Ποια είναι τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας στο Πεδίο Βολής – Πεδίο Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου και ποια συγκεκριμέ...
Ποια είναι τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας στο Πεδίο Βολής – Πεδίο Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά συμβάντα;
Αυτά τα ερωτήματα θέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουν το τραγικό συμβάν δεν ήταν το πρώτο.
Αναφέρουν στην ερώτησή τους:
Η τραγική απώλεια της ζωής ενός έμπειρου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων σκόρπισε την θλίψη στους συγγενείς και οικείους του, αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα γέννησε αμείλικτα ερωτήματα.
Αυτά τα ερωτήματα θέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουν το τραγικό συμβάν δεν ήταν το πρώτο.
Αναφέρουν στην ερώτησή τους:
Η τραγική απώλεια της ζωής ενός έμπειρου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων σκόρπισε την θλίψη στους συγγενείς και οικείους του, αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα γέννησε αμείλικτα ερωτήματα.
Στις 13.3.2013 περίπου ώρα 10:10, στο Πεδίο Βολής – Πεδίο Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου και κατά την πραγματοποίηση εργασιών καταστροφής πυρομαχικών εξεράγη οπλοβομβίδα, με αποτέλεσμα να χάσει απροσδόκητα την ζωή του Ανθυπολοχαγός (Υλικού Πολέμου - Πυροτεχνουργού).
Από την ίδια αιτία υπέστησαν ελαφρύ τραυματισμό Ταγματάρχης (Υλικού Πολέμου - Πυροτεχνουργού) και Εθελοντής Μακράς Θητεία Επιλοχίας (Υλικού Πολέμου - Πυροτεχνουργού), της δυνάμεως της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών στο Διδυμότειχο.
Το συγκεκριμένο πεδίο βολής είχε στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο διαμαρτυριών, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούσαν την απομάκρυνσή του για λόγους ασφαλείας.
Το τραγικό αυτό συμβάν δεν είναι και το μοναδικό του τελευταίου δωδεκαμήνου. Στις 14 Μαΐου 2012, στις 17:15 περίπου, Ανθυπολοχαγός (ΥΠ) ειδικότητας Πυροτεχνουργού, τραυματίστηκε από έκρηξη πυρομαχικού, στο Εξεταστήριο Πυρομαχικών της 658 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στο Βαθύλακο Κοζάνης.
Τον Ιούνιο του 2005 είχε βρει επίσης τον θάνατο 36χρονος μόνιμος επιλοχίας μηχανικού, σε ενεργό ναρκοπέδιο στην Κορνοφωλιά του Εβρου, όταν εξερράγη νάρκη κατά προσωπικού, στην προσπάθειά του να την απασφαλίσει.
Η δημοσιοποίηση δυο (2) συμβάντων έκρηξης πυρομαχικών σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους με συνολικό απολογισμό έναν (1) τραγικό θάνατο και τρεις (3) τραυματισμούς αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
Η ασφαλής εκπλήρωση της αποστολής των Πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων απαιτεί κάθε σύγχρονο υλικό και μέσο, συνεχή εκπαίδευση και διαρκή ανανέωση των τρόπων εξουδετέρωσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές. Αν και στο τεύχος Μαϊου – Ιουνίου 2008 της Στρατιωτικής Επιθεώρησης, περιοδικού που εκδίδεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, επισημαίνεται ότι η παρεχόμενη στολή προστασίας δεν παρέχει «ικανοποιητική προστασία από το εκρηκτικό κύμα, γιατί αν και ζυγίζει 30 περίπου κιλά, δεν μπορεί να αποκλείσει πλήρως τις υψηλές πιέσεις που αναπτύσσονται στο κέντρο της έκρηξης, οι οποίες είναι εύκολο να προσβάλλουν τα ευαίσθητα όργανα και τα αγγεία του ανθρώπινου οργανισμού και να προκαλέσουν το θάνατό του», εν τούτοις 5 περίπου χρόνια από τότε δε φαίνεται να έχει βελτιωθεί το ισχύον σύστημα πρόληψης κινδύνων.
Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποχρεούται να ερευνήσει σε βάθος τα διαχρονικά και όχι μόνο τα συγκυριακά αίτια της τραγωδίας στα Λάβαρα Διδυμοτείχου και να μεριμνήσει να μην επαναληφθούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποια μέριμνα και ποια μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί για τους Πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων στις 13.3.2013 στα Λάβαρα Διδυμοτείχου; Ποια ήταν η αποστολή του Ανθυπολοχαγού (Υλικού Πολέμου - Πυροτεχνουργού), του Ταγματάρχη (Υλικού Πολέμου - Πυροτεχνουργού) και του Εθελοντή Μακράς Θητείας Επιλοχία (Υλικού Πολέμου - Πυροτεχνουργού), που μετέβησαν στο πεδίο βολής και ασκήσεων ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ στις 13.3.2013, σύμφωνα με την αντίστοιχη διαταγή; Ποιος ήταν ο εξοπλισμός, που ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν για την εκπλήρωσή της; Είχε διατεθεί σε αυτούς το σύνολο του προβλεπόμενου εξοπλισμού;
2. Υπάρχουν σοβαρές βελτιώσεις την τελευταία πενταετία συγκριτικά με τα αναφερόμενα ήδη από το 2008 στο περιοδικό Στρατιωτική Επιθεώρηση, το οποίο εκδίδεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την ακαταλληλότητα της ειδικής στολής προστασίας των πυροτεχνουργών; Χορηγείται στους Πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων αντιθραυσματικό γιλέκο, αλεξίσφαιρες στολές, που να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και κράνος με αλεξίθραυστο τζάμι κατά την διαδικασία της εξουδετέρωσης των πυρομαχικών; Ποιο είναι το όριο ζωής των αλεξίσφαιρων γιλέκων, όπως αυτό καθορίστηκε από τον κατασκευαστή τους; Συμφωνεί το όριο ζωής, που καθορίζει ο κατασκευαστής, με εκείνο, που προβλέπεται από τις διαταγές και τους κανονισμούς των Γενικών Επιτελείων;
3. Ποια μέσα ενεργητικής προστασίας διατίθενται σήμερα στους Πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Προβλέπεται η χρήση ειδικού ρομπότ για την εξουδετέρωση των εκρηκτικών;
4. Με ποια μέτρα εξασφαλίζεται η συνεχής εκπαίδευση των Πυροτεχνουργών και η επικαιροποίηση των τρόπων εξουδετέρωσης πυρομαχικών;
5. Ποια ήταν τα πορίσματα της Ένορκής Διοικητικής Εξέτασης, που διενεργήθηκε για τα συμβάντα του Ιουνίου 2005 και της 14ης Μαϊου 2012; Συνέβαλαν στην αναβάθμιση των κανόνων ασφαλείας;