GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αρον άρον οι μειώσεις σε συντάξεις - επιδόματα!

Μειώσεις στις συντάξεις από 5% έως 20%, αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων και μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στ...

Μειώσεις στις συντάξεις από 5% έως 20%, αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων και μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της εισφοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Εργασίας. Τα τέσσερα μέτρα για τις συντάξεις και την εφαρμογή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα:
1. Καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με προεκτύπωση στο έντυπο υποβολής της δήλωσης, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι η φοροδιαφυγή από την αποφυγή της δήλωσης των συντάξεων υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η «ενιαία αρχή πληρωμών των συντάξεων», όπου θα υπάρξει καταγραφή του «προφίλ του συνταξιούχου» και κάθε Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Τα στοιχεία θα συλλεχθούν από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι δειγματοληπτικές απογραφές του υπουργείου Εργασίας έχουν εντοπίσει ότι ένας στους τρεις συνταξιούχος δεν έχει ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, ενώ μόνο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουν εντοπισθεί περί τις 3.000 συνταξιούχοι χωρίς ΑΦΜ.

Η Αριάδνη
2. Από 1.1.2013 θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα «Αριάδνη», το οποίο προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης των μεταβολών στη ζωή των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων (θάνατος, γάμος, διαζύγιο). Ειδικότερα από την 1.1.2013 οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα, ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη της πράξης θα ενημερώνει ηλεκτρονικά το κεντρικό σύστημα των συμβολαιογράφων για τις μεταβολές και στη συνέχει ο διαχειριστής του συστήματος θα αποστέλλει -επίσης ηλεκτρονικά- τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των Ταμείων), στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Οπως διευκρινίστηκε, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν μόνο το κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης που θα είναι προαπαιτούμενη για την έκδοση της άδειας ταφής. Οι πράξεις πιστοποίησης γάμου και διαζυγίου θα επιβαρύνουν τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Οικογενειακό επίδομα
3. Οσες οικογένειες βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας θα λαμβάνουν εφεξής ολόκληρο το οικογενειακό επίδομα. Το νέο μνημόνιο προβλέπει την καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να χορηγούνται τα «ψαλιδισμένα» οικογενειακά επιδόματα σε όσους προστατεύουν ένα, δυο, τρία, τέσσερα ή και παραπάνω τέκνα σε αντικατάσταση όλων των άλλων επιδομάτων. Σημειώνεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται σε συνδυασμό με τον αριθμό των παιδιών αλλά και για πρώτη φορά με τον αριθμό των γονέων (υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις μονογενεϊκές οικογένειες) είναι αρκετά χαμηλά και πολύ είναι αυτοί που είτε δεν θα λάβουν το νέο επίδομα για τα τέκνα που προστατεύουν είτε θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τα ισχύοντα μετά και την επικείμενη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά. Για να υπολογίσει κανείς το ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχει προκειμένου να είναι μέσα στα εισοδηματικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξής μαθηματική πράξη. Να διαιρέσει το ετήσιο εισόδημά του με συντελεστή 1,16, αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα προστατευόμενο τέκνο, με συντελεστή 1,5, αν πρόκειται για οικογένεια (δύο γονείς) με ένα παιδί, με συντελεστή 1,66 αν πρόκειται για οικογένεια με δυο παιδιά, με συντελεστή 1,83 αν πρόκειται για οικογένεια με τρία παιδιά και με συντελεστή 2 αν πρόκειται για οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Από τη πηλίκο της συγκεκριμένης πράξης θα διαπιστώσει αν εντάσσεται στα εισοδηματικά κριτήρια που πρόκειται να θεσπιστούν και τι ύψος επιδόματος θα λάβει.

Για παράδειγμα, οικογένεια με ένα παιδί για να λάβει ολόκληρο το ετήσιο επίδομα των 480 ευρώ (40 ευρώ Χ 12 μήνες) θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 7.000 ευρώ. Αν το εισόδημα της εν λόγω οικογένειας είναι από 7.000 ευρώ έως 14.000 ευρώ τότε θα λάβει τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) και αν το ετήσιο εισόδημα είναι από 18.001 έως 27.000 ευρώ τότε το επίδομα θα περιοριστεί στο 1/3, δηλαδή στα 160 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την εφαρμογή του αυξημένου αφορολογήτου για ένα προστατευόμενο τέκνο το ετήσιο όφελος για την ίδια οικογένεια είναι 200 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.

Καθιερώνεται νέα κλίμακα περικοπών
4. Μέσω των νέων μειώσεων (οι οποίες θα επιβάλλονται στα ποσά που απομένουν μετά τις γνωστές παρακρατήσεις) οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον δύο συντάξεις τον επόμενο χρόνο.

Ετσι με το νέο μνημόνιο προβλέπεται ότι από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως εξής: Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και πάνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Οι συντάξεις αναπήρων, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, εξαιρούνται από τις περικοπές. Ως ισοδύναμο μέτρο αποφασίστηκε η περικοπή κατά 20% στις συντάξεις εκείνων που παίρνουν σύνταξη πάνω από 3.000 ευρώ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012