GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατακόρυφη η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

-Μειωμένη στο 80% παρουσιάζεται σε σχέση με πέρσι η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη -Δραματική η κατάσταση των οικοδόμων, δεινοπαθούν ...

-Μειωμένη στο 80% παρουσιάζεται σε σχέση με πέρσι η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη
-Δραματική η κατάσταση των οικοδόμων, δεινοπαθούν οικονομικά καθώς “σβήνει” η ανέγερση νέων οικοδομών! 


Αναμενόμενη και άκρως δικαιολογημένη η κατακόρυφη πτώση που καταγράφεται στην οικοδομική δραστηριότητα κατά μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσο η ύφεση βαθαίνει και η ζήτηση για ανέγερση νέων οικοδομών εκμηδενίζεται. 

Τη στιγμή που δεκάδες νεόδμητες οικοδομές τόσο σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο όσο και σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν εμπορικά ανεκμετάλλευτες, τα τραπεζικά ιδρύματα χορηγούν με το σταγονόμετρο στεγαστικά δάνεια και οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και άκρως διστακτικοί για την αγορά νέας κατοικίας, αξιολογώντας πλήρως την οικονομική ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά.

Χαρακτηριστικό της πτώσης που καταγράφεται στην ανέγερση νέων οικοδομών τα στοιχεία (προσωρινά) που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτά τον Οκτώβριο του 2012 καταγράφηκε μείωση 58,4% στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στην Περιφέρεια ΑΜΘ συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2011. Πιο συγκεκριμένα εκδόθηκαν 58 άδειες τη στιγμή που πέρσι είχαν εκδοθεί 140. Μάλιστα εξ αυτών των αδειών που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 μόλις μια αφορά δημόσια οικοδομική δραστηριότητα ενώ οι υπόλοιπες αφορούν ιδιωτική.

Δραματική είναι και η μείωση που καταγράφεται το χρονικό διάστημα Ιανουάριου του 2011 και Οκτωβρίου του 2012, όπου τον μεν Ιανουάριου εκδόθηκαν 1.418 άδειες αριθμός που μειώνεται κατά 34,8% τον Οκτώβριο του 2012.  Σύμφωνα με τα μητρώα του ΟΑΕΔ η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων ξεπερνά κατά πολύ το 70%, λόγω της δραματικής πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα, ποσοστό που στην πόλη της Ξάνθης αγγίζει το 80%, με το σύνολο των εποχικών εργαζομένων που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο να αναμένουν την καταβολή των εποχικών επιδομάτων, ως μια οικονομική όαση στην έρημο δυσπραγίας που διανύουν ενώ παράλληλα αναζητούν διεξόδους για απασχόληση για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών.