-Τριμελής επιτροπή εξετάζει το εάν θα τοποθετηθεί στη λίστα με τους δημάρχους της πόλης… Στη συλλογή αρχειακού υλικού και στοιχείων ...
-Τριμελής επιτροπή εξετάζει το εάν θα τοποθετηθεί στη λίστα με τους δημάρχους της πόλης…
Στη συλλογή αρχειακού υλικού και στοιχείων με τα οποία θα εξεταστεί ενδελεχώς και επισταμένως το εάν συντρέχουν οι λόγοι για την αναγραφή του Θεόφιλου Παπαδόπουλο στη λίστα με τους δημάρχους της Ξάνθης ανέλαβε τριμελής επιτροπή που ορίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης το δημοτικό συμβούλιο του δήμου αποφάσισε να εξετάσει το κατά πόσο τεκμηριώνεται ιστορικά η αναγραφή του Θεόφιλου Παπαδόπουλο στη μαρμάρινη πλάκα με τους δημάρχους της Ξάνθης.
Η επιτροπή που όρισε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αποτελείται από τον επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κο Νίκο Ανταμπούφη, τον αντιδήμαρχο επί των οικονομικών του δήμου κο Δημήτρη Μπένη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου κο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει την έρευνά τους χωρίς να έχουν θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.
Το πόρισμα της επιτροπής θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο για την έκβαση της υπόθεσης.
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος (1913-1978) αναδείχτηκε Δήμαρχος Ξάνθης αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης (προτάθηκε από το ΕΑΜ) και διετέλεσε δήμαρχος μέχρι τον Μάρτιο του 1945. Ο λόγος για τον οποίο δεν αναγράφεται στη λίστα των δημάρχων σχετίζεται με τις αμφιβολίες που υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο της επιλογής τους καθώς και τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης.
Στην επιστολή που κατέθεσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης αναφέρονται τα εξής:
«Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να κάνουμε επίσημα γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, ήρθε πλέον η ώρα να αποκατασταθεί η Ιστορική αλήθεια και να αποδοθούν από τις αρχές της πόλης οι οφειλόμενες τιμές στο πρόσωπο του Θεόφιλου Παπαδόπουλου.
Στην επιστολή που κατέθεσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης αναφέρονται τα εξής:
«Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να κάνουμε επίσημα γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, ήρθε πλέον η ώρα να αποκατασταθεί η Ιστορική αλήθεια και να αποδοθούν από τις αρχές της πόλης οι οφειλόμενες τιμές στο πρόσωπο του Θεόφιλου Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με όλους τους ερευνητές της περιόδου της ταραγμένης δεκαετίας 1940-50, η Ιστορία της πόλης δεν σταμάτησε στο 1936 και, ως διά μαγείας συνεχίστηκε, την 8η Μαρτίου 1945, όπου επανήλθε με νόμο στα δημαρχιακά του καθήκοντα, ο προπολεμικός Δήμαρχος Πυγμαλίων Χρηστίδης.!
Η Ιστορία της πόλης συνεχίστηκε και στην περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής και μετά την απελευθέρωσή της. Ως γνωστόν, η πόλη παραδόθηκε από τους Βούλγαρους, που είχαν εν τω μεταξύ συμμαχήσει με τον Ρωσικό Κόκκινο Στρατό, στις δυνάμεις του 81ου Συντάγματος της 7ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στις 11/9/1944. Την επομένη 12/9/1944, ο λαός της Ξάνθης εξέλεξε Δήμαρχο της πόλης με συντριπτικό ποσοστό (94%) τον προτεινόμενο από το ΕΑΜ Θεόφιλο Παπαδόπουλο, γεωπόνο από την Ξάνθη με σημαντική αντιστασιακή δράση. Ταυτόχρονα, εξέλεξαν τον πρώτο αιρετό Νομάρχη της χώρας, επίσης προτεινόμενο από το ΕΑΜ, Δικηγόρο-Συμβολαιογράφο Ξάνθης, (Λάκη) Μιχαήλ Παπαπέτρου.
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος, παρέμεινε στη Δημαρχία της Ξάνθης από τις 12/9/1944 μέχρι τις 7/3/1945 και, παρέδωσε την πόλη στις αρχές, όπως ορίζονταν από τη συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παπαδόπουλος παρουσίασε σπουδαίο έργο, που μνημονεύεται από πολλούς ερευνητές και ιδίως από τον συμπολίτη μας ιστοριοδίφη κ. Θωμά Εξάρχου. Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι, για τους γνωστούς μετεμφυλιακούς λόγους το όνομα του Θ. Παπαδόπουλου απουσιάζει από την επιγραφή που κοσμεί το Δημαρχείο της Ξάνθης με τους διατελέσαντες Δημάρχους.
Θεωρούμε, πως είναι καθήκον του ΔΣ, να αποκαταστήσει την ιστορική ανακρίβεια και να αποδώσει τον οφειλόμενο μετά θάνατο ηθικό φόρο τιμής στο Θεόφιλο Παπαδόπουλο, αναγράφοντας το όνομά του, στους διατελέσαντες δημάρχους Ξάνθης. Επιπλέον, θα μπορούσε να αποδοθεί στο Δήμαρχο Θεόφιλο Παπαδόπουλο και στο Νομάρχη Μ.Παπαπέτρου το όνομά τους τιμητικά σε δρόμο της πόλης και, να οργανωθεί μία τελετή τιμής με την οικογένειά τους αποδίδοντας σχετική πλακέτα».