την Καβάλα. Πέρσι είχαμε και από τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης κ. Κώστας Γιουβαντζίκ τονίζοντας ωστόσο πως «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Είναι κάτι που πρέπει να μείνει ανοιχτό γιατί είναι η μοναδική δομή που μπορεί να φιλοξενήσει παιδία που αυτή τη στιγμή δεν έχουν που αλλού να πάνε».
Το Ψυχολογικό Κέντρο προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες του σε 50 περίπου παιδία με ειδικές ανάγκες, ενώ 18 εξ αυτών διαμένουν στο οικοτροφείο του ιδρύματος. Το κύμα περικοπών και περιστολών των κρατικών επιχορηγήσεων προς το Ψυχολογικό Κέντρο που πλήττει το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο στο ίδρυμα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ημέρες λειτουργίας του οικοτροφείου, το οποίο πλέον κλείνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με αποτέλεσμα να παιδία να πρέπει να επιστρέφουν στις οικογένειες τους.
«Τώρα το οικοτροφείο λειτουργεί μόνο 4 ημέρες την εβδομάδα. Υπάρχουν όμως παιδία που δεν έχουν γονείς ή που είναι από τον Έβρο και είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν 500-600 ευρώ τον μήνα για να τα προσέχουν αυτές τις ημέρες που κλείνει το οικοτροφείο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Γιουβαντζίκ, εξηγώντας πως όχι απλώς το ίδρυμα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε κλείσιμο αλλά πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.
Όπως μάλιστα σημειώνει ο ίδιος «επισκεφτήκαμε τον κ. Σαλτούρο ο οποίος μας είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί. Ο κος Κοντός μας είπε ότι για αυτόν είναι κόκκινο πανί το να κλείσει το ίδρυμα. Όποια απόφαση και να παρθεί όμως θα είναι πολιτική απόφαση, εάν θέλουν να το λύσουν θα το λύσουν. Πρέπει οι πολιτικοί και οι παράγοντες της Ξάνθης να μην αφήσουν το ίδρυμα να κλείσει. Δεν είναι μόνο για τα δικά μας παιδία, αλλά κάθε χρόνο παιδία που τελειώνουν το ειδικό σχολείο πάνε στο Ψ.Κ. για να μπορέσουν κάποια στιγμή να ενταχθούν στην κοινωνία».
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη μείωση των ημερών λειτουργίας του οικοτροφείου του ιδρύματος αρκετοί γονείς επέλεξαν να πάρουν τα παιδία τους, λόγω αδυναμίας των ιδίων να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη διαρκή μεταφορά των παιδιών τους από και προς το Ψυχολογικό Κέντρο, με ότι όμως αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο και την εκπαίδευση των παιδιών.
«Τα παιδία αυτά σταμάτησαν να έχουν την εκπαίδευση που θα είχαν για να ενταχθούν πιο εύκολα στη κοινωνία» τονίζει ο κος Γιουβαντζικ, αναφέροντας παράλληλα ωστόσο πως «Το Ψυχολογικό είναι το μοναδικό ίδρυμα που δεν χρωστάει προς τρίτους. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες, από 30 άτομα που ήταν κάποτε έχουν μείνει 12 και για το Πάσχα πήραν μόνο από 200 ευρώ. Από την πλευρά τους κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει το ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί με δωρεές επώνυμων και ανώνυμων της Ξάνθης. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί της Ξάνθης, είναι υποχρέωσή τους».
eleos re kai auto tha kleisoun?
ΑπάντησηΔιαγραφή