GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σχεδόν ένα εκατομμύριο πηγαινοέρχονται Βουλγαρία μέσω… Ξάνθης!

-Αυξάνεται κατακόρυφα το πλήθος το επισκεπτών από και προς Βουλγαρία μέσω της τουριστικής διόδου -Κλειστή πλέον η δίοδος από πλευράς τω...


-Αυξάνεται κατακόρυφα το πλήθος το επισκεπτών από και προς Βουλγαρία μέσω της τουριστικής διόδου
-Κλειστή πλέον η δίοδος από πλευράς των Βουλγάρων…. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση του και δημοσιεύει το ThrakiToday.com αναφορικά με τον αριθμό των οχημάτων και το πλήθος του κόσμου που έκανε χρήση της τουριστικής διόδου προς Βουλγαρία από το 2010 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012. 

Σύμφωνα με αυτό το 2010 συνολικά 136.052 οχήματα πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου, με τους επιβαίνοντες σε αυτά να αγγίζουν τους 435.073. Πιο συγκεκριμένα, 65.296 οχήματα εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος μέσω του κάθετου άξονα που συνδέει την πόλη της Ξάνθης με τη γειτονική Βουλγαρία, και συνολικά 206.916 άτομα πέρασαν τα σύνορα το ίδιο χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα, την ίδια χρονιά 70.756 οχήματα εγκατέλειψαν το ελληνικό έδαφος κάνοντας χρήση της τουριστικής διόδου και συνολικά 228.157 άτομα. 

Μέσα σε μόλις μια χρονιά τόσο ο αριθμός των οχημάτων όσο και ο αριθμός των πολιτών που πέρασαν τα σύνορο από και προς τη Βουλγαρία σχεδόν διπλασιάστηκε, αγγίζοντας το 2011 τα 216.191 οχήματα και τους 723.001 πολίτες.  Ο αριθμός των οχημάτων που εισήλθαν στη χώρα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταγράφει μια άνοδο που αγγίζει τις 40.000, καθώς συνολικά 103.901 οχήματα πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό με 344.147 πολίτες, ενώ αντιστοίχως 112.290 οχήματα και 358.854 άτομα έφυγαν από τη χώρα κάνοντας χρήση και πάλι του συγκεκριμένου δρόμου. 

Ανοδική πορεία καταγράφει και η κίνηση πολιτών και οχημάτων το πρώτο μόλις εξάμηνο του 2012, όπου συνολικά 139.788 οχήματα και 458.572 άτομα έκαναν χρήση του κάθετου άξονα. Συνολικά 64.546 οχήματα εισήλθαν στην χώρα και 211.050 πολίτες μέχρι και τις 31 Αυγούστου του 2012, ενώ 75.242 οχήματα και 247.522 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα μέσω του ίδιου δρόμου. 

Η μεγαλύτερη κίνηση καταγράφεται κυρίως του μήνες του καλοκαιριού, και πιο συγκεκριμένα την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ κατακόρυφη είναι η αύξηση της κίνησης τόσο κατά τη διάρκεια των εορτών όσο και τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα από το 2010 έως και τον Αύγουστο του 2012 καταγράφθηκαν τέσσερεις περιπτώσεις ραγδαίας αύξησης της κίνησης προς τη Βουλγαρία με τον αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τις καθημερινές ο μέσος όρος πολιτών που επισκέπτονται τη Βουλγαρία αγγίζει τα 1.000 άτομα και τα 250 οχήματα, ενώ ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται το Σαββατοκύριακα καθώς αγγίζει τις 5.000 και τα 800-1000 οχήματα. 

….και ο έλεγχος μηδαμινός! 
Την ίδια στιγμή ωστόσο που ο αριθμός των επισκεπτών από και προς Βουλγαρία αγγίζει το 1 εκατομμύριο τον χρόνο, οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις λαθρεμπορίας είναι απειροελάχιστες έως και μηδαμινές, γεγονός που καταδεικνύει και την απουσία των απαραίτητων ελέγχων στα σύνορα.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως το 2010 καταγράφθηκαν 11 περιπτώσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, ενώ το 2011 άλλες τόσες. Μάλιστα το 2011 διαπιστώθηκαν δυο προσπάθειες διακίνησης λαθραίου καπνού τσιγάρων,  και από μια περίπτωση  λαθρεμπορίας αλκοόλ, πειρατικών cd’s, και όπλων.

Το 2012, έγιναν 10 καταγεγραμμένες προσπάθειες διακίνησης λαθραίων τσιγάρων πάντα μέσω του ίδιου δρόμου, δυο περιπτώσεις λαθρεμπορίας καπνού, μια εξαγωγής όπλων και μια ποτών.     

Κατέβηκαν οι μπάρες
Όπως είναι γνωστό ήδη εδώ και μέρες η τουριστική δίοδος παραμένει κλειστή από πλευράς των Βουλγάρων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας των ιδίων στην εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 2 τόνων μέσω της τουριστικής διόδου. 

Οι Βούλγαροι κλείνουν καθημερινά τα σύνορα από τις 6.00 το πρωί έως και τις 18.00 το απόγευμα, ανά μια ώρα, ενώ φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. 

Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχη κινητοποίηση είχε προχωρήσει πριν από λίγο καιρό ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής, ο οποίος αντιδρούσε στην μη ύπαρξη ελέγχων στο ύψος του Μεθοριακού Σταθμού του Αγίου Κωνσταντίνου, γεγονός στο οποίο αποδίδεται η ραγδαία επιδείνωση φαινομένων λαθρεμπορίας στην περιοχή. Μετά μάλιστα την κινητοποίηση εκείνη ξεκίνησε η εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης του δρόμου από οχήματα άνω των 2 τόνων, χωρίς να υπάρξει φυσικά κάποια σχετική μέριμνα για τα τουριστικά mini bus και επισκέπτονταν την περιοχή μέσω της συγκεκριμένης διόδου.  

Σίγουρα μια ανεξέλεγκτη πύλη αποτελεί πόλο έλξης για επιτήδειους και απατεώνες που επιχειρούν και στο σύνολο των περιπτώσεων επιτυγχάνουν να εισάγουν και σε περιπτώσεις να εξάγουν προϊόντα παραοικονομίας, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύουν στην τοπική αγορά πλήττοντάς την βάναυσα. Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψει κανείς και το γεγονός πως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έκαναν και κάνουν χρήση του δρόμου με καθαρά τουριστικά κίνητρα, με την αγορά να στερείται πλέον ένα μεγάλο κομμάτι επισκεπτών τόσο την περίοδο του καλοκαιριού όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών.