-Λόγια, λόγια, λόγια…. και πράξη καμία…. Σε τεντωμένο σχοινί και με πολλές στιγμές έντασης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης...
-Λόγια, λόγια, λόγια…. και πράξη καμία….
Σε τεντωμένο σχοινί και με πολλές στιγμές έντασης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν διαφημιστικά καρτ ποστάλ που εκτύπωσε το Επιμελητήριο και τα οποία παρουσιάζουν τουριστικά αξιοθέατα της Ξάνθης, τα οποία όπως αναφέρθηκε θα διατεθούν για την προώθηση της περιοχής και τα οποία θα διανεμηθούν σε Πρεσβείες και σε τουριστικά συνέδρια.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΑΠΘ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η οποία έχει στόχο την απόκτηση επαγγελματικές εμπειρίας. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, μια επιχείρηση μπορεί να απασχολήσει, χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, κάποιον φοιτητή του ΑΠΘ (ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ξάνθη, στην προκειμένη περίπτωση) ή ενδεχομένως κάποιου άλλου ακαδημαϊκού ιδρύματος. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στο ΕΒΕΞ για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Περισσότερη από 1,5 ώρα διήρκησε η συζήτηση του 5ου θέματος που αφορούσε το κλείσιμο των καταστημάτων, το παρεμπόριο και τη γενικότερη οικονομική ασφυξία της αγοράς της Ξάνθης. Μέλη του Δ.Σ. αλλά και επιχειρηματίες που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επί του θέματος, συγκλίνοντας στο γεγονός πως δεν γίνονται έλεγχοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν λειτουργούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί καθώς και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως όταν πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της διόδου Βουλγαρίας-Ξάνθης δεν είχε προηγηθεί αναλογιστική μελέτη ούτε υπήρξαν, ή υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι απαραίτητες υποδομές στην περιοχή για τη διενέργεια ελέγχων.
Από τη μεριά του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης αναφέρθηκε πως «το παρεμπόριο δημιουργεί ρήγμα και πληγές στις επιχειρήσεις της περιοχής. Ήμασταν οι πρώτοι που συγκροτήσαμε ΚΕΛΑΥΕ, που πέρσι αριθμούσαν 42 άτομα, ενώ τώρα έχουμε μόλις 10 άτομα γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να στελεχώσουν τα κλιμάκια». Αναφερόμενος μάλιστα σε αυτή τη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζουν οι έλεγχοι ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως θα πρέπει η αρμοδιότητα των ελέγχων να περάσει στα Επιμελητήρια.
Επί της ουσίας ωστόσο και παρά το γεγονός πως κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες συζητήσεις και έχουν κατατεθεί ανάλογες επισημάνσεις δεν υπήρξε κάτι το καινούργιο, ενώ πέραν των διαπιστώσεων οι πράξεις απουσίαζαν πλήρως. «Φτάσαμε στο σημείο να φεύγουν από εδώ οι επιχειρηματίες για να πάνε στη Βουλγαρία να ανοίγουν επιχειρήσεις εκεί και μετά να έρχονται εδώ να πουλάνε» επισήμανε ο κος Χρίστος Πούλιος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες που τοποθετήθηκαν επί του θέματος.