Μια διαμαρτυρία αλλιώτικη από τις άλλες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν σχολεία, δη...
Μια διαμαρτυρία αλλιώτικη από τις άλλες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν σχολεία, δημότες και πλήθος από κόσμο που ένωσε τη φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην έλλειψη πολιτικής από τον δήμο Ξάνθης για το θέμα ανακύκλωσης και σκουπιδιών.
Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 7ου Γ/σιου Ξάνθης πρωτοστάτησαν στην πορεία και ευρηματικότητα των «κουστουμιών και σκηνικών» που παρουσιάστηκαν και συνόδεψαν την πορεία. Μεταξύ άλλων υπήρχαν μαθητές που μεταμφιέστηκαν σε κάδους σκουπιδιών, δοχεία ανακύκλωσης, χαρτο-καλάθια και κάθε είδους πρωτότυπη και αυτοσχέδια αλλαγή με κοινό παρανομαστή τα απορρίμματα και την λανθασμένη διαχείριση τους.
Η αποδοχή και «σύμπλευση» πολιτών –παιδιών και ενηλίκων -ήταν αξιοσημείωτη καθώς πολλοί εντυπωσιάστηκαν από το πάθος και τα έντονα συναισθήματα διαμαρτυρίας των μαθητών.
Την παράσταση έκλεψαν οι δάδες και φλεγόμενοι πυρσοί που προηγούνταν της διαδήλωσης, ενώ ήχοι από σφυρίχτρες και τύμπανα έφταναν στα αφτιά των θεατών και θαμώνων που κατά πλειοψηφία χειροκροτούσαν στο πέρασμα της πορείας.
« Είναι πολύ λυπηρό και οξύμωρο, από την μια πλευρά να παρακινούνται οι μαθητές να ασχοληθούν με περιβαλλοντικά και Ευρωπαϊκά σχολικά προγράμματα γύρω από την ανακύκλωση και τα σκουπίδια και από την άλλη η όλη αξιέπαινη προσπάθεια να βρίσκει «τοίχο» και να σταματά στις ανύπαρκτες αρμοδιότητες και ενέργειες του δήμου Ξάνθης» δήλωσαν οι μαθητές των σχολείων εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους, συνεχίζοντας :
«Σχεδόν σε όλες τις σχολικές μονάδες σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν με επιτυχία κάδοι ανακύκλωσης και ενιαία «σχολική πολιτική» γύρω από την ορθή διαχείριση σκουπιδιών. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ουσιαστική συνέχεια και ολοκλήρωση, όπως θα έπρεπε και θα όφειλε να υπάρχει και να διαθέτει ο δήμος Ξάνθης».
Να τονίσουμε ότι η πορεία κατευθύνθηκε και κατέληξε στο δημαρχείο όπου και θυροκολλήθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Ξάνθης κ Μ.Στυλιανίδη.
Το ζητούμενο είναι οι «ανήσυχοι» μαθητές και εκπαιδευτικοί να λάβουν σύντομα μια θετική και αισιόδοξοι απάντηση από τη δημοτική αρχή του τόπου μας, δείχνοντας με τη σειρά της την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον για το «καθαρό» περιβάλλον και μέλλον.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ξάνθη σε σχέση με τα σκουπίδια είναι καθ’ όλα δυσάρεστη , αν αναλογιστεί κάνεις ότι, ως κοινωνία θέλουμε απλώς να μην τα βλέπουμε και δεν μεριμνούμε, ούτε σχεδιάζουμε, για την περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση τους. Ο Δήμος δε θέτει θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης και δεν προκρίνει λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια πόλη χωρίς σκουπίδια.
Τουλάχιστον 475 κιλά σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές παράγει ετησίως κάθε Έλληνας.
Η τεχνολογία της καύσης είναι ευθέως ανταγωνιστική με την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και ακυρώνει οριστικά το βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης που στηρίζεται στην πρόληψη, ανακύκλωση και κομματοποίηση των απορριμμάτων. Σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση, η χώρα μας βρέθηκε τελευταία και καταϊδρωμένη μεταξύ των 27 χωρών –μελών, παρασάγγες κάτω από τη γειτονική μας Βουλγαρία, στον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι μας διαχειρίζονται τα απορρίμματα! Συνειδητοποιούμε ότι απέχουμε πολύ από το να επιτύχουμε τους στόχους της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόληψη, διαχωρισμός στην πηγή, κτλ), γεγονός που θα οδηγήσει στο μέλλον σε νέες καταδίκες και επιβολή νέων τσουχτερών ετήσιων προστίμων από την ΕΕ στη χώρα, που θα περάσουν στους υπαίτιους Δήμους.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ΟΤΑ έχουν την υποχρέωση εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών τους αποβλήτων, σε συνεργασία με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
Δυστυχώς, η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση απουσιάζει εντελώς από τους σχεδιασμούς του Δήμου μας, και εκτιμούμε ότι δεν είναι μονό επίκαιρη, αλλά αποτελεί και επιτακτική ανάγκη και ευρέως αποδεκτό κοινωνικό αίτημα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν για τελική διαχείριση σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση του μέρους που επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται. Σε καμία περίπτωση το ενδιαφέρον μας δεν εντοπίζεται στο «ποιος», αλλά στο «πως» θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Κύριε Δήμαρχε , υπάρχει λύση για τα σκουπίδια!
Λύση που στηρίζεται στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, τον διαχωρισμό στην πηγή, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Επιβάλλεται να εφαρμοσθεί η χωριστή διαλογή των οργανικών με καφέ κάδους παντού και να επιταχυνθούν πολλά μικρά έργα και δράσεις. Παράλληλα, να εφαρμοσθεί και στην πόλη μας η πολιτική του «Πληρώνω Όσο Πετάω – ΠΟΠ» στα δημοτικά τέλη καθαριότητας για να υπάρχουν επιπλέον κίνητρα στους πολίτες, ώστε να συμμετέχουν αποτελεσματικότερα στις δράσεις Πρόληψης και Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Η ανακύκλωση είναι από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες. Κατατάσσεται τρίτη μετά τα πετρέλαια και τα όπλα και ξεπέρασε και τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα είναι απαραίτητη επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες για τα πλαστικά (πετρέλαιο), το χαρτί (χαρτομάζα), το γυαλί και το μέταλλο (εκτός του βωξίτη). Επίσης με την ανακύκλωση εξοικονομούνται ετησίως 350.000 κυβικά σε διοξείδιο του άνθρακα». Σήμερα, καλούμαστε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια και η μόνη ενδεδειγμένη λύση, είναι η ανακύκλωση.
Κύριε Δήμαρχε, εμείς , οι μαθητές αντιλαμβανόμαστε το σοβαρό πρόβλημα και εκφράζουμε την ανησυχία για τα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούν οι λανθασμένες πολιτικές. Φθάσαμε στο τέλος όλων των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας και ο Δήμος μας δεν έχει αποφασίσει καμιά πολιτική για την διαχείριση των σκουπιδιών.
Απαιτούμε, από το Δήμο Ξάνθης :
• Να ξεκινήσει την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων !
• Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
• Να τοποθετήσει κάδους για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.
• Να ξεκινήσει δραστηριότητες Λιπασματοποίησης–Κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ!