Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει μια επένδυση στην οποία είναι μέτοχος με ποσοστό 8% επί του τζίρου και χάνει εκατομμύρια ε...
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει μια επένδυση στην οποία είναι μέτοχος με ποσοστό 8% επί του τζίρου και χάνει εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει έντονο εγχώριο αλλά και διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικού ζεόλιθου από τη συγκεκριμένη επένδυση.
Πέραν του αρχικού γερμανικού ενδιαφέροντος, προτάσεις για αγορά μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού ζεόλιθου έχουν έρθει από Βοσνία, Σερβία, Ιορδανία, Ρωσία και, πρόσφατα, από ΗΠΑ. Συνολικά έχει ζητηθεί, ως πρώτη παρτίδα, συνολική ποσότητα περίπου 300.000 τόνων, πέραν των 350.000 τόνων που ζητούν οι Γερμανοί επενδυτές.
40 εκατ. ευρώ
Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας «GEO-VET», που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης, Γιάννη Βορδογιάννη, πέραν της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ που προτίθενται να κάνουν, διαμηνύουν ότι εξασφαλίζουν τις πωλήσεις του ελληνικού ζεόλιθου στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμάγερ, κάνει προσπάθειες από την πλευρά του να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση, αλλά βρίσκει μπροστά του το τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Μόλις στις 7 Μαρτίου του 2013 έφτασε η πρόταση από τις ΗΠΑ, μέσω του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Οπως γράφει στη σχετική επιστολή ο εμπορικός ακόλουθος του προξενείου, Απόστολος Νιγκμπασάνης, «αμερικανική εταιρεία επικοινώνησε με την υπηρεσία μας με στόχο την ανεύρεση προμηθευτών ελληνικού ζεόλιθου. Οι ζητούμενες ποσότητες προς εξαγωγή από την Ελλάδα προς ΗΠΑ ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 120 τόνους ετησίως. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το σπουδαιότερο κοίτασμα ζεόλιθου στη χώρα μας, και ένα από τα ποιοτικότερα διεθνώς, βρίσκεται στην περιοχή των Πετρωτών Εβρου. Γνωρίζουμε επίσης τον πολυετή αγώνα της εταιρείας σας για την αξιοποίηση του κοιτάσματος.
»Με στόχο την έγκυρη από πλευράς μας ενημέρωση της αμερικανικής εταιρείας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις εξόρυξης και εάν έχει ξεκινήσει ή όχι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος».
Η τιμή
Σύμφωνα με τον Γ. Βορδογιάννη, η τιμή του ζεόλιθου εξαρτάται από την επεξεργασία του. «Μπορεί να κοστίζει 200 ευρώ ο τόνος όταν αφορά χρήσεις για γεωργία ή κτηνοτροφία, αλλά, όταν μιλάμε για τη χρήση του στην ιατρική, τότε η τιμή πηγαίνει 20 ευρώ το γραμμάριο. Αντιλαμβάνεστε για τι ποσά μιλάμε και για το ύψος των εσόδων που χάνει το ελληνικό κράτος», σημειώνει. Οπως επισημαίνει, αν δοθεί η άδεια, μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία μπορεί να έχει έτοιμες τις εγκαταστάσεις με 35.000 τ.μ. κτήρια γραφείων, αποθήκες και χώρους επεξεργασίας και να ξεκινήσει την εξόρυξη.
Μηνύσεις
Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση έχει φτάσει στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Γιάννης Μανιάτης έχει μηνύσει τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης. Ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τη σειρά τους κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Μανιάτη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, στην Εισαγγελία Ορεστιάδας, και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.
Τι λένε Γ. Μανιάτης, Γ. Παπακωνσταντίνου και τι το έγγραφο του ΙΓΜΕ
Σε απάντησή του στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παραδέχεται ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου (από το 2007 έως σήμερα) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του ζεόλιθου».
Επισημαίνει ότι η πλήρης νομική τεκμηρίωση της απαγόρευσης για απευθείας ανάθεση υπάρχει σε πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο οποίο απεστάλη για γνωμοδότηση με πρωτοβουλία του ο πλήρης φάκελος.
Επικαλείται πρόσφατες απαντήσεις που απέστειλαν στη Βουλή οι αρμόδιοι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μ. Παπαγεωργίου, και Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, υπογραμμίζει ότι, κατά τον ίδιο, είναι σαφές πως συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν την κερδοσκοπία εις βάρος του εθνικού πλούτου και ασκούν πιέσεις κρύβονται πίσω από όλη αυτή την ιστορία και διακηρύσσει: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Κανένας δεν δικαιούται να τον εκμεταλλευτεί με απευθείας αναθέσεις. Η αξιοποίησή του θα γίνεται πάντα με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δήλωσή του επικαλείται την απάντηση του Γ. Μανιάτη και διαμαρτύρεται για τον τρόπο αναπαραγωγής της είδησης στα ηλεκτρονικά μέσα. «Περιμένω σε λίγο να ακούσω και για τις ευθύνες μου για τον Τρωικό Πόλεμο», καταλήγει.
Ο συντάκτης μας Σ. Αποστολάκης απαντά: Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, πρέπει να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Πάγκαλου, και των μελών της Ομάδας Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων, η οποία, ύστερα από τρεις συνεδριάσεις για το θέμα, ενέκριναν την επένδυση και αποφάσισαν ότι πρέπει να δοθεί η άδεια για την εξόρυξη. Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στηρίχτηκε στο έγγραφο του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με το οποίο το ινστιτούτο έκανε έρευνες στην περιοχή και γνωμοδοτεί ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η απευθείας ανάθεση; Το ΙΓΜΕ έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της απευθείας ανάθεσης εξόρυξης ζεόλιθου σε περιοχή πολύ κοντινή στα Πετρωτά, στον Πεντάλοφο Ορεστιάδας, συμφερόντων της εταιρείας S&Β; Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση με την υπογραφή των Γ. Μανιάτη, Τίνας Μπιρμπίλη και Θάνου Μωραΐτη, τον Νοέμβριο του 2010, με την οποία δίνεται 15ετής παράταση στη μίσθωση του οικοπέδου στον Πεντάλοφο Ορεστιάδας από την S&Β, ενώ δεν υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα; Υπάρχει πρόσφατο έγγραφο του ΙΓΜΕ, που αναιρεί το προηγούμενο και αναφέρει ότι, στην πραγματικότητα, δεν έχει γίνει σοβαρή έρευνα του ΙΓΜΕ στα Πετρωτά;
Τέλος, δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν φέρω καμία ευθύνη για τον τρόπο αναπαραγωγής της είδησης σε άλλα μέσα.
Ελευθεροτυπία