GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πετάμε στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνους τροφίμων κάθε χρόνο

Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής τροφίμων, ήτοι 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων, καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Ο...

Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής τροφίμων, ήτοι 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων, καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Την ίδια στιγμή, υποσιτίζονται περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πρωταθλητές στη σπατάλη τροφίμων, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, στις οποίες ΗΠΑ μόνο το διάστημα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Πρωτοχρονιάς, αγοράστηκαν πέντε εκατομμύρια τόνοι οι οποίοι δε καταναλώθηκαν και κατέληξαν στα σκουπίδια, ενώ μέσα σε ένα έτος καταλήγουν περίπου 34 εκατομμύρια τόνοι φαγητού στα σκουπίδια από τα αμερικανικά νοικοκυριά. Και η Βρετανία σπαταλά μεγάλες ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, με 74 εκατομμύρια κρεατόπιτες να κατέληξαν στα σκουπίδια μετά τα Χριστούγεννα.

Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περισσότεροι από 265 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, οι αγρότες χάνουν το 40% της παραγωγής τους, λόγω της μούχλας, των εντόμων και των καταστροφών, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται για να περισώσουν ό,τι μπορούν, με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι φρούτων, λαχανικών, κρέατος και γάλακτος να καταστρέφονται σύμφωνα με τον FAO.

Συγκρίνοντας μερικά στοιχεία, μπορούμε να κατανοήσουμε το εύρος του ζητήματος, όταν στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας το 30% των τροφίμων που προορίζεται για κατανάλωση χάνεται, ενώ στην Ευρώπη 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο.

Με δεδομένο το πρόβλημα του υποσιτισμού που υπάρχει, θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι απαράδεκτο οι βιομηχανικές χώρες να πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια 222 εκατ. τόνους τροφίμων την ίδια στιγμή που η επιστιστιστική βοήθεια που δίνετια στην υποσαχάρια Αφρική είναι 230 εκατ. τόνοι φαγητού.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών