Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα έκλεισε στην Αλεξανδρούπολη το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στ...
Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα έκλεισε στην Αλεξανδρούπολη το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου και είχε ως θέμα την «Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας MIC» (Activation of the Civil Protection Mechanism in EU - Monitoring and Information Centre).
Το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IVC – CIVPRO «Regional Strategies for Disaster Prevention» (Περιφερειακές Στρατηγικές για την Πρόληψη Καταστροφών), στο οποίο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχει ως εταίρος από τα μέσα του έτους 2010 με επικεφαλής εταίρο (LP) τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.)/ Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου άνοιξε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ο οποίος τόνισε τα εξής:
«Επιτρέψτε μου καταρχήν να καλωσορίσω στην Αλεξανδρούπολη και να ευχαριστήσω για την παρουσία τους, τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών που συμμετέχουν ως εταίροι του έργου και σήμερα μας τιμούν με τη παρουσία τους. Παράλληλα, νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη παρουσία αξιόλογων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας καθώς και εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, γινόμαστε όλοι μας θεατές ενός επαναλαμβανόμενου έργου. Όπως τόσες περιοχές ανά την υφήλιο έτσι και η δική μας πλήττεται από σοβαρές φυσικές καταστροφές. Εμείς βέβαια είμαστε αντιμέτωποι κυρίως με δύο μεγάλες απειλές: τη πλημμυροπάθεια της λεκάνης του Έβρου και τις πυρκαγιές του δασικού μας πλούτου, με άμεσες συνέπειες - και από τα δύο αίτια - για τους πολίτες, το περιβάλλον και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Η ανάγκη και η σημασία των μέτρων πρόληψης και εργαλείων άμεσης αντίδρασης διαφάνηκε μόλις ενάμιση χρόνο πριν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε τον Έβρο, μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμεσης αντίδρασης (MIC) και παλαιότερα βέβαια μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνέπειες πλημμυρικών φαινομένων του Έβρου, του μεγαλύτερου ποταμού της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων όπως αυτές που συνέβησαν στη περιοχή μας, δυνατές συνέργειες και εδραιωμένες «συμμαχίες» είναι αυτές που παίζουν τον καταλυτικό ρόλο στην άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και εργαλείων σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αυτές λοιπόν οι ενέργειες αγαπητοί σύνεδροι χτίζονται και εδραιώνονται μέσα από πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών έργων όπως η σημερινή. Αυτό σηματοδοτεί άλλωστε και η παρουσία μου εδώ. Την στήριξη και την προώθηση ανάλογων συνεργειών, αλλά και τη ρεαλιστική κατά το δυνατόν αποτίμηση ενός συλλογικού έργου μεταξύ δώδεκα (12) φορέων από 11 χώρες της ΕΕ.
Το σύνολο των στελεχών του CIVPRO εργάστηκε επί τρία σχεδόν χρόνια μέσα από χιλιάδες ανθρωποώρες έργου για την ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής προσέγγισης για την πρόληψη καταστροφών, προάγοντας πολιτικές με εξατομικευμένα περιφερειακά μοντέλα και επιλέγοντας τις πλέον βέλτιστες πρακτικές.
Ειδικά για χώρες με ιδιαίτερα σύνθετα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά όπως η δική μας ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα των περιφερειακών μας πολιτικών για την πρόληψη καταστροφών αλλά και την άμβλυνση των συνεπειών τους είναι αυτή η οποία αναμένεται να εδραιώσει τα επόμενα χρόνια την άρρηκτη σχέση μεταξύ της πρόληψης των καταστροφών και τη διαχείρισης των καθαυτών κρίσεων σε πραγματικό χρόνο.
Κυρίες και Κύριοι, πριν ακριβώς ένα χρόνο (20/12/2011), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανοικτά την λεγόμενη «αναθεώρηση» των κανονισμών και της εθνικής νομοθεσίας (η οποία διέπει ζητήματα Πολιτικής Προστασίας) κατά περίπτωση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια ενιαία, πιο αποτελεσματική, αποδοτικότερη και πιο συνεπή διαχείριση των καταστροφών. Αυτό κατά τη προσωπική μου άποψη σηματοδοτεί την απαρχή μια νέας εποχής για την Ε.Ε. για την προστασία και την ασφάλεια του Ευρωπαίου Πολίτη οδηγώντας σταδιακά σε μια ενιαία πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών.
Προτείνεται επίσης η υιοθέτηση απλούστερων και πιο ευέλικτων σχεδίων αντίδρασης, τα οποία θα δύναται να εφαρμοστούν όχι μόνο από τις Εθνικές και τις Περιφερειακές αρχές αλλά ακόμη και από οργανωμένες κοινωνικές ομάδες καθώς και τον γενικό πληθυσμό. Η εν λόγω πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση έχει σαφείς αναφορές σε εκείνες τις περιφερειακές αρχές που συμμετέχουν ενεργά σε διασυνοριακές συνεργασίες και οι οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τη νέα αυτή φιλοσοφία σε διασυνοριακές καταστροφές συνεργαζόμενες με άλλα κράτη-μέλη ή τρίτα κράτη.
Ουσιαστικά φωτογραφίζει Περιφέρειες όπως η δική μας η οποία συνορεύει με ένα κράτος-μέλος και ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος ενώ έχει δέκα τον αριθμό μεγάλα έργα διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα τους δύο στο αντικείμενο της πολιτικής προστασίας.
Η προσπάθεια όλων των φορέων που συμμετείχαν στο CIVPRO, αποτέλεσε την επιτομή της «συνέργειας» μεταξύ τόσο μακρινών μεταξύ τους περιοχών με πληθώρα προβλημάτων με μία κοινή όμως πρόκληση. Την ανάγκη για εξωστρέφεια και την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων ώστε η πρόκληση να καταστεί ευκαιρία και η ευκαιρία να μετουσιωθεί σε γνώση και επάρκεια.
Μέσα από τις επισκέψεις πεδίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έργου πολλά στελέχη μας μοιράστηκαν γνώση και εμπειρίες σχετικά με τη χαρτογράφηση των κινδύνων, με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, με προτάσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αλλά και των κέντρων λήψης αποφάσεων. Αυτή η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την πρακτική κατάρτιση των ειδικών μας, οι οποίοι είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ατύχημα ή καταστροφή.
Πριν από περίπου μισό χρόνο στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρέλαβε ειδικό βραβείο - μετά από ανοικτή ψηφοφορία για την επιλογή των καλύτερων πρακτικών στο τομέα πρόληψης των καταστροφών - χάρη στις συνεχείς πρωτοβουλίες της τα τελευταία χρόνια για διοργάνωση Διεθνών Ασκήσεων και αδιάλειπτης συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με θέμα την πολιτική προστασία.
Αυτό ήταν πολύ σημαντικό όχι μόνο για το έργο που επιτελέστηκε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας απέναντι στο πολίτη της Περιφέρειας, αλλά και ως επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλονται διαμέσου της συνεργασίας του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας μας με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας.
Κυρίες και Κύριοι, κλείνοντας δεν θα πρέπει να παραβλέψω να αναφέρω και τα πρακτικά αποτελέσματα - πέραν του επιστημονικού έργου που παράγονται μέσα από τέτοια έργα. Δεν θα πρέπει να παραβλέψω λοιπόν να αναφέρω την παράδοση στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας: τριών (3) τετρακίνητων οχημάτων με δυνατότητα πυρόσβεσης, την εγκατάσταση συστήματος συλλογής δεδομένων και δέκα (10) μετεωρολογικών σταθμών στο προστατευόμενο Δάσος της Ξάνθης, την εγκατάσταση καμερών επόπτευσης στο Παρθένο Δάσος της Δαδιάς, την αγορά πλήρους και υπερσύγχρονου εξοπλισμού όπως υπολογιστές ειδικών προδιαγραφών, laptops, projectors, απεικόνισης, GIS, GPS και τόσων άλλων απαραίτητων - για κάθε επιχείρηση - μέσων.
Όλα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση του πολίτη, χάρη στην προσπάθεια στελεχών της περιφέρειας για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων. Στελέχη τα οποία αρνούνται να εγκλωβιστούν στη μιζέρια και κατήφεια των καιρών. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε τη παρούσα στιγμή και τις συνέπειες της σημερινής κρίσης, της έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να κρατήσουμε αυτό το μήνυμα. Σκληρή δουλειά, Χτίσιμο Συνεργειών και Εξωστρέφεια ώστε να προάγονται καινοτόμες λύσεις.
Εύχομαι, ατενίζοντας την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, να καταβληθούν οι απαραίτητες και αμοιβαίες προσπάθειες αξιοποίησης της παρακαταθήκης που μένει από το CIVPRO μέσα από κάποιο πρόγραμμα κεφαλαιοποίησης όπως ονομάζονται οι σχετικές πρωτοβουλίες».
Με το πέρας της ομιλίας του Περιφερειάρχη, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας - Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη – κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου και τόνισε τη σημασία της ανάδειξης βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των στελεχών διεθνώς.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι η Γ.Γ.Π.Π. ήταν η πρώτη κεντρική υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και η πρώτη εθνική αρχή πανευρωπαϊκά στην ιστορία του θεσμού που έχει ποτέ τεθεί επικεφαλής εταίρος σε έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας και έμελε αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία να εδραιώσει αυτή τη σχέση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνεργασία η οποία έμελε να παίξει καταλυτικό ρόλο στις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η Περιφέρεια.
Πέραν τούτου ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε το σημαντικότερο αποτέλεσμα του έργου, δηλαδή τη δημιουργία πλάνου πρόληψης καταστροφών το οποίο αυτομάτως καθιστά επιλέξιμο έκαστο εκ των εταίρων του έργου, σε οιαδήποτε υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στη 5η θεματική προτεραιότητα κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, γεγονός που καθιστά την Περιφέρεια ΑΜΘ την πρώτη Περιφέρεια ανά την Ελλάδα με αντίστοιχη «επάρκεια».
Κλείνοντας ανέφερε ότι στο Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα παραδόθηκε το σύνολο του σημαντικότατου τεχνικού παραδοτέου στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αξιοποιηθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κος Γενικός Γραμματέας, αυτό το παραδοτέο δεν θα μείνει στα συρτάρια.
Χαιρετισμό και τοποθέτηση επί της θεματολογίας του Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποίησε και ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Αντώνης Βαμβακερός. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κάλλι Σαίνη, Εθνική Εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας – MIC, και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του CIVPRO, κάνοντας μνεία τόσο στην εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των φορέων όσο και την ουσιαστική παρακαταθήκη του έργου.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΠΑΜ-Θ Κωσταντίνο Κατσιμίγα, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κωσταντίνο Χουβαρδά, τον Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Αρσενίου. Εισηγήσεις επίσης πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου πάνω σε θέματα ου τεχνικού παραδοτέου και των συνιστωσών του έργου CIVPRO.
Την επομένη του Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδική προσομοίωση με τη συμμετοχή μόνο των φορέων και σωμάτων τα οποία συμμετέχουν στο περιφερειακό συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας.
Η κλειστή προσομοίωση πάνω σε σενάριο καταστροφής στον Έβρο από φωτιά είναι η πρώτη σχετική προσομοίωση πραγματοποιούμενη στο πλαίσιο διαπεριφερειακού προγράμματος με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων και στελεχών και στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία.
Παρόντες στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου CIVPRO μεταξύ άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γεώργιος Ούστογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού Κωσταντίνος Παπακοσμάς.
ΤΡΙΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012