-Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης σε εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ -Αντιδρούν στο νέο πειθαρχικό πλαίσιο οι δημόσιοι υπά...
-Αντιδρούν στο νέο πειθαρχικό πλαίσιο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επαχθείς οι διατάξεις του νόμου
Αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα επαχθές δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα βρίσκονται πλέον οι δημόσιο υπάλληλοι, που μπορούν να τεθούν πολύ εύκολα σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας ακόμη και αν κατηγορηθούν για ένα απλό παράπτωμα, το οποίο μπορεί να μην σχετίζεται με την υπηρεσία τους και τη λειτουργία τους μέσα σε αυτή.
Αφουγκράζονταν την ανησυχία των δημοσίων υπαλλήλων γύρω από το νέο καθεστώς το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης διοργάνωσε σχετική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σε μια κατάμεστη από αίθουσα κόσμο το απόγευμα της Τετάρτης, με ομιλητή τον δικηγόρο κ. Κώστα Γούναρη που δέχθηκε “πυρά” ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους.
Όπως εξήγησε αρχικά ο ίδιος σύμφωνα με το άρθρο 2 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ένας υπάλληλος τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία εάν έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί, σε περίπτωση που εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα φυλάκισης, έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή ορισμένα πλημμελήματα (απιστία, υπεξαίρεση κλπ.), του έχει επιβληθεί ποινή οριστικής ή προσωρινής παύσης ή έχει παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο για μια σειρά από πειθαρχικές παραβάσεις. «Το να τίθεται σε αργία κάποιος υπάλληλος ο οποίος διώκεται για κάποιο κακούργημα είναι αποδεκτό, γιατί για υπάρχουν εγγυήσεις δικονομικές ότι δεν παραπέμπεται χωρίς επαρκείς ενδείξεις» τόνισε ο κος Γούναρης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν ισχύει όμως το ίδιο και στις περιπτώσεις των πλημμελημάτων, καθώς αυτά μπορεί να μην αφορούν την υπηρεσία αλλά την προσωπική ζωή του υπαλλήλου. Σε αργία δηλαδή μπορεί να τεθεί κάποιος εάν κατηγορηθεί ότι έκλεψε το ποδήλατο του γείτονά του, ή ακόμη και οποιοδήποτε από εσάς εάν του κάνω μήνυση φεύγοντας από εδώ ότι μου έκλεψε το ρολόι».
Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 104 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ένας υπάλληλος μπορεί να τεθεί σε δυνητική αργία σε περίπτωση που σε βάρος του έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε παραπτώματα για τα οποία δεν επιβάλλεται η αυτοδίκαιη αργία ή για άτακτη διαχείριση. Σε αυτή την περίπτωση το αρμόδιο όργανο θέτει τον υπάλληλο σε αργία μετά από σχετική γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου.
Ο υπάλληλος που τίθεται σε αργία λαμβάνει το 1/3 της μισθοδοσίας του, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνει το 1/4 . Μετά το πέρας ενός χρόνου αργίας, το πειθαρχικό συμβούλιο αποφαίνεται σχετικά με το εάν πρέπει να συνεχίσει να παραμένει σε αργία ο υπάλληλος. «Είναι γεγονός ότι η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων καθυστερεί αρκετά με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος αβεβαιότητας των υπαλλήλων» σημείωσε ο κος Γούναρης, εκτιμώντας παράλληλα ο ίδιος πως «από την έλλειψη ελέγχου οδηγούμαστε με το νέο πειθαρχικό σε ισοπεδωτικά μέτρα χωρίς να ελέγχεται η προσωπική περίπτωση του καθενός».
Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αθωωθεί τελεσίδικα επιστρέφει στην εργασία του, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γούναρη μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα που έχει χάσει, αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρο. «Είναι ιδιαίτερα αυστηρό αυτό το μέτρο καθώς τιμωρείται κάποιος πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη για αυτό που έπραξε. Πρόκειται επαχθείς διατάξεις του νόμου» υπογράμμισε ο ίδιος.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέκλυσαν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου εξάντλησαν όλα τα πιθανά σενάρια θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα στον κ. Γούναρη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους για το νέο πειθαρχικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων υπαλλήλων.