-Έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Ξανθιώτες για ήχους, φώτα και πυροτεχνήματα! Τη νύχτα μέρα έκαναν οι διοργανωτές των φετινών ...
-Έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Ξανθιώτες για ήχους, φώτα και πυροτεχνήματα!
Τη νύχτα μέρα έκαναν οι διοργανωτές των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών στην Ξάνθη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής καρναβαλικής παρέλασης, αλλά και λίγο μετά τη λήξη της μεγάλης παρέλασης κατά το κάψιμο του τσάρου προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, το οποίο ωστόσο κόστισε 6.500 ευρώ, ποσό που δαπάνησε ο Δήμος Ξάνθης για την αγορά πυροτεχνημάτων.
Μπορεί ο φετινός προϋπολογισμός για τη διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων να ήταν σίγουρα ο πιο σφιχτός των τελευταίων χρόνων, καθώς μετά βίας ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ, ωστόσο οι σπατάλες και οι προκλητικές δαπάνες χρημάτων σε υπηρεσίες και αγαθά με ελάχιστο ως ανύπαρκτο ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία δεν θα μπορούσαν να λείπουν.
Το ποσό των 2.700 ευρώ κόστισε η τηλεοπτική παρουσίαση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού από τον κ. Χρήστο Νέζο, μια παρουσίαση ωστόσο που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με το σύνολο των πολιτών που παρακολούθησαν τον τρόπο προβολής του καρναβαλιού μέσω του εν λόγω παρουσιαστή να εκφράζονται αρνητικά. Μάλιστα, στην αμοιβή του παρουσιαστή δεν συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη των αεροπορικών του εισιτηρίων για τη μεταφορά του από την Αθήνα στην Ξάνθη, χρήματα που πληρώθηκαν εξτρά, όπως επίσης και η πολυήμερη φιλοξενία του από τον δήμο Ξάνθης.
Σχεδόν 4.000 ευρώ δόθηκαν άμεσα από τον Δήμο για την πολυδιαφημισμένη συναυλία των Koza Mostra και Αγάθωνα, χωρίς να υπολογίζονται διάφορα άλλα έξοδα το ύψος των οποίων είναι ακόμα και τώρα απροσδιόριστο. Μια συναυλία που καθυστέρησε να ξεκινήσει περίπου 1,5 ώρα, με τον κόσμο να περιμένει στο κρύο και την βροχή στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και τον δήμαρχο Ξάνθης να αποχωρεί φανερά εκνευρισμένος από την καθυστέρηση, αλλά και τα προβλήματα που ανέκυπταν στη όλη διοργάνωση.
Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας την Κυριακή της Αποκριάς στοίχισαν 4.900 ευρώ, ενώ 1.300 ευρώ δαπανήθηκαν για την προμήθεια τοπικού οίνου της περιοχής για την Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων, εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Αρκετές χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για έντυπο και διαφημιστικό υλικό, το οποίο μάλιστα διανεμήθηκε τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα-βουλγάρικα, ενώ απορίας άξιο το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν 550 ευρώ για την ανανέωση της σχεδίασης του site του καρναβαλιού, τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα η εξολοκλήρου κατασκευή, και όχι η απλή ανανέωση, ενός ιστοτόπου κυμαίνεται σε αυτά περίπου τα χρήματα.
Η ηχητική κάλυψη των καρναβαλικών εκδηλώσεων παραμένει σίγουρα η μεγαλύτερη δαπάνη της όλης διοργάνωσης, ενώ παρά το γεγονός πως όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως με τα χρήματα που δαπανούνται κάθε χρόνο για την ενοικίαση του ηχητικού εξοπλισμού ο δήμος θα μπορούσε να αγοράσει τον εξοπλισμό περιορίζοντας δραματικά τη δαπάνη, ποσό που δαπανήθηκε και το οποίο διαφοροποιείται από δήλωση σε δήλωση, αναλόγως του πολιτικού αξιωματούχου του δήμου Ξάνθης .