-Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας για την υπόθεση των 22 παιδιών στον Εχίνο Ξάνθης -Ενημερωμένοι...
-Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας για την υπόθεση των 22 παιδιών στον Εχίνο Ξάνθης
-Ενημερωμένοι για τη νομοθεσία Σχολεία και Σύλλογοι Γονέων
Σε μείζον πολιτικό θέμα τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση με την μη εγγραφή 22 παιδιών στο δημοτικό σχολείο του Εχίνου λόγω της μη φοίτησής τους σε δημόσιο νηπιαγωγείο, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Μετά και τις θέσεις που επισήμως εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μύκης με ψήφισμά τους, η εισαγγελία Ξάνθης κάλεσε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης να καταθέσει για την υπόθεση, καθώς υπήρχε μνεία στο ως άνω ψήφισμα σε “παράνομες” αποφάσεις της εν λόγω Δ/νσης.
«Όλοι τους ήταν ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία, η οποία ορίζει ως υποχρεωτική τη φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία για την εγγραφή ενός παιδιού στην Α΄ Τάξη δημοτικού. Εμείς έχουμε ενημερώσει τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και φυσικά ενημερωμένη είναι και η τοπική κοινωνία από την αρχή της εφαρμογής του νόμου πριν από τέσσερις εκπαιδευτικές περιόδους.» επισήμανε ο κος Σάββας Μελισσόπουλος διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κληθείς να τοποθετηθεί για τις νέες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.
Ο ίδιος εκτιμά ότι άμεσα θα βρεθεί λύση στο θέμα, εξηγώντας πως από την πλευρά του το αντιμετωπίζει καθαρά εκπαιδευτικά χωρίς να μπαίνει στην πολιτική του διάσταση, την οποία έχει “πάρει” μετά τις πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες προσπάθησαν και εν μέρει πέτυχαν να διεθνοποιήσουν αφού πρώτα τεχνηέντως μεθόδευσαν την κορύφωσή του προβλήματος.
«Δεν είναι καθόλου τιμητικό το ψήφισμα αυτό του δημοτικού συμβουλίου για εμάς και για αυτό μας κάλεσε και η εισαγγελέας να καταθέσουμε τις θέσεις μας και το κάναμε αυτό γραπτώς» σημειώνει ο κος Μελισσόπουλος για να προσθέσει πως «είμαι πιστός υποστηρικτής της εφαρμογής του νόμου χωρίς παρεκκλίσεις, απλώς μερικές φορές η εφαρμογή του, όταν πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, πρέπει να γίνεται με έναν πιο ήπιο τρόπο. Εμείς κάνουμε ότι ορίζει ο νόμος για το συγκεκριμένο θέμα και πιστεύω ότι άμεσα θα δοθεί λύση σε αυτό».
Ωστόσο είναι γεγονός πως η εφαρμογή του νόμου περί επιμήκυνσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση της προσχολικής αγωγής σε αυτή έχει ψηφιστεί από την σχολική περίοδο 2009-10, και ως εκ τούτου το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής έχει παρέλθει προ πολλού. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, μιας και η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελίας, διερευνάται ο ρόλος και η λειτουργία των παρανηπιαγωγείων που λειτουργούν στα ορεινά της περιοχής, και στα οποία παρανηπιαγωγεία (ισλαμικού Θεοκρατικού προσανατολισμού), μερικοί γονείς επιλέγουν στα στέλνουν τα παιδία τους.
Εντύπωση προκαλούν τόσο η στάση που διατηρεί για το θέμα ο δήμαρχος Μύκης κος Τσουκάλ, όσο και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κος Μάντατζη Τσετίν οι οποίοι παρουσιάζονται ως κατήγοροι της ελληνικής πολιτείας για την εφαρμογή της νομοθεσίας, προτάσσοντας τα “αθώα παιδία”, όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε δηλώσεις και δελτία τύπου τους, και θεωρώντας πως πρέπει να δοθεί λύση ενώ παράλληλα τάσσονται υπέρ της δημιουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή. Άλλωστε αυτό ήταν εξαρχής το αίτημα και το δικαιολογητικό των γονέων που επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδία τους σε δημόσια νηπιαγωγεία ακολουθώντας τις επιταγές ακραίων κύκλων της μειονότητας, δημιουργώντας παράλληλα “το πρόβλημα” που έχει σήμερα ανακύψει και το οποίο κρατάει εδώ και δύο μήνες 22 μαθητές μακριά από τις σχολικές αίθουσες.
Υπενθυμίζεται πως ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης πέρασε από πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε την απομάκρυνση και αντικατάστασή του, καθώς ο ίδιος “επέτρεψε” στα ως αν παιδία να παρακολουθούν μαθήματα χωρίς να είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει τετελεσμένα στον νέο θεσμό της προσχολικής εκπαίδευσης με την προσπάθεια, παράλληλα, εκμετάλευσής του σε επίπεδο “παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Πολιτεία σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας για την επίτευξη των πολιτικών στόχων τους, γονείς και πάνω από όλα παιδιά προσχολικής ηλικίας.