GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΦΕΤ: Αλογίσιο κρέας με φάρμακα σε αλλαντικά της ΝΙΚΑΣ

Θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη, η οποία χρησιμοποιείται ως αναλγητικό για τα άλογα κούρσας αλλά προκαλεί αρθρίτιδες στον άνθρωπο, β...


Θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη, η οποία χρησιμοποιείται ως αναλγητικό για τα άλογα κούρσας αλλά προκαλεί αρθρίτιδες στον άνθρωπο, βρέθηκαν δυο δείγματα της εταιρίας «Π.Γ.ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ», μετά από εργαστηριακό έλεγχο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Τα αλλαντικά της εταιρίας είχαν προέλθει από ιταλικό βόειο κρέας. Τα δείγματα αυτά είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι και στη χώρα μας μπήκαν εκτός από τόνοι αλογίσιου κρέατος από Ρουμανία και Βουλγαρία και τόνοι ιταλικού δήθεν βόειου κρέατος, «πειραγμένου» με αλογίσιο, που προήλθε κατά πάσα πιθανότητα, από άλογο κούρσας.

Στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που κοινοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Βουλή, έδειξαν ότι ποσότητες αλογίσιου κρέατος που έφτασαν στην χώρα μας ήταν περί τους 111 τόνους. Ειδικότερα, έφτασαν 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τώρα τα στοιχεία πρέπει να διαφοροποιηθούν, αφού στο κάδρο μπαίνει και η Ιταλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, τα προϊόντα της εταιρίας αλλαντικών, που βρέθηκαν τα δείγματα με τη φαινυλοβουταζόνη, έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην ελληνική αγορά.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το αλογίσιο κρέας κυκλοφορούσε παντού στην ελληνική αγορά τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια, προτού ανακαλυφθεί τι είχε συμβεί στη Γηραιά Αλβιώνα. Ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο αλογίσιο κρέας φάνηκε η Γαλλία, ενώ και η χώρα μας δεν πήγε πίσω. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ακολούθησαν τα γερμανικά... χλιμιντρίσματα, αλλά κι οι Βρετανοί την ήθελαν τη...σέλα τους.

Από τον περασμένο Γενάρη που ξέσπασε η κρίση, το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας πήρε μεγάλες διαστάσεις κι έπληξε την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στα αλλαντικά. Κυρίως το αλογίσιο κρέας προήλθε από τις χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, στην Ελλάδα, από γέρικα, άλογα, όπως εκτιμούσαν παράγοντες.

Αλογίσιο κρέας στη χώρα μας βρέθηκε σε μια σειρά από κρεατοσκευάσματα, μεγάλες ποσότητες αποσύρθηκαν από την αγορά ενώ η εγχώρια κατανάλωση αλλαντικών, πλην της γαλοπούλας, σημείωσε πτώση.
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ