GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επιστολή κύπριου βουλευτή στην Κομισιόν για το θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Επιστολή που θέτει εκ νέου το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ...

Επιστολή που θέτει εκ νέου το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την επιδιόρθωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, απέστειλε στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο κύπριος βουλευτής των οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο βουλευτής του ‘Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών’ έφερε για πρώτη φορά το θέμα υπ’ όψιν του κ. Μπαρόζο το Νοέμβριο του 2010 και, όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε με απάντησή του ότι το θέμα θα ετίθετο για συζήτηση στα πλαίσια του σχεδίου εναρμόνισης της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Περδίκης επισημαίνει ακόμη ότι το κόστος για την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται στα $50 εκ., δεν δύναται να καλυφθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν διαθέτει έσοδα. «Θα πρέπει, πιστεύω, να αναλάβει πρωτοβουλία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καταλήγει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Γιώργος Περδίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφη στο Πατριαρχείο. Λειτούργησε παρέχοντας παιδεία, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στέγη αλλά και οικογενειακή θαλπωρή σε πάνω από 5700 παιδιά μέχρι το 1964, οπότε «για λόγους ασφαλείας» διατάσσεται από το κράτος η εκκένωσή του. Όντας ερημωμένο, το 1997 περιέρχεται στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Ακολούθησαν δικαστικές μάχες και τελικά, το 2006, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει την επιστροφή του στο Φανάρι. Το κτίριο επεστράφη στο Πατριαρχείο το Νοέμβριο του 2012 και έκτοτε αναζητείται λύση ως προς την ανακαίνιση και τη χρήση του.
ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ  από την Απογευματινή της Κων/πολης