GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πέτρινα χρόνια για την αγορά εργασίας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ολόκληρες οικογένειες αδυνατούν να βρουν έστω ένα μεροκάματο, ο όρος «νέοι» τείνει να γίνει ταυτόσημος με τον όρο «άνεργοι», με αποτέλεσ...

Ολόκληρες οικογένειες αδυνατούν να βρουν έστω ένα μεροκάματο, ο όρος «νέοι» τείνει να γίνει ταυτόσημος με τον όρο «άνεργοι», με αποτέλεσμα πλέον όλο και περισσότεροι να στρέφουν το βλέμμα προς τις αγορές εργασίας του εξωτερικού, η ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει καθεστώς, η υπογραφή ατομικών συμβάσεων καλπάζει, ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης. Από την άλλη, η απουσία ικανού πολιτικού σχεδίου ανάσχεσης της δεινής κατάστασης στο χώρο της εργασίας οδηγεί στην απογοήτευση και την απελπισία.

Σε όλους τους νομούς περιμένουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να «ανασάνουν» και το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται εκ νέου είναι η ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η καταγραφή της κατάστασης ανά Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα.

Δράμα
Δύο μεγάλες επιχειρήσεις όλες και όλες, η Νεογάλ και η Reycap, λειτουργούν στη Δράμα, απασχολώντας πάνω από 100 άτομα η καθεμία. Η ανεργία ξεπερνά το 35%. Το 90% των εργαζομένων απασχολούνταν στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλέον σβήσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Σαβρίδη αυθημερόν έρχονται αλλοδαποί από τη Βουλγαρία και απασχολούνται το καλοκαίρι στα χωράφια και το χειμώνα σε μερεμέτια. Παίρνουν 10-15 ευρώ μεροκάματο χωρίς ένσημο και αργά το βράδυ φεύγουν. Η επιθεώρηση εργασίας δέχεται καθημερινά αιτήσεις για πάνω από δέκα ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 25%.

Καβάλα
Καλύτερη φαίνεται η κατάσταση στην Καβάλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μακεδονία, αν και η ανεργία διπλασιάστηκε το τελευταίο χρόνο, αγγίζοντας το 30%. Περισσότερες από 40 μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν φέτος, ενώ οι μεγαλύτερες μείωσαν το προσωπικό κατά 20%. Αρκετοί νέοι έχουν ήδη βρει δουλειά στην Αυστραλία. «Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να μην προχωρήσουν οι ατομικές συμβάσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα που αυτήν την εποχή απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι», τονίζει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αγαθή Βαξεβάνη.

Ξάνθη
Καλπάζει η ανεργία στην Ξάνθη, ξεπερνώντας φέτος το 25%. Τον Δεκέμβριο του 2009 η περιοχή αριθμούσε 4.000 ανέργους, φέτος ο αριθμός έφτασε επίσημα τους 15.000. Πέντε χιλιάδες εν ενεργεία εγγεγραμμένους οικοδόμους είχε το σωματείο της περιοχής. Σήμερα απασχολείται μόλις το 10%. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν κλείσει 4-5 επιχειρήσεις όπου εργάζονταν πάνω από 100-150 άτομα, όπως η Χαρτοποιία Diana και ένα παράρτημα της Intracom. Αλλά και η ΕΒΖ παλιότερα απασχολούσε 400 ανθρώπους, σήμερα μόλις 25-30 άτομα. Μόνο για τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται ότι οι απολύσεις επιχειρήσεων ξεπέρασαν κατά πολύ τις 1.000. Στο χώρο των ατομικών συμβάσεων γίνεται χαμός όπως λέει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Αγγελος Μπεμπεκίδης. Καλύπτουν πλέον το 40% του εργατικού δυναμικού. Η μαύρη εργασία αγγίζει το 30%.

Κομοτηνή
«Ηρθε το τέλος της εργασίας στην Κομοτηνή», λέει αφοπλιστικά ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Παντελής Μαγιαλός. Φέτος η ανεργία φθάνει το 39%, ενώ πέρσι ήταν στο 25-26%. Πολλοί είναι απλήρωτοι από 2 εώς 8 μήνες ενώ άλλοι περιμένουν να πληρωθούν μέχρι και 18 μήνες. Τα εργοστάσια που έχουν μείνει δεν ξεπερνούν τα δέκα και το μόνιμο μοτίβο των εργοδοτών είναι «αν έχει δουλειά θα σας φωνάξουμε».

Αλεξανδρούπολη
Η ανεργία στην Αλεξανδρούπολη αγγίζει το 24,6% επίσημα, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πάνω από το 30% διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Απόστολος Γκικούδης. Ολο το βόρειο τμήμα του νομού έχει αδειάσει, ενώ δεν συναντάς πλέον νέους. Η μετανάστευση νέων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 110% φέτος σε σχέση με πέρσι. Αν το 2011 έφευγαν 100 άτομα τώρα φεύγουν 500. Στη ΒΙΠΕ έχουν απομείνει κουφάρια εργοστασίων ενώ απασχολούνται εκεί περίπου 50 άτομα.

Οι ατομικές συμβάσεις έχουν ξεπεράσει το 50% και η μαύρη εργασία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνει το 33%, ανεπίσημα όμως ξεπερνά το 50%

Ορεστιάδα
Η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 50%. «Τι καλές εποχές η ανεργία κυμαινόταν στο 17%-18%. Τώρα όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέτρος Χασανίδης. Κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο άνεργους, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες οικογένειες που δεν δουλεύει κανένας. Μόνο ο δήμος Ορεστιάδας αριθμεί 10.000 άνεργους. Στο νομό δεν υπάρχει καν βιομηχανική περιοχή. Η ΕΒΖ παλιότερα απασχολούσε 250 άτομα, σήμερα έχουν απομείνει 45. Η μαύρη εργασία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθημερινά κατεβαίνουν ορδές Βούλγαρων, δουλεύουν ανασφάλιστοι 10 ώρες στα χωράφια και επιστρέφουν στη χώρα τους.
Με πληροφορίες από Αγγελιοφόρο