Την αλληλεγγύη του προς τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Θράκης, γιατί ενωμένοι διεκδικούν μια καλύτερη προοπτική για τον τόπ...
Την αλληλεγγύη του προς τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Θράκης, γιατί ενωμένοι διεκδικούν μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο τους, αλλά και την ικανοποίησή του γιατί αυτή η ενότητα υπερβαίνει πολιτικές διαφορές, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων και τη νομαρχιακή επιτροπή αγώνα κατά του Χρυσού.
Η Θράκη, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ιστορικός και ευαίσθητος τόπος, χρειάζεται επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία. Επενδύσεις που θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και που δεν θα λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές επενδύσεις.
Για τη συνάντηση που είχε με τους τοπικούς παράγοντες, ο κ. Τσίπρας είπε πως «διαπίστωσα ότι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ενωμένες αγωνίζονται και διεκδικούν να έχει προοπτική ο τόπος τους. Κι όταν η τοπική κοινωνία αφήνει κατά μέρος τις διαφορές και ενώνεται σ' έναν κοινό στόχο, τον στόχο της ζωής με αξιοπρέπεια, τότε κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τους δικούς του σχεδιασμούς».
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα, με αφορμή αυτό τον αγώνα των Θρακιωτών, θα αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας. Γιατί, προσέθεσε, υπάρχουν πολλά μοντέλα επενδύσεων. Υπάρχει το νορβηγικό -για παράδειγμα- μοντέλο, όπου με πυρήνα το δημόσιο συμφέρον υπάρχουν επενδύσεις και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Υπάρχει και το μοντέλο της Νιγηρίας, όπου μεγάλες πολυεθνικές απομυζούν τους εθνικούς πόρους, αφήνοντας σκουπίδια και λεηλασία στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Για την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιλέξει με ποιο μοντέλο επενδύσεων είναι. Αν είναι με το μοντέλο της λεηλασίας, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντί του όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζήσει με προοπτική.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου όχι μόνο να αναδειχθεί η σύσσωμη, η παλλαϊκή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά να αναδειχθεί και η πρότασή μας για το εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης και αναβάθμισης μιας ιδιαίτερα ιστορικής και ευαίσθητης περιοχής.
Ο Άρης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσε ότι «εμείς γνωστοποιούμε σ' ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο την πλήρη ομοθυμία και την εκπεφρασμένη αδιατάρακτη στο χρόνο έκφραση όλης της θεσμικής κοινωνίας ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν συνάδει με το δικό μας αναπτυξιακό πρόταγμα και με τον δικό μας στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως έχει διαβουλευτεί και συναποφασιστεί και συγκεκριμενοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Άρα λοιπόν όποιος αποφασίσει για μας, χωρίς εμάς, τότε θα μας βρει καθολικά απέναντι.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης δήλωσε:
«Περάσαμε το όρια της Θράκης και ήρθαμε εδώ στην Αθήνα για να μεταφέρουμε την αγωνία και τον παλμό και τη θέληση του θρακιώτικου λαού, που δεν είναι άλλη παρά το γεγονός της απομάκρυνσης των χρυσωρυχείων, αυτής της καταστροφικής λαίλαπας, η οποία βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας 13½ ολόκληρα χρόνια κι εμείς παλεύουμε, αντί να αναπτύξουμε κάτι θετικό, να αποτρέψουμε αυτό το αρνητικό.
Είπαμε στον κ. πρόεδρο όσα ακριβώς συμβαίνουν μέσα από τη μελέτη των χρυσοθήρων. Κατάλαβε ότι αυτό δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική σοβαρή και δεν πρόκειται να προσδώσει τίποτε ως θετικό πρόσημο. Και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας, γιατί είναι αγώνας ιερός, δηλώνοντάς του ταυτόχρονα ότι μία οποιαδήποτε βλάβη τέτοιου είδους στη Θράκη θα σημαίνει κοινωνική αναταραχή κι αυτό είναι πάρα, μα πάρα πολύ κακό, κι εγώ ως Θρακιώτης πρώτος δεν θα το ήθελα».
Πηγή: ΑΜΠΕ