«Εγώ θα προχωρήσω στη διεξαγωγή συνεδρίου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου με εκείνους που συμφωνούν. Εκείνοι που διαφωνούν ...
«Εγώ θα προχωρήσω στη διεξαγωγή συνεδρίου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου με εκείνους που συμφωνούν. Εκείνοι που διαφωνούν ας κάνουν ότι τους φωτίσει ο Θεός. Εγώ δεν διαγράφω κανέναν».
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε η «zougla.gr» λίγα λεπτά μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Είχε προηγηθεί η φήμη περί επικείμενης διάσπασης. Μία φήμη η οποία ανέβασε τους τόνους τόσο στην έδρα του κόμματος στη Συγγρού, όσο και στο Περιστύλιο της Βουλής.
«Δεν ξέρω τι ακριβώς θα γίνει. Πρώτη φορά βλέπω πρόεδρο κόμματος να συγκαλεί κοινοβουλευτική ομάδα και να είναι ο πρώτος που αποχωρεί από την συνεδρίαση», ακούστηκε να μονολογεί ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος άλλωστε φέρεται να είναι και η αιτία (μαζί με τον Χρήστο Ζώη) αυτής της «φουρτούνας» στα νερά του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ ορισμένων πεπειραμένων βουλευτών και του Προέδρου έχει αρχίζει εδώ και καιρό. Το προοίμιο αυτής της κρίσης ολοκληρώνεται τον μήνα Αύγουστο με την απομάκρυνση από την θέση του Γραμματέα του Ζώη Κολιού.
Ο Κώστας Μαρκόπουλος φέρεται από τους άσπονδους φίλους του εντός του κομματικού μηχανισμού, να πρωτοστάτησε σε αυτήν την «έξωση» η οποία μάλιστα συνετελέσθη μέσα σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης.
Η δεύτερη φάση της σύγκρουσης κυοφορείται εδώ και εβδομάδες. Από την μία οι λεγόμενοι «βετεράνοι», δηλαδή οι Μαρκόπουλος και Ζώης και από την άλλη το αποκαλούμενο νέο αίμα, τουτέστιν ο κ. Κώστας Γιοβανόπουλος από την Βέροια και ο κ. Γιώργος Νταβρής από την Αχαΐα. Οι πρώτοι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα ήθελαν να εντάξουν στο κόμμα τον Νίκο Νικολόπουλο, τον ανεξάρτητο βουλευτή που άφησε νωρίς την Νέα Δημοκρατία. Οι άλλοι αντιδρούν σθεναρώς και θυμίζουν πως οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν μέσα σε ένα κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των νεοδημοκρατών υποψηφίων και εκείνων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με βασικό θέμα σύγκρουσης το Μνημόνιο.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος του κ. Πάνου Καμμένου, ο κ. Νταβρής δεν θα μπορούσε να ανεχθεί έναν αξιόλογο και κατά τεκμήριο εξαιρετικά ισχυρό εσωκομματικό αντίπαλο για την έδρα στην Αχαΐα.
Ο Νίκος Νικολόπουλος όπως και να γίνει διαθέτει έναν ισχυρότατο μηχανισμό στον Νομό.
Η υπόθεση «ενσωμάτωσης του Νίκου Νικολόπουλου» ωστόσο δεν είναι παρά η αφορμή. Τα βαθύτερα αίτια της εσωκομματικής διαμάχης έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις επιλογές (στρατηγικές και τακτικής) του προέδρου.
Δεν είναι ωστόσο λίγοι οι παρατηρητές στη Βουλή που θεωρούν (ορισμένοι το έχουν για δεδομένο) πως υπάρχουν υπόγειες συζητήσεις και ζυμώσεις μεταξύ της Άνω Συγγρού (Νέα Δημοκρατία) και της Μέσης Συγγρού (Ανεξάρτητοι Έλληνες) σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών. Τέτοιες αιχμές που αφορούν κυρίως τους κ.κ. Μαρκόπουλο και Ζώη, αφήνουν ηγετικά κομματικά στελέχη και άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πάνο Καμμένο.
Το χρονικό της σύγκρουσης στην κοινοβουλευτική ομάδα
Ο Παναγιώτης Καμμένος τελείωσε την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα άκουσε και λίγο τον Κώστα Μαρκόπουλο αλλά στη συνέχεια σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την πόρτα εξόδου.
Δεν πρόλαβε όμως να την ανοίξει, καθώς οι μουρμούρες στα γραφεία της Συγγρού μετατράπηκαν αστραπιαία σε φωνές διαμαρτυρίας.
«Καλά δεν θα ακούσεις τους βουλευτές σου; Σηκώνεσαι και φεύγεις;» αναρωτήθηκαν κάποιοι με έκπληξη.
«Τα ελέγχω όλα εγώ, δεν έχω να αποφασίσω τίποτα» είπε ο Πάνος Καμμένος, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Η αδρεναλίνη είχε ανέβει επικίνδυνα στη Συγγρού όταν το λόγο πήρε ο Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος προσπάθησε να θέσει μια σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο.
«Έμαθα από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος ότι θα ζητήσεις την παραίτηση των βουλευτών για να πάμε σε εκλογές. Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό θέμα να το μαθαίνουμε εμείς από τις εφημερίδες; Μιλάς για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα και δεν μπορούμε να το λέμε έτσι. Κάποτε είπες θα αλλάξουμε το νόμισμα. Αυτή η πολιτική πρόεδρε μας οδηγεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι η πορεία μας; Ποιο είναι το ιδεολογικοπολιτικό μας στίγμα; Με τον Νίκο Νικολόπουλο τι θα κάνουμε; Τον άνθρωπο τον διέγραψαν από τη Νέα Δημοκρατία. Τον σκοτώνεις και εσύ; Επειδή ο Νταβρής δεν τον θέλει. Εμένα ο Γιώργος Νταβρής με διέγραψε από το σπίτι του» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ο Κώστας Μαρκόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος πήγε να κινηθεί και ο Χρήστος Ζώης αλλά πριν προλάβει να πει δυο λέξεις ο Πάνος Καμμένος είχε ήδη φτάσει στην πόρτα.
«Μα είναι δυνατόν να συγκαλείς την κοινοβουλευτική ομάδα, να σηκώνεσαι να φεύγεις και μετά να την καλείς ξανά;» είπε ένα στέλεχος του κόμματος για τον Πάνο Καμμένο.
«Εμείς προχωράμε, όποιος θέλει μένει και όποιος δεν θέλει φεύγει. Άλλωστε κάποιοι είναι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με το ‘διπλανό κτήριο’» σχολίασε στη zougla.gr ο Πάνος Καμμένος.
«Έχω την αίσθηση ότι ο πρόεδρος επιδιώκει την εσωτερική διάσπαση του κόμματος, είναι ο ίδιος που μας οδηγεί στη διάλυση» απαντά ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος προτίμησε τα γραφεία της Βουλής από τον χώρο που συνεδριάζει ξανά η κοινοβουλευτική ομάδα.
«Εμείς προχωράμε» λέει ο Καμμένος, αλλά από τη Συγγρού έλειπαν ο Χρήστος Ζώης, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, ο Γιάννης Κουράκος και ο Μιχάλης Γιαννάκης.
Xωρίς αποφάσεις η έκτακτη συνεδρίαση
Εκτάκτως, και μετά από απαίτηση βουλευτών του Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συγκλήθηκε το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση, αλλά θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση την Πέμπτη.
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της ΚΟ με τη Διοικούσα Επιτροπή, η οποία κατέληξε με εσωκομματικές αιχμές στελεχών κατά του Π.Καμμένου.
Στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ με τη Διοικούσα Επιτροπή, ο κ. Καμμένος εξήγγειλε το ιδρυτικό συνέδριο στις 27-29 Απριλίου.
Εξήγησε ότι δεν έγινε νωρίτερα εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού, που «μας έχουν κάνει οι σημερινοί συγκυβερνώντες, απαγορεύοντας ουσιαστικά να εφαρμοστεί η συνταγματική διάταξη που ορίζει την ποσόστωση που θα πρέπει τα κόμματα να παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι απαγόρευσε μέχρι σήμερα να γίνει το Συνέδριο».
Το συνέδριο θα εκλέξει πρόεδρο και γενικό γραμματέα.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το κόμμα του έχει δικαιωθεί πλήρως σε όλες του τις θέσεις και τόνισε ότι: «η διαγραφή του επονείδιστου και επαχθούς χρέους, είναι μια πολιτική την οποία σιγά-σιγά τη δέχονται οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε Πολιτική Άνοιξη, ενώ, όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ένα ΚΟΔΗΣΟ. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι τις επόμενες εκλογές το πιο πιθανό είναι να μην εκπροσωπείται στη Βουλή».
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «το ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρό του τον κ. Βενιζέλο έχουν δημιουργήσει πλέον μια ομάδα συγκυβέρνησης μαζί με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ και έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτές οι πολιτικές που υπηρετούν, οι πολιτικές των μνημονίων, είναι πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά».
Τέλος ο κ. Καμμένος απηύθυνε πρόσκληση σε μια πανστρατιά «όλες τις πολιτικές δυνάμεις από όπου κι αν προέρχονται, οι οποίες θα συμφωνήσουν στην καταγγελία των μνημονίων, στη διαγραφή του χρέους προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια δημιουργία πλειοψηφίας, έστω και μέσα σε αυτή τη Βουλή».
ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012