GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σ. Μελισσόπουλος: «Προτεραιότητα η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και η αντιμετώπιση του υποσιτισμού»

-Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή -Στόχος να διδάσκεται η τοπική ιστορία στα σχολεί...

-Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή
-Στόχος να διδάσκεται η τοπική ιστορία στα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ
 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κος Σάββας Μελισσόπουλος το μεσημέρι της Τρίτης στην Κομοτηνή.

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο ίδιος αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που προτίθεται να κατευθυνθεί και στο οποίο ως προτεραιότητες έχουν τεθεί η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, η αντιμετώπιση των κρουσμάτων υποσιτισμού των μαθητών, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ΑΜΘ.  

«Συναισθανόμενος την κρισιμότητα των καιρών και τη βαρύτητα των ευθυνών μου, θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που δόθηκε στο πρόσωπό μου» ανέφερε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλαν για την επιλογή του στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. 

«Βασικές αδιαπραγμάτευτες αρχές θα είναι η διαφάνεια, η ισότητα, η δικαιοκρισία, η ισονομία και η πολυφωνία, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προσωπικές, κομματικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Αν χρειαστεί θα συγκρουστώ με αντιλήψεις και πρακτικές που παραπέμπουν σε κατεστημένα παρελθόντος» ξεκαθάρισε ο ίδιος απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας και καλής θέλησης στους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα κενά εκπαιδευτικών που παρουσιάζονται κατά μήκος της Περιφέρειας και τα οποία αφορούν 22 ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 25 στη Δευτεροβάθμια και 55 στην Ειδική Αγωγή. «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα καλύψουμε, είτε με πιστώσεις που περιμένουμε, είτε αν δεν υπάρξουν πιστώσεις, με ανακατανομή δυνάμεων και προσωπικού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Απαριθμώντας τους άξονες πάνω στους οποίους ο ίδιος σκοπεύει να κινηθεί επισήμανε τα εξής: 
1. Ενιαία αντίληψη για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μην βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους, και να διασφαλίζεται η κινητικότητα και η συνέχεια ανάμεσα στις δύο βαθμίδες.

2. Εισαγωγή και διδασκαλία τοπικής ιστορίας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εγχειρίδια που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το ΔΠΘ, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Δ.Π.Θ., την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με προώθηση μάλιστα της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, διότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν αγώνα και πρέπει να έχουν τη μέγιστη παιδαγωγική και εκπαιδευτική συμπαράστασή μας.

4. Αναζήτηση σε συνδυασμό με παράλληλες ενέργειες του Υπουργείου, με ψυχραιμία και σεβασμό των προσωπικών δεδομένων, χωρίς εντυπωσιασμούς, εναλλακτικών τρόπων επίλυσης του διαφαινόμενου προβλήματος του υποσιτισμού μερίδας μαθητών.

5. Αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας: α) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Υπουργείο προχωρά στην ίδρυση σε κάθε Περιφερειακή Δ/νση παρατηρητηρίου πρόληψης σχολικής βίας και εκφοβισμού όπου θα υπάρχει υπεύθυνος εκπαιδευτικός και θα υλοποιούνται σχετικά προγράμματα και πρόληψης και καταστολής. β) σε συνεργασία με τοπικές δομές, όπως τα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και τα γραφεία διασύνδεσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

6. Προσπάθεια αξιοποίησης, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προγραμμάτων για σχολική στέγη, και ένταξη σχολικών μονάδων σε τέτοια προγράμματα για την ενεργειακή όχι μόνο αναβάθμισή τους, αλλά και αυτοτέλειά τους ει δυνατόν. Ταυτόχρονα, αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων (κτίρια καταργηθέντων σχολικών μονάδων κ.λπ.), για την καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου και εκπαιδευτικού δυναμικού.

7. Διασύνδεση της Περιφερειακής Δ/νσης με το Δ.Π.Θ., για από κοινού εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων.

8. Αξιοποίηση όλων των θεσμών αντισταθμιστικής αγωγής (τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, παράλληλη διδασκαλία, κατ’ οίκον διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη).
foto: Inkomotini