Περίοδος κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της «καυτής πατάτας» της ΕΒΖ ΑΕ, που έχει στα χέρια του, τους τελευταίους μήνες, ο Νίκος Μαρά...
Περίοδος κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της «καυτής πατάτας» της ΕΒΖ ΑΕ, που έχει στα χέρια του, τους τελευταίους μήνες, ο Νίκος Μαράντος, ως εκκαθαριστής της «κακής» ATEbank, ενδέχεται να αποβεί το 10ήμερο που απομένει μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αφού στο διάστημα αυτό εκπνέουν οι προθεσμίες για δύο σημαντικά ζητήματα του διαγωνισμού, προκαλώντας πίεση για τη δρομολόγηση εξελίξεων.
Φαβορί παραμένουν Γάλλοι και Πολωνοί οι οποίοι φέρονται να προσφέρουν αμφότεροι περί τα 50 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας, ουσιαστικά, την κάθε μετοχή στα 1,25 ευρώ.
Όπως πληροφορείται το Agronews, το πρώτο σημαντικό ορόσημα είναι μεθαύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου, όταν και λήγει η ισχύ των εγγυητικών που έχουν προσκομίσει οι τέσσερις τελικοί διεκδικητές του πωλούμενο 82,33% των μετοχών της ΕΒΖ, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία. Αν και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν σε ανανέωσή τους για διάστημα ενός ακόμη μήνα, είναι προφανές πως τα περιθώρια ελιγμών, που απομένουν στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ και το σύμβουλο πώλησης, ως προς το χειρισμό της υπόθεσης, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Η ήδη πιεσμένη κατάσταση, ωστόσο, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στο τέλος του μήνα εκπνέει και το τρίμηνο της χρονικής επέκτασης που είχε δοθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, σε σχέση με τη διευθέτηση του δανείου των περίπου 130 εκατ. ευρώ, της ΕΒΖ, που της κληροδότησε η πρώην ΑΤΕ. Το συγκεκριμένο δάνειο αρχικώς έληγε στις 31/12/12, αλλά η Πειραιώς ενόψει της έλευσης στρατηγικού επενδυτή στη βιομηχανία είχε δεχθεί να το ανανεώσει μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2013.
Κατά τα φαινόμενα, και εφόσον τελικώς χρειαστεί, η Πειραιώς θα συναινέσει και σε νέα ανανέωση του δανείου, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί. Ως εκ τούτου και η παράμετρος του δανεισμού αναμένεται να παίξει το ρόλο της για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την ΕΒΖ ΑΕ και για το αν τελικά γίνει αποδεκτή κάποια από τις υπάρχουσες δεσμευτικές προσφορές ή κριθεί σκόπιμο να ματαιωθεί εκ νέου ο διαγωνισμός, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 82,33% της ΕΒΖ, θυμίζουμε κατάθεσαν οι Cristal Union από τη Γαλλία, η Polski Cukier από την Πολωνία, η Litex Commerce από τη Βουλγαρία και η Sunoko από τη Σερβία.
Φαβορί, ωστόσο, είναι οι Γάλλοι και οι Πολωνοί οι οποίοι, κατά τις ίδιες πηγές φέρονται να πρόσφεραν, αμφότεροι, ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας, ουσιαστικά, την κάθε μετοχή στα 1,25 ευρώ, όσο, δηλαδή, διαπραγματευόταν ο τίτλος της εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, την περίοδο της υποβολής των προσφορών.
Αυτό καθ’ αυτό το τίμημα, πάντως, δεν φαίνεται να είναι το σοβαρό αγκάθι, για το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία «σέρνεται» επί μακρόν, αλλά μια σειρά από άλλα ζητήματα και κυρίως το δάνειο των 130 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι, όπως τονίστηκε στην Agronews, με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια η ΕΒΖ εμφανίζεται να μπορεί να «σηκώσει» δάνειο μέχρι το πολύ 60-70 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωσή του ή κάτι παρόμοιο.
Παρά το έννομο συμφέρον της Πειραιώς, προς το παρόν η διαπραγμάτευση για το θέμα του δανείου διεξάγεται ανάμεσα στους δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές της βιομηχανίας και στον Νίκο Μαράντο. Μάλιστα η Πειραιώς, παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα, λέγεται ότι δεν έχει κάνει καμία επαφή ούτε με Πολωνούς, ούτε με Γάλλους, ούτε πολύ περισσότερο με Βούλγαρους και Σέρβους και διαμηνύει ότι θα εμπλακεί στη συζήτηση, μόνο αφού οι ενδιαφερόμενοι τα βρουν πρώτα με τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕbank.