GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Αρνούνται” να αφήσουν τα δωμάτια στις εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου!

-Παραμένει πρόβλημα η θέρμανση των χώρων καθώς και σίτιση των φοιτητών… -Έχουν συμπληρώσει το 7ο έτος φοίτησης ωστόσο δεν φεύγουν από τις ...

-Παραμένει πρόβλημα η θέρμανση των χώρων καθώς και σίτιση των φοιτητών…
-Έχουν συμπληρώσει το 7ο έτος φοίτησης ωστόσο δεν φεύγουν από τις εστίες γιατί δεν έχουν που να πάνε!
-Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά όχι τα κριτήρια του χρόνου παραμονής! 


Με τη θέρμανση, τη σίτιση και τη στέγαση να παραμένουν τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει διέρχεται στο 2013 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον διορισμό της νέας του διοίκησης, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και τη μη έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ διορισμού μετά και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.
 
«Υπάρχει πρόβλημα με το πετρέλαιο, διότι ενώ είχαμε έναν προμηθευτή από την Ξάνθη ο οποίος επειδή έχει έναν μήνα να πληρωθεί είπε ότι θα μας σταματήσει να μας προμηθεύει εάν δεν πληρωθεί άμεσα» σημειώνει ο κος Γιώργος Κώστα, αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων και εξωτερικών υποθέσεων του ΔΠΘ, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «προσπαθούμε άμεσα να βρούμε λύση για να μην μείνουμε χωρίς πετρέλαιο».
 
Όπως μάλιστα εξηγεί ο ίδιος το πρόβλημα αυτό ανέκυψε λόγω της μη ύπαρξης προϋπολογισμού στο ΔΠΘ καθώς «εάν και έχουν εκλεγεί τα συμβούλια δεν έχουμε ακόμη ΦΕΚ διορισμού και ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα άμεσα και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε». 
 
Προβλήματα ωστόσο δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία των εστιών του ΔΠΘ η απροθυμία 300 περίπου φοιτητών που εάν και έχουν συμπληρώσει τον κατά το νόμο μέγιστο χρόνο παραμονής τους στις εστίες αρνούνται να αφήσουν τις κλίνες που κατέχουν, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ενώ παράλληλα προτάσσουν την οικονομικής του δυσπραγία ως επιχείρημα για την παραμονή τους στα δωμάτια. Όπως εξηγεί ωστόσο ο κος Κώστα αυτή η απροθυμία δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν έχουν αδειάσει οι κλίνες ώστε να αποδοθούν στους πρωτοετείς φοιτητές. 
 
«Το πρόβλημα στις εστίες της Κομοτηνής λύθηκε αλλά παραμένει ακόμη στην Ξάνθη. Υπήρχαν συνολικά 300 άτομα τα οποία δεν δικαιούνταν φέτος να είναι μέσα στις εστίες, παρά το γεγονός ότι πέρσι πληρούσαν τα κριτήρια, καθώς έχουν ξεπεράσει τον χρόνο φοίτησης του» επισημαίνει ο κος Κώστα συμπληρώνοντας πως «καταφέραμε να βρούμε λύση με το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών ωστόσο υπάρχουν ακόμη 66 φοιτητές στην Ξάνθη που αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα θα λέγαμε που μας ζήτησαν παράταση λόγω της εξεταστικής. Από την άλλη ωστόσο έχουμε τους πρωτοετείς φοιτητές που διαμαρτύρονται ότι αν και είναι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη λάβει δωμάτιο στις εστίες, καθώς δεν υπάρχουν άδεια δωμάτια».
 
Παράλληλα προβλήματα δημιουργήθηκαν και με το θέμα της σίτισης των φοιτητών στο ΔΠΘ, καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς το Υπουργείο αποφάσισε να μειώσει το οικονομικό κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στους φοιτητές, απόφαση που άλλαξε αρκετές φορές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα ταλαιπωρώντας τους φοιτητές. «Το εισοδηματικό κριτήριο είναι 45.000 ευρώ και πιστεύω ότι δεν πρέπει να πέσουμε κάτω από αυτό το ποσό για τη σίτιση των φοιτητών» εξηγεί ο κος Κώστα.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των “αιώνιων” φοιτητών ξεπερνά κατά πολύ τους υπόλοιπους φοιτητές του ΔΠΘ.