GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κ. Δαλάτσης: «Οι Αγροτικές Ενώσεις εξυπηρετούσαν πολιτικά συμφέροντα»

Στη διαπίστωση πως οι ΕΑΣ δια μέσου του τρόπου λειτουργίας τους εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον των αγροτών κατέληξε...

Στη διαπίστωση πως οι ΕΑΣ δια μέσου του τρόπου λειτουργίας τους εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον των αγροτών κατέληξε ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κος Κώστας Δαλάτσης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την Εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος οι Αργοτικές Ενώσεις λειτουργούσαν ψηφοθηρικά, με μερίδιο της ευθύνης να καταλογίζεται φυσικά και στους ίδιους τους αγρότες, που σύμφωνα με τον ίδιο, αποδέχονταν αυτή την κατάσταση. Σχολιάζοντας δε το γεγονός πως 57 ΕΑΣ της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ΕΑΣ Ξάνθης δανειοδοτήθηκαν με πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα δαπανούσαν προς όφελος των αγροτών από την Ε.Ε. και τα οποία δεν έχουν επιστρέψει πίσω, με την Ε.Ε. να τα ζητά πλέον με τόκο, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν γνωίζει που πήγαν τα 6 εκατ. ευρώ με τα οποία δανειοδοτήθηκε η ΕΑΣ Ξάνθης και πως «αυτό το γνωρίζουν αυτοί που διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα».

Η αλλαγή της νοοτροπίας της λειτουργίας των αγροτικών οργανώσεων και η αποδέσμευση του συνεταιρισμού από τις κομματικές αποχρώσεις είναι σύμφωνα με τον κ. Δαλάτση το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες προς όφελος των ιδίων και των καλλιεργιών τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως εάν και θα έπρεπε οι συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών να διεκδικούν καλύτερες τιμές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων προς όφελος πάντα των παραγωγών καθώς αυτό δεν συνέβη στο σύνολο των περιπτώσεων με τους παραγωγούς να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Η εκπαίδευση των νέων αγροτών τόσο όσον αφορά τις νέες καλλιέργιες αλλά και τη χρήση των φυτοφαρμάκων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός νέου συνδικαλιστικού μοντέλου μπορεί σύμφωνα με τον κ. Δαλάτση να αποφέρει πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη για τους αγρότες και προς αυτή την κατεύθυνση ηδη κινείται ο αγροτικός συνεταιρισμός που έχει ιδρυθεί στον δήμο Τοπείρου, μέλος του οποίου είναι και ο ίδιος. Παράλληλα επισημαίνει πως η κάθε περιοχή χρειάζεται δύο με τρεις αγροτικές οργανώσεις που κατά θεματική θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων των παραγωγών, πάντα με κριτήριο το όφελος του αγρότη και όχι την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.