GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αντιδρούν οι Μητροπολίτες της Θράκης στις συγχωνεύσεις του ΔΠΘ!

-Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά του Σχεδίου «Αθηνά» -Κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της Θράκης, ενώ επισημαίνουν...


-Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά του Σχεδίου «Αθηνά»
-Κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της Θράκης, ενώ επισημαίνουν πως δεν λαμβάνονται υπόψη ακαδημαϊκά κριτήρια!

Την αντίδρασή του στη δρομολογούμενη από το Σχέδιο «Αθηνά» συγχώνευση τριών τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι τέσσερεις Μητροπολίτες της Θράκης. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως οι συγχωνεύσεις τμημάτων του ΔΠΘ θα αποψιλώσουν περαιτέρω την περιοχή της Θράκης, τη στιγμή που όπως επισημαίνουν οι ίδιοι το Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης στη γειτονική Τουρκία ενισχύεται διαρκώς. Παράλληλα οι ίδιοι τονίζουν πως οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται με επιστημονικά κριτήρια καθώς και πως θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στους φοιτητές όσο και στα μέλη ΔΕΠ  των υπό συγχώνευση τμημάτων. 

«Για ακόμη μια φορά η Θράκη αποδυναμώνεται. Πρόσφατα με την αναστολή λειτουργίας των Σχολών της Αστυνομίας, τώρα με τη συγχώνευση Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» αναφέρουν στην επιστολή τους οι Μητροπολίτες εξηγώντας παράλληλα πως «το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν πρέπει να υποστεί συρρίκνωση και ιδιαίτερα στα τμήματα που εδρεύουν στην Κομοτηνή, δεδομένου και του ότι στην Αδριανούπολη το εκεί Τουρκικό Πανεπιστήμιο αυξάνεται διαρκώς». 

Οι ίδιοι τονίζουν πως τα υπό συγχώνευση Τμήματα δεν δραστηριοποιούνται σε ίδια επιστημονικά πεδία εκτιμώντας πως «τα υπό συγχώνευση Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογία και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών θεραπεύουν διαφορετικά και κυρίως μοναδικά επιστημονικά πεδία στον Ελλαδικό Πανεπιστημιακό χώρο. Με τη συγχώνευσή αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών στο οποίο θεραπεύονται κυρίως οι γλώσσες των χωρών του Εύξεινου Πόντου και μετατρέπεται σε κατεύθυνση Ιστορίας και Εθνολογίας των Παρευξείνιων Χωρών, πράγμα το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη γλώσσα και τη φιλολογία των χωρών αυτών και αποτελεί νεολογισμό». Παράλληλα, συμπληρώνουν πως «ταυτοχρόνως, καταργείται το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας το οποίο υπηρετούν 22 Μέλη Διδακτικού Προσωπικού και λειτουργεί βάσει ενός σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών προσανατολισμένου αποκλειστικά στην Ιστορία και την Εθνολογία. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται τα δύο Τμήματα και παύουν να προσφέρουν τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και το ερευνητικό και επιστημονικό έργο, το οποίο αναφέρει σε ζητήματα Ιστορίας και Ανθρωπολογίας της Θράκης». 

Την επιστολή υπογράφουν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και ο Μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, ενώ οι τέσσερεις τους καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει να «επανεξεταστεί το ζήτημα αυτό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο συν της άλλης έχει και εθνική σημασία».