GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βρέθηκαν νεκρά σπάνια ζώα στο Δέλτα του Νέστου!

Το πρωί της 14ης Μαρτίου ο επόπτης – ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου –Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, κ. Βασίλειος Κατσούλης ειδοποιήθ...


Το πρωί της 14ης Μαρτίου ο επόπτης – ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου –Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, κ. Βασίλειος Κατσούλης ειδοποιήθηκε από τον εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ότι στην αγροτική περιοχή του οικισμού Μοναστηράκι εντοπίστηκαν νεκρά ένα τσακάλι και τέσσερα σπάνια πουλιά. Μετέβησαν αμέσως μαζί στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι νεκρά ήταν ένα Τσακάλι(Canisaureus), δύο Στικταετοί(Aquilaclanga) και δύο Γερακίνες( Buteobuteo), τα οποία ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Στην συνέχεια ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Καβάλας, όπου αμέσως κατέφθασαν δύο δασοφύλακες για να καταγράψουν το συμβάν. Επίσης στο σημείο κατέφθασε και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με του επόπτες-ξεναγούς του Φορέα Διαχείρισης μετέφεραν τα νεκρά ζώα στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, πιθανολογώντας ότι είναι δηλητηριασμένα, μιας και βρέθηκαν συγκεντρωμένα σε μικρή απόσταση, έτσι ώστε να αποφθεχθούν και νέοι θάνατοι από άλλα ζώα που θα τραφούν από τα νεκρά.
Εκεί περισυλλέγησαν δείγματα από τα πτηνά και το τσακάλι από κτηνίατρο για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους ενώ το τσακάλι μεταφέρθηκε στην Δ/νση Κτηνιατρικής Καβάλας για περεταίρω εξετάσεις για το πρόγραμμα της λύσσας.
Τα είδη που βρέθηκαν νεκρά είναι σπάνια και προστατεύονται από διεθνής συμβάσεις. Ιδιαίτερα ο Στικταετός είναι ένα είδος το οποίο είναι χειμερινός επισκέπτης της  περιοχής μας και καταγράφεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών ως  «Κινδυνεύον». Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 70 με 80 άτομα περίπου. Το Τσακάλι από την άλλη είναι προστατευόμενο είδος και το Δέλτα του Νέστου είναι από τους τελευταίους βιότοπους σε όλη την Ελλάδα που απαντάται σε ικανοποιητικό αριθμό.

Αναμένοντας τις τοξικολογικές εξετάσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου των σπάνιων αυτών ειδών, ας ευχηθούμε ότι θα καταλάβουμε επιτέλους την μεγάλη αξία της περιοχής που ζούμε και θα κάνουμε το παν για να την προστατεύσουμε, αυτήν και τους ιδιαίτερους κατοίκους της.