GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεγαλώνει ο κύκλος των σκηνοθετημένων εγκλημάτων λόγω κρίσης

Αύξηση 30% βλέπουν ΕΛ.ΑΣ. και ασφαλιστικές - Το κόλπο με τους τροχονόμους και η «άτυχη» με τις πέντε κλοπές αυτοκινήτων «Τα ψεύτικα...


Αύξηση 30% βλέπουν ΕΛ.ΑΣ. και ασφαλιστικές - Το κόλπο με τους τροχονόμους και η «άτυχη» με τις πέντε κλοπές αυτοκινήτων

«Τα ψεύτικα εγκλήματα παρουσιάζουν αύξηση περίπου 30% τους τελευταίους μήνες λόγω οικονομικής κρίσης. Αλλος σκηνοθετεί πυρκαγιές και κλοπές στα σπίτια, στα καταστήματά του ή στα οχήματά του. Αλλος συνεργάζεται με κακοποιούς ή άλλους επιτήδειους για να δώσει αληθοφάνεια στα ανύπαρκτα περιστατικά. Και όλοι στοχεύουν στα ασφάλιστρα ή σε άλλου είδους αποζημιώσεις».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί μαζί με ερευνητές ασφαλιστικών εταιρειών την εντυπωσιακή αύξηση σε περιπτώσεις σκηνοθετημένων «εγκληματικών ενεργειών», όπως αυτή με τα δεκάδες ψεύτικα τροχαία που δημοσιοποίησε πρόσφατα «Το Βήμα».

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, η πιο συνήθης απάτη είναι οι «εμπρησμοί» και οι «κλοπές» που δηλώνονται με στόχους κυρίως τζιπ και πολυτελή αυτοκίνητα. Οπως αναφέρουν ερευνητές των υποθέσεων, «ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων κρύβουν τα αυτοκίνητά τους με κουκούλες σε δασικές περιοχές, σε δημόσια γκαράζ ή σε σπίτια φίλων και ύστερα δηλώνουν την κλοπή τους. Πολλοί μέσω κάποιων υπαλλήλων σε μικρά συνεργεία δικτυώνονται με ιδιώτες και κακοποιούς που αναλαμβάνουν την εξαφάνιση, την μεταπώληση ή το κάψιμο των ακριβών οχημάτων. Στην περίπτωση εμπρησμού υπάρχει άμεση αποζημίωση ενώ σε δήλωση κλοπής η αποζημίωση καταβάλλεται ύστερα από τρεις μήνες. Τις προάλλες βρήκαμε καμένο τζιπ αξίας 70.000 ευρώ στον Ασπρόπυργο, το οποίο είχε δηλωθεί ότι εκλάπη. Ομως από έρευνα που κάναμε ο ιδιοκτήτης του είχε πουλήσει πρώτα ο ίδιος το ραδιοκασετόφωνο, τον ηλεκτρονικό "εγκέφαλο" και τα καθίσματα του τζιπ και ύστερα είχε αναθέσει σε τρίτους τον εμπρησμό του. Ανακαλύψαμε τις μεθοδεύσεις του, έπειτα από πολυήμερη παρακολούθησή του με τη βοήθεια ντετέκτιβ. Επιπλέον πολλά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα, ύστερα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους, πωλούνται σε γειτονικές χώρες».

Της «έκλεψαν» πέντε αυτοκίνητα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 50χρονης που έχει δηλώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι της έχουν κλέψει και τα πέντε αυτοκίνητα που είχε διαδοχικά. Οπως λένε αξιωματούχοι, «για όλες τις κλοπές έχει πάντα πειστικά στοιχεία για το πού ήταν τα ΙΧ και πώς της εκλάπησαν. Παρ' ότι είναι προφανές πως πρόκειται για απάτη, η βοήθεια των συνεργών της είναι καθοριστική και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι σκηνοθετεί τα συμβάντα».

Λόγω κρίσης ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες ΙΧ δηλώνουν κλοπή των οχημάτων τους όταν σε αυτά έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές από τροχαία ατυχήματα που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά - πτώσεις σε κολόνες, σε χαντάκια κ.ά. Και αυτό προκειμένου να αποζημιωθούν. 

Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι για να αποδείξουν ότι τα «στραπατσαρισμένα» οχήματά τους ήταν προ της κλοπής σε κίνηση και χωρίς ζημιές, σε ορισμένες περιπτώσεις συνεννοούνταν με γνωστούς τους τροχονόμους για να τους κόβουν κλήσεις για διαφόρου τύπου παραβάσεις. Τις κλήσεις αυτές τις χρησιμοποιούσαν σαν τεκμήριο ότι «μέχρι την κλοπή όλα ήσαν κανονικά και το ΙΧ κυκλοφορούσε δίχως πρόβλημα».

Πυρκαγιές με οσμή απάτης
Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζεται και στις περιπτώσεις «δυσεξήγητων» πυρκαγιών σε εμπορικές επιχειρήσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φωτιάς που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο σε εστιατόριο στου Ψυρρή που είχε αποδοθεί αρχικά σε ενέργεια κακοποιών. 

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι κατά έναν περίεργο τρόπο την ώρα της μεταμεσονύκτιας εμπρηστικής επιδρομής οι κλειδαριές του καταστήματος ήταν ανοικτές. Επιπλέον προέκυψε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα η ασφαλιστική εταιρεία είχε αναφέρει στους ιδιοκτήτες του καταστήματος ότι λόγω προβληματικής λειτουργίας του δεν θα ανανέωνε ύστερα από λίγες εβδομάδες την ασφαλιστική του κάλυψη για περίπτωση φωτιάς. Και οι πύρινες φλόγες -περιέργως κατά τους ερευνητές- πρόλαβαν την ασφαλιστική μεταβολή. 

Αντίστοιχο συμβάν έχει εντοπισθεί και σε περίπτωση πυρκαγιάς σε μεγάλη εταιρεία επίπλων που αποδόθηκε αρχικά σε «τυχαίο συμβάν». Ωστόσο από την έρευνα αναδείχθηκε ότι άγνωστοι μπήκαν μέσα στο κατάστημα και το πυρπόλησαν με στουπιά βενζίνης σε επιλεγμένα σημεία.

Τέλος, ύποπτες αναφορές έχουν υπάρξει ύστερα και από καταγγελίες για κλοπές και διαρρήξεις σε κατοικίες. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «είτε πρόκειται για ασαφείς καταγγελίες ή εκ των υστέρων τα θύματα μεγεθύνουν υπερβολικά τη λίστα των κλαπέντων αντικειμένων. Κάποιοι είχαν καταγγείλει ότι οι κακοποιοί τούς είχαν κλέψει οικιακές συσκευές όταν εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι τους είχαν αρπάξει 300-500 ευρώ και μόνο. Η κατάσταση επιτείνεται μετά τις διαρρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκες πολυκατοικιών. Τα περισσότερα θύματα δηλώνουν ό,τι θέλουν ως κλοπιμαία. Κάποιος κάτοικος διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας κατήγγειλε ότι ο διαρρήκτης του έκλεψε 7 τόνους λάδι που είχε στο υπόγειό του και ζητούσε αντίστοιχη αποζημίωση».
Το Βήμα