-«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εκλέγανε βουλευτές και πολιτικούς και δεν λειτουργούσαν προς όφελος των αγροτών» Στο περίμενε για τ...
-«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εκλέγανε βουλευτές και πολιτικούς και δεν λειτουργούσαν προς όφελος των αγροτών»
Στο περίμενε για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις περσινές καταστροφές παραμένουν στο σύνολό τους οι αγρότες της Ξάνθης, παρά την τμηματική καταβολή μέρος αυτών σε μερίδα των τοπικών παραγωγών.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης, κος Κώστας Δαλάτσης, «σπείραμε δεύτερη φορά και δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη τις αποζημιώσεις του 2011», εξηγώντας πως «καταβάλλονται κάποιες αποζημιώσεις αλλά αυτές αφορούν λίγους από εμάς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στην περιοχή του Τοπείρου ακόμη δεν έχουμε συμπληρώσει τις καταστάσεις με τις αποζημιώσεις, οπότε η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά μέχρι την ολοκλήρωσή της».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο παραγωγοί να καλλιεργούν χωράφια ποντάροντας σε φυσικές καταστροφές ώστε μετά να αποζημιωθούν, ο ίδιος επισημαίνει πως αυτό δεν συμβαίνει στην Π.Ε. Ξάνθης. «Τα χωράφια μας τα προσέχουμε σαν παιδία μας, σπέρνουμε όχι για να πάρουμε αποζημιώσεις αλλά για να έχουμε παραγωγή» εξηγεί ο κος Δαλάτσης, προσθέτοντας πως «στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρουμε ένα 20% για τις ζημιές που έχουμε υποστεί. Για εμάς η ουσία είναι στην παραγωγή».
Όπως σημειώνει παράλληλα ο ίδιος οι υποδομές για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών απουσιάζουν και έρχονται πάντα ετεροχρονισμένα και αφού έχουν υποστεί ζημιές οι αγρότες. «Τα αποστραγγιστικά κανάλια ανοίγονται αφού πρώτα γίνονται οι πλημμύρες, γίνονται ζημιές και οι πλημμύρες και μετά ανοίγουν κανάλια. Και αυτό συνέβη και στην περιοχή μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Δαλάτσης, διακρίνοντας παράλληλα “πελατειακές” σχέσεις στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις οποίες ωφελούνται ορισμένοι αγρότες σε βάρος άλλων, φαινόμενο που ο ίδιος εκτιμά πως έχει πλέον ατονήσει.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η καταγγελία του ίδιου για τον ρόλο που διαδραμάτιζαν όλα αυτά τα χρόνια οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, με τον κ. Δαλάτση να σημειώνει πως αυτές λειτουργούσαν προς όφελος πολιτικών συμφερόντων και όχι προς όφελος των αγροτών. «Οι ενώσεις παίζανε κάποιον άλλο ρόλο και όχι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των αγροτών. Μαζί με τα διοικητικά τους συμβούλια και τους παρατρεχάμενούς τους εκλέγουν κάποιους βουλευτές και δεν λειτουργούν προς όφελος των αγροτών, και για αυτό άλλωστε άλλαξε και ο νόμος».
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012